Likier morelowy.pdf

(15 KB) Pobierz
Likier morelowy
Likier morelowy
WziĄĆ tyle oczyszczonych i wymytych moreli, by kawałkami drobno pokrajanych owoców
napełniĆ gĄsior do połowy.
DodaĆ kilkanaŚcie utłuczonych pestek moreli, choĆ nie jest to konieczne.
Owoce zalaĆ spirytusem i postawiĆ na słoŃcu.
Po miesiĄcu spirytus zlaĆ, a owoce wycisnĄĆ przez flanelowy lub płócienny woreczek.
PrzyrzĄdziĆ syrop z 75 dag cukru i 2-3 szklanki wody na 1 l spirytusu.
Do gorĄcego syropu wlaĆ spirytus, którym były zalane morele i natychmiast przykryĆ garnek,
by nie ulotnił siĘ aromat.
ButelkowaĆ.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin