Wyborne ciasto z bakaliami.pdf

(54 KB) Pobierz
37869696 UNPDF
Wyborne ciasto z bakaliami
Składniki
30 dag mąki, 20 dag cukru, 3 płaskie łyżeczki proszku do
pieczenia, 5 jaj, 12 dag mielonych migdałów po 8 dag rodzynek
i kandyzowanych wiśni, 5 dag gorzkiej czekolady, 30 mrumu, 10
dag smażonej skórki pomarańczowej, łyżka soku z cytryny, pół
laski wanilii, szczypta soli, cukier puder do posypania
Sposób przyrządzania
Rodzynki moczyć w rumie 30 min. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka starannie utrzeć
z cukrem i wanilią. Z białek ubić sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać szczyptę soli
i sok z cytryny, po czym połączyć z utartymi żółtkami. Delikatnie mieszać ze stopniowo
wsypywaną mąką, proszkiem do pieczenia, migdałami i czekoladą pokrojoną w drobną
kostkę. Na koniec dodać oprószone mąką rodzynki, skórkę pomarańczową i owoce
kandyzowane. Przełożyć ciasto do dwóch średnich form keksowych, wysmarowanych
masłem i posypanych bułką tartą. Piec około 50 min w temperaturze 180°C-190°C.
Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem. (100 g - 325 kcal )
 
37869696.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin