Kremowy sernik piernikowy.doc

(214 KB) Pobierz

Kremowy sernik piernikowy

Jeden z najsmaczniejszych serników, jakie jadłam

. I nie tylko taki smaczny, bo piernikowy (a ja uwielbiam pierniczki), ale też dlatego, że ma idealną konsystencję, kremową, tak różną jednak od kremowych cheesecake'ów na philadelphii. I, podobnie jak w pierwszym przepisie na sernik z pierniczkami, nie mogłam się oprzeć przed dodaniem aromatu rumowego, który jest tu niezbędny ;). Pomimo upałów (o ile jeszcze chcecie stać przy piekarniku ;), bardzo polecam!

Składniki na spód:

·         180 g ciastek digestive w gorzkiej czekoladzie, pokruszonych

·         50 g masła, roztopionego

·         50 g posiekanych drobno orzechów włoskich

·         1,5 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika

Wszystkie składniki na spód wymieszać. Wcisnąć je w dno i boki tortownicy o średnicy 20 - 21 cm, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Odstawić do czasu przygotowania masy serowej.

Składniki na masę:

·         350 g twarogu śmietankowego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie

·         250 g serka mascarpone

·         3 jajka

·         pół szklanki jasnego brązowego cukru

·         pół szklanki golden syrupu (można zastąpić płynnym miodem)

·         1 szklanka śmietany kremówki

·         1 łyżka mąki pszennej

·         aromat rumowy (do smaku)

Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę (białek nie oddzielamy od żółtek). Masę serową wylać na ciasteczkowy spód. Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut. Wystudzić, włożyć na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.

Przed podaniem oprószyć delikatnie 2 łyżeczkami kakao wymieszanymi z połową łyżeczki przyprawy korzennej.

Smacznego :)

Kremowy sernik piernikowy

 

Kremowy sernik piernikowy

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin