Przepisy na alkohole.pdf
(
447 KB
)
Pobierz
Microsoft Word - ALKOHOLE - RECEPTURY.doc
ALKOHOLE
ZBIÓR
RECEPTÓR
Chudy®2008
1
CYDR
GROG TRADYCYJNY
GRZANE PIWO
JAŁOWCÓWKA
JARZĘBIAK
KONIAKÓWKA
KONIAK PODLASKI
KONIAK POLSKI
KREM Z WINA
KRUPNIK
KRUPNIK KURPIOWSKI
KRUSZON
KRUSZON POZIOMKOWY LUB TRUSKAWKOWY
LIKIER JAGODOWO MIODOWY
LIKIER JAJECZNY AJERKONIAK
LIKIER POZIOMKOWY
LIKIER ŚLIWKOWO MIODOWY
LIKIER WIŚNIOWO MIODOWY
LIKIER Z CZARNYCH PORZECZEK
SPOSÓB WARZENIA MIODU PITNEGO
MIÓD PITNY
MIÓD AGRESTNIAK
MIÓD BERBERYSIAK
MIÓD BOROWIAK
MIÓD CZERNICZAK
MIÓD MALINIAK
MIÓD PITNY CZWÓRNIAK
NALEWKA AGRESTOWA
NALEWKA JARZĘBINOWA
NALEWKA WIŚNIOWA
NALEWKA Z CZARNYCH PORZECZEK
NALEWKA Z JEśYN
NALEWKA Z TARNINY
NASTOJE DO LIKIERÓW I NALEWEK
NASTÓJ POZIOMKOWY, MALINOWY, PORZECZKOWY
PIOŁUNÓWKA
PIWO JAŁOWCOWE
PIWO MIODOWE
PIWO SŁODOWE
RATAFIA OWOCOWA
RATAFIA WIŚNIOWA
WINO AGRESTOWE
WINO AGRESTOWE MIESZANE
WINO Z AGRESTU I GRUSZEK
WINO Z AGRESTU I JABŁEK
WINO Z AGRESTU I PORZECZEK
WINO AKACJOWE
WINO ARBUZOWE
WINO Z ARONII
WINO BANANOWE
WINO Z BERBERYSU
WINO BŁAWATKOWE
WINO Z BORÓWEK BRUSZNIC
WINO Z BORÓWEK (CZARNYCH JAGÓD)
WINO BORÓWKOWE
WINO BRZOSKWINIOWE
WINO Z BURAKÓW
WINO CEBULOWO ZIEMNIACZANE
WINO Z CZARNEGO BZU
WINO Z KWIATÓW CZARNEGO BZU
WINO Z CZEREŚNI
WINO Z CZEREŚNI I PORZECZEK STOŁOWE
WINO Z CZEREŚNI I WIŚNII
WINO CZEREŚNIOWE
WINO DAKTYLOWE
WINO Z DERENIA
WINO Z DYNI
WINO Z DZIKIEJ RÓśY
WINO Z RÓśY
WINO Z OWOCÓW DZIKIEJ RÓśY
WINO Z KWIATÓW RÓśY
WINO FIGOWE
WINO GŁGOWE
WINO Z GŁOGU
WINO Z KWIATÓW GŁOGU
WINO Z GOŹDZIKÓW
2
WINO Z GRUSZEK
WINO Z GRUSZEK I śURAWIN
WINO GRUSZKOWE
GRUSZNIAK
WINO HERBACIANE
JABŁECZNIK
WINO Z JABŁEK
WINO JABŁKOWE MOCNE
WINO JABŁKOWE LEKKIE
WINO JABŁKOWOAGRESTOWE
WINO Z JABŁEK
WINO Z JABŁEK I AGRESTU
WINO Z JABŁEK I JARZĘBINY
WINO Z JABŁEK I PORZECZEK
WINO Z JABŁEK, PORZECZEK I TAREK
WINO Z JABŁEK I TAREK
WINO Z JABŁEK I RODZYNKÓW
WINO Z JABŁEK SŁODKICH
WINO Z JABŁEK SUSZONYCH
WINO Z JARZĘBINY
WINO Z JASNOTY BIAŁEJ
WINO Z JEśYN
WINO Z JEśYN MIESZANE
WINO Z JĘCZMIENIA
WINO JĘCZMIENNO – DAKTYLOWE
WINO JĘCZMIENNO – RODZYNKOWO – FIGOWE
WINO KAWOWE
WINO Z KIWI
WINO Z KONICZYNY
WINO Z KUKURYDZY
WINO Z KWIATÓW LIPY
WINO Z MALIN
WINO Z MARCHWI
WINO Z MANGO
WINO MIODOWE
WINO Z MLECZA (Mniszek Lekarski)
WINO Z MORELI
WINO Z MORWY
WINO Z NAGIETKA
WINO Z OCHYŃ (BORÓWEK BAGIENNYCH)
WINO Z PORZECZEK
WINO Z PORZECZEK
WINO Z PORZECZEK BIAŁYCH LUB CZERWONYCH
WINO Z PORZECZEK CZARNYCH
WINO Z PORZECZEK CZERWONYCH
WINO PORZECZKOWE MIESZANE
WINO Z PIERWIOSNKÓW
WINO Z PIGW
WINO Z POMIDORÓW
WINO Z POZIOMEK
WINO Z PSZENICY
WINO PSZENICZNO – RODZYNKOWE
WINO Z RABARBARU
WINO Z RAJSKICH JABŁEK
WINO Z RODZYNKÓW
WINO Z RODZYNKÓW STOŁOWE
WINO RODZYNKOWE MOCNE
WINO Z RYśU
WINO ZIOŁOWE Z RYśEM
WINO Z RZEPIKU
WINO Z RZEPY
WINO ZE SŁODU
WINO Z SORGA
WINO ZE ŚLIWEK
WINO ZE ŚLIWEK SUSZONYCH
WINO Z TARNINY
WINO Z TRUSKAWEK
WINO Z WIŚNI
WINO WIŚNIOWE WIELOOWOCOWE
WINO Z WINOGRON
WINO Z WINOGRON GRONOWE
WINO Z ZIEMNIAKÓW
WINO Z śURAWINY
WINO Z śYTA
WINO śYTNIE
3
CYDR
4kg suszonych jabłek
2½ wiadra wody
1½ szklanki araku
1kg cukru
3 szklanki droŜdŜy winiarskich do białego wina
Jabłka pokrajać drobno, włoŜyć do dębowej beczki, zalać je 2½ wiadrami
gorącej wody i pozostawić na trzy doby. Następnie wlać płyn do bardzo duŜego
garnka i gotować 1 godzinę. Wlać do beczki po winie i dodać 1½ raku. Do
jabłek znowu wlać wiadro gorącej wody, zostawić na trzy doby, potem znów
gotować przez 1 godzinę i zlać do tej samej baryłki. Rozpuścić w niewielkiej
ilości wody 1kg cukru, gotować aŜ poczerwienieje, wlać do cydru, dodać trzy
szklanki droŜdŜy winiarskich, zabić baryłkę i postawić w bardzo zimnym
miejscu na sześć tygodni.
GROG TRADYCYJNY
50ml winiaku
sok z cytryny
3 łyŜeczki cukru
1 goździk
szczypta cynamonu
150ml wody
Cukier rozpuścić w wodzie, wcisnąć sok z cytryny, dodać przyprawy. Podgrzać
do wrzenia, dodać alkohol. Podawać bardzo gorący.
GRZANE PIWO
1l jasnego piwa
cynamon
3 Ŝółtka
2 łyŜki cukru
goździki
Piwo wlać do rondelka, dodać kawałek cynamonu, zagotować i od razu zdjąć z
ognia. Oddzielnie ukręcić dwa Ŝółtka z cukrem i powoli zalać gorącym piwem.
Ubić płyn trzepaczką, aŜ piwo mocno się spieni. Podawać na gorąco.
4
JAŁOWCÓWKA
20 30 suszonych owoców jałowca
1l wódki czystej
1 łyŜeczka cukru
Owoce jałowca zalać wódka, butelkę dobrze zakorkować, macerować je przez
około 4 tygodnie (potrząsać butelką od czasu do czasu). Po upływie tego czasu
wódkę zlać znad owoców do drugiej butelki, (najlepiej przez lejek z wata)
osłodzić, wymieszać. Po paru dniach jałowcówka nadaje się do spoŜycia.
JARZĘBIAK
20g suszonych jagód jarzębiny
1 śliwka suszona
5 rodzynek
3 4 suszone owoce głogu lub tarniny
1l wódki
Owoce rozdrobnić i wrzucić do butelki, zalać wódką, dobrze zakorkować.
Macerować przez 3 4 tygodnie, (potrząsać od czasu do czasu),po czym
przecedzić przez lejek z watą i zlać do butelki.
KONIAKÓWKA
garść świeŜego, zmielonego kminku
½l spirytusu
200g cukru
Kminek włoŜyć do duŜego słoja i zalać spirytusem. Nazajutrz dodać ostudzony
syrop zrobiony z 200g cukru przegotowanego w 250ml wody, zamknąć
szczelnie i macerować w temperaturze pokojowej przez tydzień. Przecedzić
przez gęste sito i watę do butelek, by tydzień dojrzewało. Tak sporządzoną i
sklarowaną wódkę moŜna doprawić na likier. Do 1l kminkówki dodajemy ½l
syropu o zawartości 600g cukru i ½l spirytusu 95% oraz 1 kroplę olejku
anyŜowego, 1 kroplę olejku cytrynowego, szczyptę kwasku cytrynowego. Likier
powinien dojrzewać przez miesiąc.
5
Plik z chomika:
MiczaArt
Inne pliki z tego folderu:
Kawa na 32 sposoby.pdf
(170 KB)
Przepisy na alkohole.pdf
(447 KB)
Przepis na nalewkę.doc
(21 KB)
Przepis na miód pitny.doc
(20 KB)
Przepis na domowe piwo.doc
(21 KB)
Inne foldery tego chomika:
Przepisy na wino
Wszystko o domowym winie
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin