Risotto z kurczakiem
Stock Food/Free
Przygotowanie: 15 minut
Gotowanie: 30 minut
Porcja: 440 kcal
Składniki na 4 porcje
● 40 dag pieczonego kurczaka ● 2 cebule ● po strąku czerwonej i zielonej papryki ● 10 dag pieczarek ● 20 dag ugotowanej zielonej fasolki ● 3 łyżki oleju ● 20 dag ryżu ● 3 łyżki koncentratu pomidorowego ● łyżka sproszkowanego chili ● 2 łyżeczki posiekanego tymianku ● 600 ml bulionu mięsnego ● 8 dag zielonych oliwek ● sól
Kurczaka pokroić na kawałki. Cebule obrać i posiekać. Paprykę umyć i oczyścić, pokroić w małą kostkę. Pieczarki dokładnie oczyścić i pokroić w plasterki. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebulę, dodać kurczaka, chwilę smażyć. Włożyć ryż i mieszając smażyć, aż ryż stanie się szklisty. Dodać paprykę, pieczarki, fasolkę i koncentrat pomidorowy, wymieszać. Doprawić chili, tymiankiem i solą. Wlać bulion, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu 15-20 minut, stale mieszając.
walbo48