Gołąbki light .doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

mięso mielone z indyka albo cielęce

 

pieczarki cebula kasza gryczana lub brązowy ryż

 

sól, pieprz, dużo majeranku

 

kapusta (polecam włoska)

 

marchewka, vegeta, ziele angielskie, liść laurowy

 

Wykonanie:

 

Pieczarki drobiutko w kostkę smażymy na oliwie z oliwek z cebulkż, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem, dużo majeranku, dodajemy ugotowany na pół- twardo ryż lub kaszę i uduszone pieczarki z cebulą mieszamy ręka na jednolitą masę (gołąbki te można robić także bez kaszy lub ryżu), z kapusty wykrajamy trzon (kaczan) i wrzucamy kapustę do wrzącej, gotujacej się wody aż listki zaczną same odstawać.

 

Zdejmując delikatnie każdy liść z kapusty (ciągle ma być we wrzątku gotującym się) nakładamy do środka farsz i zakładamy brzegi.

 

Na dno garnka kładziemy 2 wierzchnie liście z kapusty, sypiemy trochę vegety, wrzucamy liść laurowy, ziele ang; trochę startej marchewki i układamy warstwami gotowe gołąbki.

 

Na ostatnią warstwę znów sypiemy marchewkę, vegete, ziele i listka i przykrywamy liśćmi kapusty; z wierzchu zalewamy całość zimna wodą z kranu - i stawiamy na gaz-średni!

 

Gotujemy ok. 2 h i 15 min, przed końcem gotowania dodajemy małą puszkę koncentratu pomidorowego.

 

ok. 110 kcal 1 gołąbek 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin