Lasagne z kurczakiem i grzybami .doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

- 1 łyżka masła lub margaryny

 

- 1/4 szklanki mąki

 

- 1 i 1/4 szklanki chudego mleka

 

- 1 liść laurowy

 

- 100 g grzybów

 

- 2 łyżeczki oliwy z oliwek

 

- 175 g posiekanego ugotowanego mięsa z kurczaka

 

- 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej

 

- sól

 

- mielony czarny pieprz

 

- 1 puszka pomidorów pokrojonych w kostkę (200 g)

 

- 1/2 łyżeczki suszonego oregano albo mieszanki ziół

 

- 4 płaty lasagne

 

- 1 ubite jajo

 

- 2/3 szklanki chudego jogurtu

 

- 1 łyżka startego parmezanu

 

Sposób przyrządzania:

 

Masło lub margarynę włóż do rondla, dodaj mąkę, mleko i liść laurowy.

 

Zagotuj, cały czas mieszając.

 

Gotuj na wolnym ogniu 4-5 minut, po czym wyjmij liść laurowy.

 

Pokrój grzyby w plasterki i podsmaż na oliwie przez 3 minuty.

 

Dodaj sos, posiekane mięso kurczaka i gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz.

 

Wymieszaj pomidory z ziołami.

 

Przełóż je na dno prostokątnego naczynia żaroodpornego, przykryj dwoma płatami lasagne.

 

Polej sosem, przykryj pozostałymi płatami lasagne.

 

Ubij jajo z jogurtem i parmezanem, dopraw do smaku solą i pieprzem, posmaruj wierzch makaronu.

 

Piecz 40-45 minut w temperaturze 180 stopni, aż makaron będzie miękki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin