Gong Bao - wersja uproszczona.doc

(22 KB) Pobierz

Kurczak Gong Bao

 

 


Marynata:
1 łyżka sosu sojowego,
2 łyżki wina ryżowego lub sherry,
3/4 świeżego korzenia imbiru,
1 łyżka mąki kukurydzianej.


Sos:
2 łyżki sosu sojowego,
2 łyżki oleju arachidowego lub słonecznikowego,
1 łyżka oleju sezamowego,
1 łyżka wina ryżowego lub sherry,
1 łyżka octu winnego,
1 łyżka cukru,
1/2 łyżeczki soli.


Pozostałe składniki:
pierś z kurczaka (podwójna),

olej sezamowy - do smażenia,
ok. 100 gr. orzeszki ziemne nie solone,
2-3 ostre czerwone papryczki - opcjonalnie,
1 czerwona lub żółta papryka - opcjonalnie,
2-3 małe cebulki, posiekane drobno - uwaga 1 łyżkę pozostawiamy na przybranie - opcjonalnie.

 

Wszystkie składniki marynaty mieszamy razem, odstawiamy na kilka minut, a następnie dodajemy pokrojonego w paski kurczaka.
Odstawiamy na jakieś 30 min

W międzyczasie przygotowujemy sos, mieszając ze sobą dokładnie wszystkie składniki.

Na patelnię lejemy olej sezamowy, a następnie na rozgrzany olej (bardzo) wrzucamy i lekko zapiekamy orzeszki (!UWAGA! orzeszki się stosunkowo szybko przypiekają). Przypieczone orzeszki zdejmujemy i wysypujemy na talerz.

Kurczaka wyjmujemy z marynaty – obsuszamy, następnie wrzucamy na patelnię z olejem po orzeszkach. Przyrumieniamy i dodajemy pokrojoną w paski paprykę oraz cebulkę.
Chwilkę podpiekamy - do zmięknięcia warzyw - a następnie dodajemy nasz sos, mieszamy i wrzucamy orzeszki. Grzejemy jeszcze wszystko kilka min.

Podawać z ryżem, posypane cebulką.

 

Smacznego J
 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin