Składniki:
mięso mielone z indyka albo cielęce
pieczarki cebula kasza gryczana lub brązowy ryż
sól, pieprz, dużo majeranku
kapusta (polecam włoska)
marchewka, vegeta, ziele angielskie, liść laurowy
Wykonanie:
Pieczarki drobiutko w kostkę smażymy na oliwie z oliwek z cebulkż, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem, dużo majeranku, dodajemy ugotowany na pół- twardo ryż lub kaszę i uduszone pieczarki z cebulą mieszamy ręka na jednolitą masę (gołąbki te można robić także bez kaszy lub ryżu), z kapusty wykrajamy trzon (kaczan) i wrzucamy kapustę do wrzącej, gotujacej się wody aż listki zaczną same odstawać.
Zdejmując delikatnie każdy liść z kapusty (ciągle ma być we wrzątku gotującym się) nakładamy do środka farsz i zakładamy brzegi.
Na dno garnka kładziemy 2 wierzchnie liście z kapusty, sypiemy trochę vegety, wrzucamy liść laurowy, ziele ang; trochę startej marchewki i układamy warstwami gotowe gołąbki.
Na ostatnią warstwę znów sypiemy marchewkę, vegete, ziele i listka i przykrywamy liśćmi kapusty; z wierzchu zalewamy całość zimna wodą z kranu - i stawiamy na gaz-średni!
Gotujemy ok. 2 h i 15 min, przed końcem gotowania dodajemy małą puszkę koncentratu pomidorowego.
ok. 110 kcal 1 gołąbek
walbo48