Składniki:
- 1 łyżka masła lub margaryny
- 1/4 szklanki mąki
- 1 i 1/4 szklanki chudego mleka
- 1 liść laurowy
- 100 g grzybów
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 175 g posiekanego ugotowanego mięsa z kurczaka
- 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- sól
- mielony czarny pieprz
- 1 puszka pomidorów pokrojonych w kostkę (200 g)
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano albo mieszanki ziół
- 4 płaty lasagne
- 1 ubite jajo
- 2/3 szklanki chudego jogurtu
- 1 łyżka startego parmezanu
Sposób przyrządzania:
Masło lub margarynę włóż do rondla, dodaj mąkę, mleko i liść laurowy.
Zagotuj, cały czas mieszając.
Gotuj na wolnym ogniu 4-5 minut, po czym wyjmij liść laurowy.
Pokrój grzyby w plasterki i podsmaż na oliwie przez 3 minuty.
Dodaj sos, posiekane mięso kurczaka i gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz.
Wymieszaj pomidory z ziołami.
Przełóż je na dno prostokątnego naczynia żaroodpornego, przykryj dwoma płatami lasagne.
Polej sosem, przykryj pozostałymi płatami lasagne.
Ubij jajo z jogurtem i parmezanem, dopraw do smaku solą i pieprzem, posmaruj wierzch makaronu.
Piecz 40-45 minut w temperaturze 180 stopni, aż makaron będzie miękki.
walbo48