Składniki:
mały kalafior,
pierś kurczaka,
przyprawa curry,
mały majonez niskotłuszczowy,
3 ogórki konserwowe,
3 łyżeczki octu,
sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Kalafior moczymy 5 min w wodzie z 3 łyżeczkami octu, następnie wyjmujemy i gotujemy w osolonej wodzie (możemy też dodać troszkę cukru) 7- 10 min lub w zdrowszej wersji gotujemy na parze.
Po ugotowaniu studzimy i dzielimy na różyczki.
Pierś kurczaka gotujemy w wodzie lub w parowarze i też dzielimy na nieduże kawałeczki.
Mieszamy kalafiora z kurczakiem lub ładnie układamy na przemian w płaskim naczyniu.
Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Do polania potrawy przygotowujemy majonez wymieszany z curry.
1-3 łyżeczki (w zależności od upodobań) przyprawy curry wsypujemy powoli, dokładnie mieszając, żeby nie powstały grudki.
Polewamy kalafior z kurczakiem, powstałym sosem, a na wierzchu posypujemy potrawę drobno poszatkowanymi ogóreczkami konserwowymi.
walbo48