ciasta.doc

(5609 KB) Pobierz

Amerykańska szarlotka Apple Pie - Ciasta .info

sierpień 22, 2007 at 22:21 · W kategorii: Szarlotki, ciasta z jabłkami

Ciasta .info Amerykańska szarlotka Apple Pie - Ciasta .info
Amerykańska szarlotka Apple Pie - Ciasta .info
Autor: Kulinarny Atlas Świata

Składniki:

- Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru
- 15 dag zimnego masła
- 2-3 łyżki lodowatej wody
- 1 jajko
- cukier
Nadzienie:
- 1.2 kg jabłek (np. red delicious lub szara reneta) obranych i pokrojonych na ósemki
- 1 łyżka wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/3 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki mielonych migdałów

Sposób przyrządzania:

Przygotuj ciasto: rozetrzyj palcami mąkę z cukrem i kawałkami masła. Powoli, ciągle rozcierając, wlewaj wodę. Zagnieć, zawiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 190°C i zrób nadzienie: jabłka włóż do rondla i polej wodą. Przykryj i duś 5 minut, co jakiś czas potrząsając rondlem. Dodaj cukier, sok cytrynowy i cynamon. Ciasto podziel na 2 nierówne części (2/3 i 1/3 objętości). Większą porcję rozwałkuj i wyłóż dno i boki formy na tartę (śred. 24 cm). Posyp migdałami, na wierzchu rozłóż jabłka. Rozwałkuj resztę ciasta, pośrodku wytnij otwór w kształcie gwiazdki. Tą porcją ciasta przykryj jabłka. Sklej brzegi spodu i wierzchu ciasta. Posmaruj jajkiem i posyp cukrem. Piecz 30 minut.

źródło: gazeta.pl

Ciasto jabłkowe - Ciasta .info

sierpień 22, 2007 at 22:20 · W kategorii: Szarlotki, ciasta z jabłkami

Ciasta .info Ciasto jabłkowe - Ciasta .info
Ciasto jabłkowe - Ciasta .info
Autor: Kulinarny Atlas Lata

Składniki:

- 18-20 dag miękkiego masła
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2/3 szklanki cukru
- 3 jajka
- 1
- 5 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki mleka
- 4 jabłka obrane i przekrojone na połówki
- 1/4 szklanki dżemu morelowego

Sposób przyrządzania:

Rozgrzej piekarnik do 160°C. Masło, cynamon i cukier ubij mikserem na kremową masę. Kolejno wbijaj po jednym jajku, cały czas ucierając mikserem na niskich obrotach. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i mleko, dokładnie wymieszaj. Ciastem napełnij tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Jabłka przekrój, usuń gniazda nasienne. Ponacinaj połówki owoców i ułóż je na cieście. Posyp łyżką cukru i cynamonem. Piecz 50 minut, a potem wyjmij, posmaruj podgrzanym dżemem morelowym i piecz jeszcze 10 minut.

źródło: gazeta.pl

Jabłecznik - Ciasta .info

sierpień 22, 2007 at 22:20 · W kategorii: Szarlotki, ciasta z jabłkami

Jabłecznik - Ciasta .info
Autor: Agata Baranowska

Składniki:

- 1 kg kwaśnych jabłek
- 2-3 łyżki wody
- 1.5 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 250 g margaryny

Sposób przyrządzania:

Jabłka obieramy i kroimy na kawałki. Dno i ścianki tortownicy wykładamy folią aluminiową i wrzucamy jabłka. Posypujemy 1/3 szklanki cukru i podlewamy wodą. Resztę cukru, mąkę i margarynę mieszamy byle jak nożem - tylko tyle, by małe kawałki tłuszczu były w miarę równomiernie obtoczone mąką i cukrem. Pokrywamy tą mieszanką jabłka i wstawiamy do nagrzanego do 200 st.C piekarnika na 25-30 minut.
Wyjmujemy, gdy kruszonka na górze ładnie się zarumieni. Można podawać na gorąco (zaraz po wyjęciu z pieca) albo na zimno, ewentualnie z podanym osobno sosem waniliowym (bita śmietana z kropelką esencji waniliowej) lub lodami waniliowymi.
W oryginalnym przepisie zamiast jabłek jest rabarbar z rabarbarem jest genialne i jeszcze mniej roboty, bo odpada obieranie (nie dodaje się też wody!). Można spróbować z innymi owocami, np. ze śliwkami.

źródło: gazeta.pl

Ciastka półfrancuskie z jabłkami - Ciasta .info

sierpień 22, 2007 at 22:20 · W kategorii: Szarlotki, ciasta z jabłkami

Ciasta .info Ciastka półfrancuskie  z jabłkami - Ciasta .info
Ciastka półfrancuskie z jabłkami - Ciasta .info
Autor: Kulinarny Atlas Lata

Składniki:

- 1/4 kg sera białego
- 1/4 kg masła roślinnego
- 1/4 kg mąki
- 40 dag jabłek
- 3 łyżki cukru pudru wymieszanego z torebką cukru waniliowego

Sposób przyrządzania:

Ser przepuść przez maszynkę. Mąkę przesiej, posiekaj na stolnicy z masłem, dodaj ser, szybko zagnieć ciasto i włóż do lodówki na 20-30 minut. Następnie ciasto rozwałkuj, lekko podsypując mąką, na placek o grubości 3-4 mm. Wykrój szklanką krążki, na każdym połóż kawałek obranego jabłka. Ciastka złóż na połowę, tak aby grubsza część kawałka jabłka była widoczna. Piecz 20 minut w temp. 200°C. Posyp cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

źródło: gazeta.pl

Angielskie Christmas Mince Pie - Ciasta .info

sierpień 22, 2007 at 22:20 · W kategorii: Szarlotki, ciasta z jabłkami

Ciasta .info Angielskie Christmas Mince Pie  - Ciasta .info
Angielskie Christmas Mince Pie - Ciasta .info
Autor: Kulinarny Atlas Świata

Składniki:

- Kruche ciasto: 45 dag mąki razowej
- 20 dag masła (lub pół na pół masła i smalcu)
- szczypta soli
Nadzienie:
- 65 dag drobnych greckich rodzynek (koryntek)
- po 35 dag jasnożółtych rodzynek sułtanek i dużych słodkich rodzynek np. kalifornijskich
- 60 dag brązowego cukru
- 45 dag kwaśnych jabłek
- obranych i drobno poszatkowanych
- 15 dag drobno pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 10 dag pokruszonych orzechów włoskich
- 170 ml brandy
- po 1 łyżeczce zmielonej gałki muszkatołowej i zmielonego cynamonu
- po 1/2 łyżeczki zmielonych goździków i imbiru
- sok i skórka otarta z 2 cytryn

Sposób przyrządzania:

Przygotuj nadzienie: składniki dokładnie wymieszaj, przykryj folią i wstaw do lodówki na kilkanaście godzin. Następnie przełóż do wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij i pozostaw w lodówce przez 4 tygodnie. Przed użyciem ponownie dokładnie wymieszaj.
Przygotuj ciasto: masło drobno posiekaj z mąką i szczyptą soli. Szybko je zagnieć, dolewając porcjami zimną wodę. Zawiń w folię i wstaw na godzinę do lodówki. Następnie ciasto rozwałkuj, wylep nim foremki w kształcie głębokich miseczek o średnicy 6-7 cm. Nałóż farsz (nie do pełna), przykryj kółeczkiem wyciętym z ciasta i zlep brzegi. Przykrywkę z ciasta ponakłuwaj widelcem. Piecz około 20 minut (do zrumienienia ciasta) w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C. Lekko przestudź, wyjmij z foremek, oprósz cukrem kryształem (nie pudrem!). Podawaj na ciepło.

źródło: gazeta.pl

Banoffee pie - ciasto z masą bananową - Ciasta .info

sierpień 22, 2007 at 22:23 · W kategorii: Ciasta z owocami

Ciasta .info Banoffee pie - ciasto z masą bananową - Ciasta .info
Banoffee pie - ciasto z masą bananową - Ciasta .info
Autor: Kulinarny Atlas Świata

Składniki:

- Ciasto:
- 3/4 szklanki mąki
- 6 łyżek zimnego masła
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- 1/2 szklanki uprażonych orzechów
- 1 żółtko
- olejek waniliowy
Masa:
- 2 puszki (po 40 dag) słodzonego mleka skondensowanego
- 1/2 szklanki kremówki
- 1 łyżka rumu
- olejek waniliowy
- 4 banany
Oraz:
- 3 łyżki kawy instant
- 2 szklanki kremówki
- 1/2 szklanki cukru

Sposób przyrządzania:

Zrób ciasto: posiekaj w blenderze mąkę z masłem, cukrem i solą. Dodaj orzechy, siekaj dalej, włączając i wyłączając blender. Gdy orzechy będą rozdrobnione, dodaj żółtko i olejek waniliowy. Siekaj, aż powstanie kruszonka. Wyklej nią formę na tartę, włóż na godzinę do lodówki. Piecz 20 minut w temp. 175°C. Zrób masę: mleko podgrzewaj na małym ogniu, często mieszając, aż zgęstnieje i nabierze złotego koloru (25 minut). Zdejmij z ognia, dodaj śmietanę, rum i wanilię. Posmaruj zimne ciasto. Gdy masa ostygnie, przykryj plasterkami bananów. Wstaw do lodówki na 2 godziny. Rozpuść kawę w łyżce wody, dodaj śmietanę i cukier, ubij. Ozdób ciasto, włóż na 2 godziny do lodówki.

źródło: gazeta.pl

Ciasto agrestowe z kruszonką - Ciasta .info

sierpień 22, 2007 at 22:23 · W kategorii: Ciasta z owocami

Ciasto agrestowe z kruszonką - Ciasta .info
Autor: Kinga Rudnicka

Składniki:

- 3/4 kg agrestu
Ciasto: 250 g masła
- 250 g cukru (ok. 1 szklanki)
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- starta skórka z 1 cytryny
- 4 jajka
- 100 ml mleka (niepełna szklanka)
- 300 g mąki pszennej albo 200 g mąki pszennej i 100 g ziemniaczanej (w sumie 2 i 1/3 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Kruszonka: 100 g mąki (2/3 szklanki)
- 100 g cukru (1/3 szklanki)
- 75 g masła

Sposób przyrządzania:

Łączymy składniki kruszonki i wyrabiamy ciasto, które owijamy w folię i wstawiamyna 30 minut do lodówki. Masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i startą skórką cytryny. Wbijamy jajka, stopniowo wlewamy mleko. Dodajemy proszek do pieczenia i przesianą mąkę, ciągle mieszamy. Ciasto wylewamy na natłuszczoną blachę i układamy na nim agrest. Posypujemy startą na grubej tarce kruszonką. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 st. piekarnika na około 35 minut.
Doskonałe jest również z jagodami albo z mieszanką różnych owoców, np. z jagodami, agrestem i malinami.

źródło: gazeta.pl


Aneta
prowadzi bloga
bo zycie ma smak ...

01/10/2007

Sernik budyniowiec

Bardzo fajne polaczenie sernika z budyniem czekoladowym.
Ciasto mogloby byc mniej suche.
Jesli ktos preferuje budyn np. smietankowy, w celu uzyskania warstwy ciemnej mozna dodac do sera kakao.
- ciasto
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ kostki (miękkiej) margaryny
½ szklanki cukru
2 jajka
1 żółtko

Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć je na prostokątną blaszkę

- masa budyniowa
1 litr mleka
3 budynie czekoladowe

Ugotować budynie czekoladowe, gorące przełożyć na surowe ciasto i równo rozsmarować. Odstawić do wystudzenia.

- masa serowa:
½ kostki (miękkiej) margaryny
½ szklanki cukru
4 serki waniliowe
3 jajka
1 białko
1 budyń śmietankowy
polewa czekoladowa
wiórki kokosowe

Margarynę i cukier - utrzec i stale ucierając dodawać na przemian serek waniliowy i żółtka. Następnie wsypać budyń śmietankowy, wymieszać. Na końcu lekko mieszając połączyć z pianą z 4 białek i równo rozłożyć na zimnym budyniu czekoladowym.
Wstawić na okolo 50 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C. Po upieczeniu polać polewą i posypać wiórkami


gania
prowadzi bloga
My cuisine

01/04/2008

Jabłecznik z kokosowo-orzechową pianką

W oryginalnym przepisie, to ciasto nazywa się "do góry nogami", bo po upieczeniu i ostygnięciu, trzeba je było odwrócić tak, aby kruchy spód znalazł się na górze. Ja postanowiłam jednak zostawić je tak, jak było upieczone, bo szkoda mi było tej delikatnej pianki. Spód natomiast nie należy do udanych i jeśli kiedyś jeszcze wrócę do tego przepisu, na pewno zrobię go inaczej - raczej starłabym ciasto na grubej tarce, zamiast wałkować na blasze. Bezpośrednio po upieczeniu, spód był kruchy, ale niestety w trakcie stygnięcia "siadł" i wygląda tak, jakby miał zakalec. A nie miał :)

Składniki:

Ciasto: 0,5 kg mąki

3/4 szklanki cukru

łyżeczka proszku do pieczenia

kostka masła (200 g)

4 łyżki śmietany

4 żółtka

cukier waniliowy

Pianka kokosowa:

4 białka

15 dag wiórków kokosowych

15 dag cukru (dałam mniej)

łyżeczka mąki ziemniaczanej

Pianka orzechowa:

15 dag mielonych orzechów

4 jajka

łyżka bułki tartej

łyżka mąki pszennej

15 dag cukru

łyżeczka proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:

kilogram jabłek

10 dag cukru

galaretka agrestowa

cynamon, rodzynki

Zagnieć ciasto, włóż je na jakiś czas do lodówki.

Jabłka obierz, zetrzyj na tarce i smaż przez 15 minut z cukrem. Dodaj galaretkę, cynamon i rodzynki, zostaw masę do ostygnięcia. Ciasto rozwałkuj na blasze, wyłóż na nie masę jabłkową. Białka ubij z cukrem, dodaj kokos i mąkę. Gotową masę wyłóż na jabłka. Białka ubij z cukrem, dodaj żółtka, zmielone orzechy, bułkę, mąkę i proszek. Wymieszaj dokładnie i wyłóż na masę kokosową. Piecz ok. 50 minut w 180 stopniach. Gotowe ciasto polej polewą czekoladową.


evenka
prowadzi bloga
Arabeska

03/02/2008

Amerykańskie La Pasionate

Pod taką właśnie nazwą znalazłam przepis na stronie Czarnej Oliwki i pomimo sprzecznych opinii na jego temat , postanowiłam go wypróbować. I co mi z tego wyszło ? - lekko gliniaste , odrobinę piernikowe , trochę kokosowe ciasto. Mnie osobiście nie zachwyciło smakiem , ale sądząc po komentarzach , są też i jego wielbiciele ;-)


Składniki:
- 2 szkl. mąki
- 1/2 torebki proszku do pieczenia (dałam 1,5 łyżeczki , ale chyba lepiej dać ciut więcej)
- 1 budyń waniliowy
- 1 szkl. cukru
- 1,5 szkl. mleka
- 2 łyżki kakao
- 3 jaja
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka dżemu
- olej do smażenia (ok.1 łyżka)
- wiórki kokosowe (podobno im więcej , tym lepiej - ja dałam ok. 15 dag)

W garnku z grubym dnem podsmażyć cukier (na oleju) , aż lekko się zrumieni , wsypać kakao i mieszać ok. dwie minuty , dodająć mleko i wiórki kokosowe. Poczekać , aż masa się zagotuje i odstawić do ostygnięcia. Następnie dodawać kolejno , żółtka , śmietanę , dżem , mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniem (też w proszku), dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ubitą pianę z białek. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej formy (u mnie keksowa) i piec w temp. 200 st.C. przez ok.45 minut.

Rurki z kremem

1/2 kg mąki pszennej

1 kostka masła

3/4 szklanki kwaśnej śmietany

1 szczypta soli

dodatkowo:

cukier

tłuszcz do wysmarowania rurek

Z podanych składników zagnieść ciasto, podsypując dodatkowo mąką. Schłodzić w lodówce. Ciasto rozwałkować na grubość 2 mm. Wycinać długie paski i nawijać na wysmarowaną tłuszczem formę. Gotowe rurki obtaczać w cukrze zostawiając spodnią część bez cukru.

Piec w temperaturze 200st. aż rurki nabiorą złotego koloru.

Po wystudzeniu nabijać kremem.

W moim przypadku był krem z torebki.

 

 

 

To zdjęcie mnie rozbawiło:)))) Stado pędzących fiutów, ot co:)))

 

 

skomentuj na blogu autora >

print

 

Przepisy w tym wpisie:

Rurki z kremem

składniki:

§         mąka 1/2 kg

§         sól 1 szczypta

§         cukier

§         tłuszcz

§         śmietana 3/4 szklanki

kategorie:

§         desery

§         ciasta

 

trufla
trufla
prowadzi bloga
Trufla i jej kuchnia

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin