Wino z rodzynków.doc

(20 KB) Pobierz

WINO Z RODZYNKÓW

Rodzynki są drogim surowcem i nie każdego stać na sporządzenie z nich wina. Podajemy więc trzy przepisy o różnym udziale rodzynków w nastawie. Wypłukane, osaczone i w miarę możliwości rozdrobnione rodzynki zalewa się 6-8 l wody, w której uprzednio rozpuszczono 1 kg cukru, 15 g kwasu cytrynowego i 3 g fosforanu amonowego (pożywki dla drożdży). Po doprowadzeniu nastawu do temperatury 22-25°C dodaje się matkę drożdżową (Tokay lub Madera) i poddaje fermentacji. Po 4-5 dniach dodajemy brakującą do 10 l wodę z rozpuszczoną w niej resztą cukru i dodatkowo 1 g pożywki. Młode zlane wino trzeba dofermentować (w balonie zamkniętym szczelnie korkiem z rurką fermentacyjną). W pierwszym roku dojrzewania wino ściągamy dwukrotnie.

 

Wino z rodzynków stołowe

rodzynki - 1,00 kg

cukier - 1,65 kg, czyli 1,03 l

kwas cytrynowy - 40 g

woda - 8,97 l

 

Wino z rodzynków stołowe

rodzynki - 1,5 kg

cukier - 1,8 kg, czyli 1,12 l

kwas cytrynowy - 40 g

woda - 8,88 l

 

Wino z rodzynków mocne

rodzynki - 2,5 kg

cukier - 1,55 kg, czyli 0,97 l

kwas cytrynowy - 30 g

woda - 9,03 l

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin