1
2
3
4
5
·
(39 głosy)
I placekSkładniki: 7 jaj1 szkl.cukru2 pełne łyżki kakao5 łyżek mąki pszennej2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia. Sposób wykonania:Białka ubij na sztywną pianę.dalej ubijając dodawaccukier.żółtka,kakao,proszek wymieszany z mąką.Piec w temp 180 stopni ok.30-40 min.po upieczeniu przekroic na pół. ll placekSkładniki: 25 dag orzechów włoskich5 białek20 dag cukru kryształu1,5 łyżki miodu1 łyżka mąki ziemn1łyżka mąki pszennejSposób wykonania:Białka ubi na sztywno,dalej ubija z cukrem.doda pokrojone orzechy z resztą składników i wymieszac.piec 30-40min. KremSkładniki: 1/2 l mleka1 cukier wanilowy5 żółtek20 dag cukru1,5 łyżki mąki ziemniacz1,5 łyżki mąki pszennej1 margaryna Palma. Sposób wykonania:Utrzec mikserem żółtka z cukrem,doda obie mąki i pół szklanki mleka.Pozostałe mleko zagotowac z cukrem wanilinowym i wlac do tego utarte żółtka. Ugotowany i całkowicie wystudzony budyń dodawac porcjami do utartej w makutrze margaryny i dalej uciera najednolitą masę. Plascki przełożyć kremem którym smarujemy też górę ciasta. Na wierzch polewa czekoladowa lub kakaowa.Spożywac po12 godzinach.
walbo48