Wpływ rodzaju skarmianych pasz objętościowych na profil kwasów tłuszczowych w mleku krów.pdf

(3076 KB) Pobierz
671647740 UNPDF
Wpływ rodzaju skarmianych
pasz objętościowych na proil
kwasów tłuszczowych w mleku krów
stwarza aż czterokrotnie większe zagro-
żenie występowania chorób serca i ukła-
du krążenia. Spośród kwasów nienasyco-
nych największym zainteresowaniem ba-
daczy cieszy się sprzężony kwas linolowy
(CLA), zwłaszcza jego izomer C18:2 cis-9,
trans-11, któremu przypisuje się wyraźny,
pozytywny i wielostronny wpływ na zdro-
wie konsumentów (4). Wahania w zawarto-
ści kwasów tłuszczowych w mleku są w naj-
większym stopniu spowodowane rodza-
jem stosowanych diet w żywieniu krów (5).
Na zawartość tłuszczu w  mleku mają
wpływ czynniki genetyczne, podczas gdy
na strukturę kwasów tłuszczowych wpływ
mają głównie czynniki żywieniowe (5).
W większości dotychczas przeprowadzo-
nych badań, dotyczących zmiany struktu-
ry kwasów tłuszczowych w tłuszczu mleka,
stosowano różnego rodzaju dodatki zawie-
rające tłuszcz roślinny lub zwierzęcy, m.in.
dodatek olejów roślinnych, całych nasion
roślin oleistych, oleju rybiego lub prepa-
ratów zawierających tłuszcz chroniony.
Większość wyników tego rodzaju badań,
mimo walorów poznawczych, ma bardzo
ograniczone znaczenie utylitarne, bowiem
wprowadzenie do diet dla całej populacji
krów dodatku, np. oleju rybiego czy olejów
roślinnych, w praktyce jest zadaniem nie-
wykonalnym. W związku z tym w ostatnich
latach zaczęto także zwracać coraz więk-
szą uwagę na tłuszcz zawarty w  paszach
objętościowych, które są podstawą daw-
ki pokarmowej w  żywieniu krów mlecz-
nych. Pasze te dostarczają substratów dla
bakterii celulolitycznych, produkujących
Józef Krzyżewski, Nina Strzałkowska, Artur Jóźwik, Emilia Bagnicka,
Jarosław O. Horbańczuk
z Instytutu Genetyki i Hodowli Zwierząt Polskiej Akademii Nauk w Jastrzębcu
dowej diecie statystycznego kon-
sumenta 25% energii pochodzi z  mleka,
produktów mlecznych i  mięsa (1). Wy-
mienione komponenty diety dostarcza-
ją organizmowi konsumentów około 50%
spożywanych w całej diecie niepożądanych
z dietetycznego punktu widzenia nasyco-
nych kwasów tłuszczowych (saturated fat-
ty acids – SFA). Według zaleceń Światowej
Organizacji Zdrowia (WHO) udział SFA
w pokryciu potrzeb energetycznych kon-
sumentów nie powinien przekraczać 30%.
Mleko i produkty z niego otrzymywane od-
grywają istotną rolę w żywieniu człowieka
ze względu na zawartość w nich podstawo-
wych składników pokarmowych, tj. białka
i tłuszczu, zawierającego ponad 400 róż-
nych kwasów tłuszczowych. Tłuszcz mleka
zawiera zarówno kwasy nasycone i o kon-
iguracji trans C18:1 trans-4 do C18:1
trans-16, które charakteryzują się nieko-
rzystnym wpływem na zdrowie konsu-
mentów (2), jak również kwasy tłuszczowe
jednonienasycone (monounsaturated fatty
acids – MUFA) i wielonienasycone (poly-
unsaturated fatty acids – PUFA), charakte-
ryzujące się udokumentowanym z medycz-
nego punktu widzenia korzystnym wpły-
wem na zdrowie konsumentów.
Udział w  tłuszczu mleka poszczegól-
nych grup kwasów jest zmienny w stosun-
kowo szerokich granicach i w największym
stopniu uzależniony od rodzaju tłuszczu
zawartego w  komponentach dawki po-
karmowej. Mleko produkowane w  sta-
dach komercyjnych, w  których zwierzę-
ta są żywione paszami konserwowanymi,
bez udziału świeżych pasz zielonych, za-
wiera przeciętnie 70–75% SFA, 20–25%
MUFA oraz 5% PUFA. Średniołańcucho-
we nasycone kwasy tłuszczowe, tj. C12:0;
C14:0 i C16:0, które stanowią największy
udział w puli kwasów nasyconych, wpły-
wają na podwyższenie zawartości chole-
sterolu, zwłaszcza frakcji LDL (lipprotein
niskiej gęstości), w surowicy krwi konsu-
mentów (3); C14:0 w porównaniu z C16:0
522
Życie Weterynaryjne • 2011 • 86(7)
W   krajach rozwiniętych w  standar-
671647740.006.png 671647740.007.png 671647740.008.png
Prace poglądowe
głównie kwasy octowy i masłowy oraz są
źródłem znacznej ilości zawartych w nich
kwasów tłuszczowych, w tym także kwa-
sów nienasyconych.
Niewątpliwą zaletą tłuszczu zawarte-
go w paszach objętościowych jest bardzo
korzystny stosunek n-6/n-3, wynoszący
poniżej 4. Zatem odpowiedni zestaw tych
pasz może w znacznym stopniu przyczynić
się do korzystnej zmiany proilu kwasów
tłuszczowych w mleku dzięki zahamowa-
niu lub stymulowaniu ich syntezy de novo.
Mimo iż zawartość tłuszczu w  paszach
objętościowych jest relatywnie niska, bo-
wiem rzadko przekracza 5% w suchej ma-
sie, pasze te, ze względu na dużą ilość po-
bieranych pasz objętościowych, w  więk-
szości stosowanych diet w żywieniu krów
są głównym źródłem tego składnika. Fre-
eman i wsp. (6) podają, że w optymalnych
warunkach w rajgrasie rocznym znajduje
się 68 g kwasów tłuszczowych w kilogra-
mie suchej masy, a w rajgrasie trwałym na-
wet 116 g/kg suchej masy. Zatem wyso-
kowydajna krowa wypasana na pastwisku
pobiera 20 kg suchej masy takiego poro-
stu, w którym znajduje się 2,3 kg kwasów
tłuszczowych (6).
Tłuszcz zawarty w paszach objętościo-
wych, w porównaniu np. z olejem roślinnym
dodawanym do diet, nie wpływa w znaczą-
cy sposób na wzrost udziału niepożąda-
nych izomerów C18:1-trans (z wyjątkiem
C18:1, trans-11), natomiast przyczynia się
do zmniejszenia udziału SFA i  wzrostu
PUFA, w tym CLA (7). Koncentracja PUFA
w roślinach w największym stopniu zależy
od czynników środowiskowych, takich jak
stopień nasłonecznienia w okresie wegeta-
cji, częstość koszenia, pora roku oraz po-
ziom nawożenia, zwłaszcza azotem (8). Tra-
wy są bogatym źródłem n-3 PUFA. Gilliland
i wsp. (9) wykazali istotne różnice w zawar-
tości kwasu linolowego między odmianami
traw (8,5–11,0 g/100 g kwasów) i linoleno-
wego (62,6–74,1 g/100 g kwasów). Clapham
i wsp. (10) określili proil kwasów tłuszczo-
wych w 13 gatunkach traw, roślin motylko-
watych i ziół stosowanych najczęściej jako
pasze objętościowe, uprawianych w ujed-
noliconych warunkach w szklarni. Zawar-
tość kwasów tłuszczowych (mg/g suchej
masy) była następująca: α-linolenowego
7,0–38,4; linolowego 2,0–10,3 oraz palmi-
tynowego 2,6–7,5. Wymienione kwasy do-
minowały we wszystkich gatunkach roślin
i niezależnie od terminu zbioru stanowiły
93% wszystkich kwasów. Trawy, niezależ-
nie od odmiany, charakteryzowały się ujed-
noliconym składem kwasów tłuszczowych;
przeciętny udział C18:3 n-3 wynosił 66%,
C18:2 n-6–13% i C16:0–14%. Zioła nato-
miast charakteryzowały się niższym udzia-
łem C18:3 i większą zmiennością w zawar-
tości pozostałych kwasów tłuszczowych
w porównaniu z trawami.
Różnice między roślinami w zawarto-
ści kwasów tłuszczowych są większe we
wczesnych stadiach wegetacji. Największy
wpływ na zawartość i proil kwasów tłusz-
czowych mają zabiegi agrotechniczne, ter-
min sprzętu, metoda konserwacji i poziom
nawożenia azotem (11). Metoda konser-
wacji również wywiera istotny wpływ na
zawartość i  proil kwasów tłuszczowych
w roślinach. Największe straty, dochodzą-
ce do 37%, związane z procesami oksyda-
cyjnymi, dotyczą PUFA (zwłaszcza C18:3,
n-3) w procesie suszenia na siano i podsu-
szania przed zakiszaniem (12, 13). Są one
związane z systemem lipoksygenazy – me-
chanizmem obronnym, zapoczątkowa-
nym w uszkodzonych komórkach w trak-
cie sprzętu roślin. Lipaza roślinna uwalnia
niezestryikowane kwasy C18:3 n-3 i C18:2
n-6 z uszkodzonych błon komórkowych,
które są szybko przekształcane w hydrok-
sy PUFA w obecności lipoksygenazy (14).
Te zaś z kolei są katabolizowanie do sub-
stancji lotnych, m. in. aldehydów i  alko-
holu (15). Podsuszanie traw przed zaki-
szaniem w okresie do 24 godzin nie miało
istotnego wpływu na proil kwasów tłusz-
czowych w kiszonce. Poglądy autorów na
temat wpływu konserwantów na zawar-
tość i proil kwasów tłuszczowych są roz-
bieżne (8, 12, 16). Zmiany w koncentracji
i proilu kwasów tłuszczowych w kiszon-
kach znajdują odzwierciedlenie w  skła-
dzie kwasów tłuszczowych w tłuszczu mle-
ka. Dewhurst i wsp. (17) oraz Al-Mabruk
i wsp. (18) wykazali, że w mleku krów ży-
wionych kiszonką z koniczyny czerwonej
zawartość C18:3 n-3 wynosiła 1,51g/100 g
sumy kwasów tłuszczowych.
Korzystny wpływ na proil kwasów
tłuszczowych w  mleku krów żywionych
dietami z udziałem kiszonki z koniczyny
czerwonej został powierdzony również
przez innych autorów (19, 20). Zawar-
tość tego kwasu była 2–3-krotnie wyższa
w porównaniu z mlekiem krów żywionych
dietami z udziałem traw. Dodatkową za-
letą żywienia krów kiszonką z koniczyny
czerwonej w porównaniu z żywieniem ki-
szonką z traw była kilkanaście razy wyższa
zawartość w mleku itoestrogenów z gru-
py izolawonoidów: biochaniny A 1,86 vs.
0,37μg/l, ekwolu 318 vs. 75 μg/l oraz for-
mononentyny 6,5 vs. 2,7 μg/l, przy czym
najkorzystniejszy wpływ na zdrowie kon-
sumentów wywiera ekwol. Ich korzystny
wpływ na zdrowie konsumentów związa-
ny jest z  ich działaniem antyoksydacyj-
nym, kilkakrotnie silniejszym od działa-
nia witaminy E.
Żywienie krów kiszonką z  koniczyny
czerwonej wpływa również na zwiększenie
aktywności oksydazy polifenolowej oraz
substratu dla tego enzymu w postaci o-di-
fenolu (21). Enzym ten rozkłada o-difenol
do chinonów, które łącząc się z proteazą
The efect of forage type on fatty acids
proile in cow’s milk
Krzyżewski J. , Strzałkowska N. , Jóźwik A. ,
Bagnicka E. , Horbańczuk J.O. , Institute of
Genetics and Animal Breeding of the Polish
Academy of Sciences, Jastrzebiec
The purpose of this article was to present the inlu-
ence of diferent forage types on the cow milk content.
Cow milk produced in typical, commercial herds con-
tains relatively high concentration of undesirable fat-
ty acids and lower concentration of mono-unsaturat-
ed (MUFA) and poly-unsaturated (PUFA), fatty acids
that have positive impact on the consumers’ health.
The results of many experiments indicated that both
concentration and proile of fatty acids in milk may
be changed in relatively wide range, not only by cows’
diet supplementation with various fatty additives, but
also by introducing to the diets properly produced
forages. The concentration and proile of unsaturat-
ed fatty acids mostly depends on species and culti-
vars, degree of insolation during vegetation period,
technique of ield-crop production, cutting frequen-
cy, season of the year and the level of nitrogen fer-
tilization. The changes of fatty acids proile depend
also on the methods of plants conservation. Accord-
ing to the literature, there are signiicant diferenc-
es in the concentration of fatty acids in plants com-
monly used as roughage in dairy cows diet. Thus, it
is possible to choose the suitable species and culti-
vars, produced in optimal conditions, which would
contain high concentration of desirable fatty acids.
Using those plants in the feeding of milking cows
could allow obtain the milk with high proportion of
functional fatty acids which are favorable to human
health from the medical point of view. Moreover, this
feeding strategy would have the positive efect on the
health of milking cows and their reproduction traits.
Keywords: proile of fatty acids, plants, feeding strat-
egy, dairy cows.
i  lipazą inaktywują je, przyczyniając się
w ten sposób do zmniejszenia tempa i roz-
miarów proteolizy oraz lipolizy, zarówno
w silosie, jak i w żwaczu. Zmniejszone roz-
miary proteolizy sprzyjają lepszemu wy-
korzystaniu białka, zaś lipolizy – lepsze-
mu wykorzystaniu kwasów tłuszczowych,
dzięki zmniejszeniu rozmiarów oraz stop-
nia biouwodorowania nienasyconych kwa-
sów tłuszczowych, przechodzących przez
żwacz i zwiększeniu współczynnika trans-
feru C18:3 n-3 z paszy do mleka (20). Ko-
rzystny wpływ na zawartość i proil kwasów
tłuszczowych w tłuszczu mleka krów wy-
wiera żywienie krów na pastwisku (22, 23,
24). W mleku krów wypasanych na pastwi-
sku, w porównaniu z mlekiem krów żywio-
nych kiszonką z kukurydzy, była istotnie
wyższa zawartość PUFA i MUFA, zaś niż-
sza SFA. Dihman i wsp. (25) porównywali
zawartość CLA w mleku krów, żywionych
Życie Weterynaryjne • 2011 • 86(7)
523
671647740.009.png 671647740.001.png
Prace poglądowe
dietą opartą na kiszonce z kukurydzy z ży-
wieniem krów na pastwisku, którego porost
pokrywał 1/3, 2/3 lub całe zapotrzebowa-
nie krów na składniki pokarmowe. W die-
tach pokrywających 1/3 lub 2/3 zapotrze-
bowania, w celu uzupełnienia brakujących
składników pokarmowych stosowano do-
datek siana z lucerny i mieszankę treściwą.
Zawartość CLA w mleku krów żywionych
dawką z  udziałem kiszonki z  kukurydzy
wynosiła 0,39 g/100 g kwasów tłuszczo-
wych, podczas gdy przy korzystaniu z pa-
stwiska, w zależności od ilości pobierane-
go porostu, zawartość tego kwasu wyno-
siła odpowiednio: 0,89, 1,43 i 2,21 g/100 g
kwasów tłuszczowych. Tak więc przy peł-
nym pokryciu potrzeb pokarmowych kro-
wy porostem pastwiskowym zawartość
CLA w tłuszczu mleka była o 560% wyż-
sza w porównaniu z mlekiem krów żywio-
nych dawką opartą na kiszonce z kukury-
dzy. Lock i Garnsworthy (26) wykazali, że
w Wielkiej Brytanii nawet częściowe wy-
pasanie krów na pastwisku, umożliwiają-
ce pokrycie ok. 1/3 zapotrzebowania kro-
wy porostem pastwiskowym wpływa w po-
dobny sposób na poziom C18:3 n-3 i CLA,
jak wypasanie krów przez 8 godzin/dobę.
Korzystne zmiany w zawartości i proi-
lu kwasów tłuszczowych w mleku krów ży-
wionych porostem pastwiskowym lub traw
skarmianych w formie świeżej znalazły od-
zwierciedlenie w składzie mleka produko-
wanego w gospodarstwach organicznych.
Korzystniejszy proil kwasów tłuszczowych
uzyskuje się również przy żywieniu krów
sianem w porównaniu z kiszonką z kuku-
rydzy. Bernardini i wsp. (27) wykazali, że
krowy żywione sianem z  traw w  porów-
naniu ze zwierzętami żywionymi kiszon-
ką z kukurydzy, produkowały mleko z nie-
co niższą zawartością nasyconych kwasów
tłuszczowych (61,9 vs . 63,4%) i nieco wyż-
szym poziomem kwasów tłuszczowych
PUFA (6,1 vs . 5,8%). Zwiększenie dawki
siana przyczyniło się do wzrostu koncen-
tracji CLA i kwasów z rodziny n-3.
Shingield i wsp. (28) porównywali pro-
il kwasów tłuszczowych w mleku krów ży-
wionych sianem lub kiszonką, sporządzo-
ną z mieszanki tymotki z kostrzewą łąkową
i nie stwierdzili różnic w poziomie zarów-
no SFA, jak i PUFA, z wyjątkiem C18:3 n-3.
Krowy żywione sianem wydzieliły w mle-
ku więcej C18:3 n-3 niż krowy żywione ki-
szonką, mimo iż pobierały z paszy około
50% ilości tego kwasu w porównaniu z ki-
szonką. Nie stwierdzono różnic w pozio-
mie CLA i  C18:1 11t w  mleku krów ży-
wionych sianem lub kiszonką. Współczyn-
nik transferu C18:3 n-3 z diet do mleka na
diecie z udziałem kiszonki z traw wynosił
0,033, podczas gdy u krów żywionych sia-
nem z traw wskaźnik ten był wyższy i wy-
nosił 0,172. Chilliard i  wsp. (29) stwier-
dzili, że poziom C18:3 n-3 w mleku krów
żywionych sianem był znacznie wyższy od
uzyskanego w badaniach Bartscha i wsp.
(30). Według Boufaiieda i wsp. (31), kwas
C18:3 n-3 zawarty w sianie z tymotki w po-
równaniu z trawą świeżą, kiszonką lub sia-
nokiszonką ulegał w znacznie mniejszym
stopniu biouwodorowaniu. Według Berga-
mo i wsp. (32) w mleku krów utrzymywa-
nych w gospodarstwach organicznych za-
wartość CLA była wyższa o 33%, zaś w se-
rze wyprodukowanym z tego mleka o 45%
wyższa w porównaniu z tymi produktami
uzyskanymi w  gospodarstwach tradycyj-
nych; zawartość kwasu α-linolenowego
w mleku i w serze była wyższa odpowied-
nio o 46 i 60% oraz CLA w mleku UHT,
maśle i serze ricotta wyższa odpowiednio
o: 81, 72 i 91%.
Elgersma i wsp. (13) w badaniach prze-
prowadzonych w  Holandii wykazali, że
w  mleku krów wypasanych na pastwisku
zawartość CLA wynosiła 2,30 g/100 g tłusz-
czu, podczas gdy krowy otrzymujące ten
sam rodzaj zielonki w oborze produkowa-
ły mleko o  zawartości 1,08–1,87  g/100  g
tłuszczu mleka. Zdaniem autorów było
to związane z tempem pobierania zielon-
ki. Krowa pasąca się na pastwisku pobiera
zielonkę znacznie wolniej, co wywiera ko-
rzystny wpływ na funkcjonowanie mikro-
organizmów żwacza (33). Wyniki badań
Schroedera i wsp. (22) wykazały, że zawar-
tość CLA w  mleku krów wypasanych na
pastwisku z porostem owsa ozimego była
2,6 razy wyższa (1,41 vs . 0,55% w puli kwa-
sów tłuszczowych) w porównaniu z mle-
kiem krów żywionych kiszonką z kukurydzy
według systemu TMR, zaś stosunek ilości
SFA do PUFA i MUFA był niższy (1,85 vs.
2,22). Należy podkreślić, że u krów wypasa-
nych na pastwisku występują duże różnice
osobnicze pod względem zawartości CLA
w  mleku, wynoszące od 5,9 do 20,6 g/kg
sumy kwasów tłuszczowych.
Niezależnie od rodzaju porostu pastwi-
skowego występują wyraźne zmiany sezo-
nowe w zawartości kwasów tłuszczowych
w mleku. Tomson i Van der Poel (34) w No-
wej Zelandii stwierdzili wzrost koncentra-
cji PUFA, szczególnie CLA w mleku krów
w  okresie wiosny i  jesieni, podczas gdy
w  okresie letnim następowało wyraźne
obniżenie koncentracji MUFA, przy jed-
noczesnym wzroście zawartości SFA. Wy-
niki badań Dewhursta i wsp. (35) wykaza-
ły, ze C18:3 n-3 zawarty w kiszonce z traw
podlega w znacznie większym stopniu bio-
uwodorowaniu w żwaczu w porównaniu
z C18:3 n-3 zawartym w kiszonce z koni-
czyny białej lub czerwonej. Zdaniem cyto-
wanych autorów mniejsze tempo i zakres
biouwodorowania C18:3 n-3 zawartego
w koniczynie białej jest związane z szyb-
szym pasażem tej paszy przez przewód po-
karmowy i tym samym skróceniem czasu
ekspozycji na działanie lipazy i procesów
biouwodorowania. Stopień biouwodorowa-
nia nienasyconych kwasów tłuszczowych
zależy także od aktywności enzymów lipo-
litycznych, zawartych w  poszczególnych
roślinach. Lee i wsp. (36) wykazali, że ak-
tywność lipolityczna w koniczynie czerwo-
nej jest znacznie mniejsza w porównaniu
z trawami, dzięki obecności oksydazy poli-
fenolowej (37). Enzym ten powoduje m.in.
denaturację lipazy roślinnej i tym samym
jej inaktywację. Niezależnie od stopnia bio-
uwodorowania, wyniki wielu przeprowa-
dzonych badań wykazały jednoznacznie, że
mleko krów wypasanych na pastwisku lub
żywionych świeżą zielonką dowożoną do
obory, w porównaniu z mlekiem krów ży-
wionych paszami konserwowanymi z du-
żym udziałem paszy treściwej, zawierało
znacznie więcej kwasów nienasyconych,
zwłaszcza CLA i  C18:3 n-3, przyczynia-
jąc się jednocześnie do zmniejszenia kon-
centracji niepożądanych kwasów nasyco-
nych (38, 39). Lourenco i wsp. (39) w pod-
sumowaniu wyników badań, dotyczących
wpływu składu botanicznego porostu na
zawartość kwasów tłuszczowych stwier-
dzili wzrost koncentracji kwasów niena-
syconych (zwłaszcza C18:3 n-3), w przy-
padku gdy skład porostu był zróżnicowa-
ny gatunkowo.
Autorzy ci wykazali również, że mle-
ko krów żywionych koniczyną czerwo-
ną zawierało więcej C18:3 n-3, w porów-
naniu z mlekiem krów żywionych trawą,
mimo iż ilość tego kwasu w  obydwu pa-
szach była podobna. Dewhurst i wsp. (7)
na podstawie dokonanego przeglądu wy-
ników badań nad żywieniem krów paszą
świeżą i konserwowaną wykazali duże róż-
nice w zawartości i wzajemnych propor-
cjach poszczególnych kwasów na korzyść
kwasów o właściwościach funkcjonalnych.
Różnice te były uwarunkowane znaczny-
mi stratami w wyniku procesów oksyda-
cyjnych nienasyconych kwasów tłuszczo-
wych zachodzących w procesie suszenia na
siano lub podsuszania przed zakiszaniem.
W  podsumowaniu należy podkreślić,
że istniejąca duża zmienność w  koncen-
tracji kwasów tłuszczowych w  tłuszczu
roślin powszechnie stosowanych jako pa-
sze objętościowe w żywieniu krów mlecz-
nych stwarza możliwość doboru takich ga-
tunków i odmian, które wyprodukowane
w odpowiednich warunkach będą zawie-
rały wysoką koncentrację kwasów tłusz-
czowych o  pożądanym proilu. Żywienie
krów mlecznych taką paszą umożliwi po-
zyskiwanie mleka z dużym udziałem kwa-
sów o  własnościach funkcjonalnych, po-
siadających udokumentowany z medycz-
nego punktu widzenia korzystny wpływ
na zdrowie konsumentów. Spośród zna-
nych systemów żywienia najkorzystniejszy
wpływ, zarówno na proil kwasów tłuszczo-
wych w tłuszczu mleka krów, jak i innych
524
Życie Weterynaryjne • 2011 • 86(7)
671647740.002.png
Prace poglądowe
składników, ma żywienie pastwiskowe.
Mleko krów żywionych paszami konserwo-
wanymi charakteryzuje się najniższą kon-
centracją składników bioaktywnych. Przy
pełnym pokryciu potrzeb pokarmowych
krowy porostem pastwiskowym zawartość
CLA w tłuszczu mleka można zwiększyć
ponad 5-krotnie w porównaniu z mlekiem
krów żywionych dawką opartą na kiszonce
z kukurydzy. Taka strategia żywienia tak-
że zapewni zwierzętom dobry stan zdro-
wia oraz istotnie przyczyni się do popra-
wy wskaźników reprodukcji.
afecting concentrations. Can. J. Anim. Sci. 2003a, 83 ,
501-511.
13. Elgersma A., Ellen G., Van der Horst H., Muuse B.G., Boer
H., Tamminga S.: Comparison of the fatty acid composi-
tion of fresh and ensiled perennial ryegrass (L. perenne)
afected by cultivar and regrowth interval. Anim. Feed
Sci. Technol . 2003a, 108 , 191-205.
14. Feussner I., Wasternack C.: he lypoxygenase pathway.
Ann. Rev. Plant Biol. 2002, 53 , 275-297.
15. Fall R., Karl T., Hansel A., Jordan A., Lindinger W.: Vola-
tile organic compounds emitted after leaf wounding: on-
-line analysis by proton-transfer-reaction mass spectro-
metry. J. Geophys. Res. Atmos. 1999, 104, 15963-15974.
16. Arvidsson K.: Factors afecting fatty acid composition in
forage and milk. Doctoral hesis. Swedish University of
Agtricultural Sciences, Umea 2009.
17. Dewhurst R.J., Fisher W.J., Tweed J.K.S., Wilkins R.J.:
Comparison of grass and legumes silages for milk pro-
duction. I. Production responses with diferent levels of
concentrate. J. Dairy Sci. 2003a, 86 , 2598-2611.
18. Al-Mabruk R.M., Beck N.F.G., Dewhurst R.J.: Efects of
silage specie and supplemental vitamin E on the oxidati-
ve stability of milk. J. Dairy Sci. 2004, 87 , 406-412.
19. Vanhatalo A., Kouppala K., Toivonen V., Shingield K.J.:
Efects of forage species and stage of maturity on bovine
milk fatty acid composition. Eur. J. Lipid Sci. Tech. 2007,
109 , 856-867.
20. Steinshamn H., huen E.: White or red clover-grass sila-
ge in organic dairy milk production: Grassland produc-
tivity and milk production responses with diferent levels
of concentrate. Livest. Sci . 2008, 119, 202-215.
21. Lee M.R., Paritt L.J., Scoln N.D., Minchin F.R.: Lipolisis
in red clover with diferent polyphenol oxidase activities
in the psesence and absence of rumen luid. J. Sci. Food
Agric. 2007, 87 , 1308-1314.
22. Schroeder G.F.., Delahoy J.E., Vidaurreta I., Bargo F., Ga-
glliostro G.A., Muller L.D.: Milk fatty acid composition of
cows fed a total mixed ration or pasture plus concentrates
replacing corn with fat. J. Dairy Sci. 2003, 86 , 3237-3248.
23. Rego O.A., Portugal P.V., Sousa M.B., Rosa H.J.D., Vouze-
la C.M., Borba A.E.S., Bessa R.J.B.: Efect of diet on fat-
ty acid pattern of milk from dairy cows. Anim. Res. 2004,
53, 213-220.
24. Havemose M.S., Weisberg M.R., Bredie L.P., Nielsen J.H.:
Inluence of feeding diferent types of roughage on the
oxidative stability of milk. Int. Dairy J. 2004, 14 , 563-570.
25. Dihman T.R., Anand G.R., Satter L.D., Pariza M.W.: Con-
jugated linoleic acid content of milk from cows fed dife-
rent diets. J. Dairy Sci. 1999, 82 , 146-156.
26. Lock A.L., Garnsworthy P.C.: Seasonal variation in milk
conjugated linoleic acid and Δ-9-desaturase activity in
dairy cows. Livestock Prod. Sci. 2003, 79 , 47-59.
27. Bernardini D., Gerardi G., Elia C.A., Marchesini G., Ten-
ti S., Segato S.: Relationship between milk fatty acid com-
position and dietary roughage source in dairy cows. Vet.
Res. Commun. 2010, 34 (Suppl. 1) S135-S138.
28. Shingield K.L., Salo-Väänänen P., Pahkala E., Toivonen
V., Jaakkola S., Piironen V., Huhtanen P.: Efect of fora-
ge conservation method, concentrate level and propyle-
ne glycol on the fatty acid composition and vitamin con-
tent of cow’s milk. J. Dairy Sci. 2005, 72 , 349-361.
29. Chilliard Y., Ferlay A., Doreau M.: Efect of diferent ty-
pes of forages, animal fat or marine oils in cow’s diet on
milk fat secretion and composition especially linoleic acid
(CLA) and polyunsaturated fatty acids. Livestock Prod.
Sci. 2001, 70 , 31-48.
30. Bartsch B.D., Graham E.R.B., McLean D.M.: Protein and
fat composition and some manufacturing properties of
milk from dairy cows fed on hay and concentrates in va-
rious ratios. Aust. J. Agr.Res. 1979, 30 , 191-199.
31. Boufaiied H., Chouinard P.Y., Tremblay G.F., Petit H.V.,
Michaud R., Belanger G.: Fatty acids in forages. II. In vi-
tro ruminal biohydrogenation of linolenic acids from ti-
mothy. Can. J. Anim.Sci. 2003, 83 , 513-522.
32. Bergamo P.: Fat soluble vitamin contents and fatty acid
composition in organic and conventional Italian dairy
products. Food Chem . 2003, 82 , 625-631.
33. Voormolen S.: Groene melk.NRC Handelsblad. Weten-
schap en Onderwijs 2004, 28-29 Februari, 47.
34. homson N.A., an Der Poel W.: Seasonal variation of the
fatty acid composition of milk from Frisian cows grazing
pasture. N. Z. Soc. Anim. Prod. 2000, 60 , 314-317.
35. Dewhurst R.J., Evans R.T., Scollan N.D., Moorby J.M., Mer-
ry R.J., Wilkins R.J.: Comparisons of grass and legume si-
lages for milk production. 2. In vivo and in sacco evalu-
ations of rumen function. J. Dairy Sci. 2003b, 86 , 2612-
2621.
36. Lee M.R.F., Martinez E.M., Scollan N.D.: – Plant enzyme
mediated lipolisis of Lolium perenne and Trifolium pra-
tense in an in vitro stimulated rumen environment. Asp.
Appl. Biol. 2003b, 70, 115-120.
37. Lee M.R.F., Winters A.L., Scollan N.D., Dewhurst R.J.,
heodoron M.K., Minchin F.R.: Plant mediated lipolisi-
si and proteolisis in red clover with diferent polyphenol
oxidase activities. J. Sci. Food Agric. 2004, 84 , 1639-1645.
38. Chilliard Y., Glasser F., Ferlay A., Bernard L., Ronel J., Do-
reau M.: Diet, rumen biohydrogenation and nutritional
quality of cow and goat milk fat. Euro. J. Lipid. Sci. Tech-
nol. 2007, 109 , 828-855.
39. Lourenco M., Van Ranst G., Vlaeminck B., De Smet S.,
Fievez V.: Inluence of diferent dietary forages on the
fatty acid composition of rumen digesta as well as rumi-
nant meat and milk. Anim. Feed Sci.Technol . 2008, 145 ,
418-437.
Piśmiennictwo
1. Henderson L., Gregory J., Irving K., Swan G.: he natio-
nal diet and nutrition survey: adults aged 19 to 64 years.
Vol. 2: Energy, Protein, Carbohydrate, Fat and Alkohol
Intake. he Stationery Oice, London, 2003.
2. Molkentin J.,Precht D.: Optimized analysis of trans-octa-
decenoic acids in edible fats. Chromatographia 1995, 41 ,
267-272.
3. Williams C.M.: Dietary fatty acids and human health.
Ann. Zoot . 2000, 49, 165-180.
4. Larsson S.C., Bergkvist L., Wolk A.: High-fat dairy food
and conjugated linoleic acid intakes in relation to colo-
rectal cancer incidence in the Swedish Mammography
cohort. Am. J. Clin. Nutr. 2005, 82, 894-900.
5. Lock A.L., Shingield K.J.: Optimising milk composition.
w: Kebreab E., Mills J., Beever D.E., (Eds.), Dairying-Using
Science to Meet Consumers Needs . Occ. Pub. No. 29, Brit.
Soc. Anim. Sci. Nottingham University Press, Loughbo-
rough, UK, 2004, pp. 107-188.
6. Freeman S.J., Bertrand J.A., Jenkins T.C., Pinkerton B.W.:
Fatty acid and composition o annual rye and ryegrass fo-
rage. J. Dairy Sci. 2002, 85 (Suppl. 1):95.
7. Dewhurst R.J., Shingield K.J., Lee M.R.F., Scollan N.D.:
Increasing the concentrations of beneicial polyunsa-
turated fatty acids in milk produced by dairy cows in
high-forge system. Anim. Feed Sci. Technol. 2006, 131 ,
168-206.
8. Dewhurst R.J., King P.J.: Efects of extended wilting, sha-
ding and chemical additives on the fatty acids I labora-
tory grass silages. Grass Forage Sci. 1998, 53 , 219-224.
9. Gilliland T.J., Barrett P.D., Mann R.I., Agnew R.E., Fearon
A.M.: Canopy morphology and nutritional quality traits
as potential value indicators for Lolium perenne varie-
ties. J.Agric. Sci. 2002, 139 , 257-273.
10. Clapham W., M., Foster J.G., Neel J.P., Fedders J.M.: Fat-
ty acid composition of traditional and novel forages. J.
Agric. Food Chem . 2005, 53 , 10068-73.
11. Dewhurst R.J., Scollan N.D., Younell S.J., Tweed J.K.S.,
Humphreys M.O.: Inluence of species, cutting date and
cutting interval on the fatty acid composition on grasses.
Grass Forage Sci. 2001, 56 , 68-74.
12. Boufaiied H., Chouinard P.Y., Tremblay G.F., Petot H.V.,
Michaud R., Belanger G.: Fatty acids in forages. I. Factors
Opracowanie zrealizowano w  ramach
projektu „BIOŻYWNOŚĆ – innowacyjne,
funkcjonalne produkty pochodzenia zwie-
rzęcego”, nr POIG.01.01.02-014-090/09,
współinansowanego przez Unię Europej-
ską ze środków Europejskiego Funduszu
Rozwoju Regionalnego, w ramach progra-
mu operacyjnego Innowacyjna Gospodar-
ka 2007–2013.
Prof. dr hab. Józef Krzyżewski, Instytut Genetyki i  Ho-
dowli Zwierząt PAN, Jastrzębiec, ul. Postępu 1, 05-552
Wólka Kosowska
671647740.003.png 671647740.004.png 671647740.005.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin