Kurczak Gong Bao
Marynata: 1 łyżka sosu sojowego, 2 łyżki wina ryżowego lub sherry, 3/4 świeżego korzenia imbiru, 1 łyżka mąki kukurydzianej.
Sos: 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oleju arachidowego lub słonecznikowego, 1 łyżka oleju sezamowego, 1 łyżka wina ryżowego lub sherry, 1 łyżka octu winnego, 1 łyżka cukru, 1/2 łyżeczki soli.
Pozostałe składniki: pierś z kurczaka (podwójna),
olej sezamowy - do smażenia, ok. 100 gr. orzeszki ziemne nie solone,2-3 ostre czerwone papryczki - opcjonalnie, 1 czerwona lub żółta papryka - opcjonalnie, 2-3 małe cebulki, posiekane drobno - uwaga 1 łyżkę pozostawiamy na przybranie - opcjonalnie.
Wszystkie składniki marynaty mieszamy razem, odstawiamy na kilka minut, a następnie dodajemy pokrojonego w paski kurczaka.Odstawiamy na jakieś 30 minW międzyczasie przygotowujemy sos, mieszając ze sobą dokładnie wszystkie składniki.Na patelnię lejemy olej sezamowy, a następnie na rozgrzany olej (bardzo) wrzucamy i lekko zapiekamy orzeszki (!UWAGA! orzeszki się stosunkowo szybko przypiekają). Przypieczone orzeszki zdejmujemy i wysypujemy na talerz.Kurczaka wyjmujemy z marynaty – obsuszamy, następnie wrzucamy na patelnię z olejem po orzeszkach. Przyrumieniamy i dodajemy pokrojoną w paski paprykę oraz cebulkę.Chwilkę podpiekamy - do zmięknięcia warzyw - a następnie dodajemy nasz sos, mieszamy i wrzucamy orzeszki. Grzejemy jeszcze wszystko kilka min.Podawać z ryżem, posypane cebulką.
Smacznego J
Vila