Przepis na bimber.doc

(23 KB) Pobierz

BIMBER

 

 

Bimber (inaczej Samogon, Okowita, Księżycówka) - jest to napój alkoholowy produkowany wyłącznie w warunkach gospodarstwa domowego. Otrzymuje się go przez destylację zacieru lub wina. W wielu środowiskach istnieje teoria że można go wymrozić ale jest to nieprawda. Bimber można otrzymać z różnorakich surowców takich ja wszelakie owoce, ziemniaki, zboża, kukurydza, cukier, buraki cukrowe (melasa) itp. W zależności od sposobu destylacji, rektyfikacji i sposobu oczyszczania różni się on smakiem i zapachem. Przeważnie po pierwszej destylacji jest to bezbarwny płyn o ostrym smaku i nieprzyjemnym zapachu oraz mocy około od 30% do nawet ponad 90%. Oczyszczanie bimbru za pomocą różnych technik mechanicznych(filtry) lub chemicznych np. węgla aktywnego daje już niesamowite efekty ograno-leptyczne i przypomina zwykły spirytus z tą różnicą ze jest od niego o niebo lepszy. W tej postaci nadaje się już jako dodatek do wszelkich alkoholi.

 

Typowy domowy bimber jest po prostu znacznie zanieczyszczonym spirytusem o niskiej jakości, zawierającym w sobie ponad 50% alkoholu etylowego ale równiez wiele innych związków. Ze względu na brak możliwości sprawowania dokładnej kontroli na przebiegiem procesu fermentacji oraz destylacji w warunkach domowych, bimber (nawet smaczny i bez zapachowy) przeważnie zawiera dużo niepożądanych substancji w innych alkoholi lekkich. Niestety sama destylacja nie oczyszcza w 100% bimbru i zawsze jakiś niepożadane substancje w nim pozostają. Dlatego należy oczyszczać go mechanicznie lub chemicznie dla pozyskania oczekiwanego efektu. Natomiast niektóre naturalne zanieczyszczenia bimbru takie jak ketony i lekkie alkohole wpływają pozytywnie na smak samogonu, chodzi tu głownie o bimber pochodzący z destylowanych owoców lub zbóż.

 

Innym zagrożeniem przy wyrobie bimbru może być skażanie go metanolem, który spożyty w nawet niewielkiej ilości powoduje ślepotę lub inne urazy(spożycie powyżej 100ml dla dorosłego mężczyzny kończy się śmiercią). Metanol powstaje podczas naturalnej fermentacji w różnych ilościach, jest to produkt naturalny (powstaje go więcej gdy warunki są nieoptymalne), w czasie destylacji odparowywyuje jako pierwszy więc łatwo można się go pozbyć odlewając pierwszą 'pięćdziesiątkę' na 30 litrów zacieru od reszty destylatu. Więcej o tym przeczytacie w dziale: Podstawy Pędzenia

 

Ciekawostki

- W okresie obu wojen światowych i stanu wojennego bimber był popularnym środkiem płatniczym.

- Produkowany jest nadal w wielu rejonach kraju ze względów tradycyjnych, kulturowych i ekonomicznych przy czym jest znacznie tańszy od wódki i alkoholi bazarowych.

- Wielu znawców i amatorów twierdzi że alkohol własnej produkcji smakuje lepiej od produkowanych w dużych gorzelniach alkoholi takich jak wódki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin