Kurczak z kalafiorem w curry .doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

mały kalafior,

 

pierś kurczaka,

 

przyprawa curry,

 

mały majonez niskotłuszczowy,

 

3 ogórki konserwowe,

 

3 łyżeczki octu,

 

sól, pieprz

 

Sposób przyrządzania:

 

Kalafior moczymy 5 min w wodzie z 3 łyżeczkami octu, następnie wyjmujemy i gotujemy w osolonej wodzie (możemy też dodać troszkę cukru) 7- 10 min lub w zdrowszej wersji gotujemy na parze.

 

Po ugotowaniu studzimy i dzielimy na różyczki.

 

Pierś kurczaka gotujemy w wodzie lub w parowarze i też dzielimy na nieduże kawałeczki.

 

Mieszamy kalafiora z kurczakiem lub ładnie układamy na przemian w płaskim naczyniu.

 

Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.

 

Do polania potrawy przygotowujemy majonez wymieszany z curry.

 

1-3 łyżeczki (w zależności od upodobań) przyprawy curry wsypujemy powoli, dokładnie mieszając, żeby nie powstały grudki.

 

Polewamy kalafior z kurczakiem, powstałym sosem, a na wierzchu posypujemy potrawę drobno poszatkowanymi ogóreczkami konserwowymi.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin