Amerykańska szarlotka Apple Pie - Ciasta .info
sierpień 22, 2007 at 22:21 · W kategorii: Szarlotki, ciasta z jabłkami
Amerykańska szarlotka Apple Pie - Ciasta .infoAutor: Kulinarny Atlas Świata
Składniki:
- Ciasto:- 2 szklanki mąki- 3 łyżki cukru- 15 dag zimnego masła- 2-3 łyżki lodowatej wody- 1 jajko- cukier Nadzienie:- 1.2 kg jabłek (np. red delicious lub szara reneta) obranych i pokrojonych na ósemki- 1 łyżka wody- 1 łyżka soku z cytryny- 1/3 szklanki cukru- 1/2 łyżeczki cynamonu- 2 łyżki mielonych migdałów
Sposób przyrządzania:
Przygotuj ciasto: rozetrzyj palcami mąkę z cukrem i kawałkami masła. Powoli, ciągle rozcierając, wlewaj wodę. Zagnieć, zawiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 190°C i zrób nadzienie: jabłka włóż do rondla i polej wodą. Przykryj i duś 5 minut, co jakiś czas potrząsając rondlem. Dodaj cukier, sok cytrynowy i cynamon. Ciasto podziel na 2 nierówne części (2/3 i 1/3 objętości). Większą porcję rozwałkuj i wyłóż dno i boki formy na tartę (śred. 24 cm). Posyp migdałami, na wierzchu rozłóż jabłka. Rozwałkuj resztę ciasta, pośrodku wytnij otwór w kształcie gwiazdki. Tą porcją ciasta przykryj jabłka. Sklej brzegi spodu i wierzchu ciasta. Posmaruj jajkiem i posyp cukrem. Piecz 30 minut.
źródło: gazeta.pl
Ciasto jabłkowe - Ciasta .info
sierpień 22, 2007 at 22:20 · W kategorii: Szarlotki, ciasta z jabłkami
Ciasto jabłkowe - Ciasta .infoAutor: Kulinarny Atlas Lata
- 18-20 dag miękkiego masła- 1/2 łyżeczki cynamonu- 2/3 szklanki cukru- 3 jajka- 1- 5 szklanki mąki- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia- 1/3 szklanki mleka- 4 jabłka obrane i przekrojone na połówki- 1/4 szklanki dżemu morelowego
Rozgrzej piekarnik do 160°C. Masło, cynamon i cukier ubij mikserem na kremową masę. Kolejno wbijaj po jednym jajku, cały czas ucierając mikserem na niskich obrotach. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i mleko, dokładnie wymieszaj. Ciastem napełnij tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Jabłka przekrój, usuń gniazda nasienne. Ponacinaj połówki owoców i ułóż je na cieście. Posyp łyżką cukru i cynamonem. Piecz 50 minut, a potem wyjmij, posmaruj podgrzanym dżemem morelowym i piecz jeszcze 10 minut.
Jabłecznik - Ciasta .info
Jabłecznik - Ciasta .infoAutor: Agata Baranowska
- 1 kg kwaśnych jabłek- 2-3 łyżki wody- 1.5 szklanki mąki- 1 szklanka cukru- 250 g margaryny
Jabłka obieramy i kroimy na kawałki. Dno i ścianki tortownicy wykładamy folią aluminiową i wrzucamy jabłka. Posypujemy 1/3 szklanki cukru i podlewamy wodą. Resztę cukru, mąkę i margarynę mieszamy byle jak nożem - tylko tyle, by małe kawałki tłuszczu były w miarę równomiernie obtoczone mąką i cukrem. Pokrywamy tą mieszanką jabłka i wstawiamy do nagrzanego do 200 st.C piekarnika na 25-30 minut. Wyjmujemy, gdy kruszonka na górze ładnie się zarumieni. Można podawać na gorąco (zaraz po wyjęciu z pieca) albo na zimno, ewentualnie z podanym osobno sosem waniliowym (bita śmietana z kropelką esencji waniliowej) lub lodami waniliowymi. W oryginalnym przepisie zamiast jabłek jest rabarbar z rabarbarem jest genialne i jeszcze mniej roboty, bo odpada obieranie (nie dodaje się też wody!). Można spróbować z innymi owocami, np. ze śliwkami.
Ciastka półfrancuskie z jabłkami - Ciasta .info
Ciastka półfrancuskie z jabłkami - Ciasta .infoAutor: Kulinarny Atlas Lata
- 1/4 kg sera białego- 1/4 kg masła roślinnego- 1/4 kg mąki- 40 dag jabłek- 3 łyżki cukru pudru wymieszanego z torebką cukru waniliowego
Ser przepuść przez maszynkę. Mąkę przesiej, posiekaj na stolnicy z masłem, dodaj ser, szybko zagnieć ciasto i włóż do lodówki na 20-30 minut. Następnie ciasto rozwałkuj, lekko podsypując mąką, na placek o grubości 3-4 mm. Wykrój szklanką krążki, na każdym połóż kawałek obranego jabłka. Ciastka złóż na połowę, tak aby grubsza część kawałka jabłka była widoczna. Piecz 20 minut w temp. 200°C. Posyp cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Angielskie Christmas Mince Pie - Ciasta .info
Angielskie Christmas Mince Pie - Ciasta .infoAutor: Kulinarny Atlas Świata
- Kruche ciasto: 45 dag mąki razowej- 20 dag masła (lub pół na pół masła i smalcu)- szczypta soli Nadzienie:- 65 dag drobnych greckich rodzynek (koryntek)- po 35 dag jasnożółtych rodzynek sułtanek i dużych słodkich rodzynek np. kalifornijskich- 60 dag brązowego cukru- 45 dag kwaśnych jabłek- obranych i drobno poszatkowanych- 15 dag drobno pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej- 10 dag pokruszonych orzechów włoskich- 170 ml brandy- po 1 łyżeczce zmielonej gałki muszkatołowej i zmielonego cynamonu- po 1/2 łyżeczki zmielonych goździków i imbiru- sok i skórka otarta z 2 cytryn
Przygotuj nadzienie: składniki dokładnie wymieszaj, przykryj folią i wstaw do lodówki na kilkanaście godzin. Następnie przełóż do wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij i pozostaw w lodówce przez 4 tygodnie. Przed użyciem ponownie dokładnie wymieszaj. Przygotuj ciasto: masło drobno posiekaj z mąką i szczyptą soli. Szybko je zagnieć, dolewając porcjami zimną wodę. Zawiń w folię i wstaw na godzinę do lodówki. Następnie ciasto rozwałkuj, wylep nim foremki w kształcie głębokich miseczek o średnicy 6-7 cm. Nałóż farsz (nie do pełna), przykryj kółeczkiem wyciętym z ciasta i zlep brzegi. Przykrywkę z ciasta ponakłuwaj widelcem. Piecz około 20 minut (do zrumienienia ciasta) w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C. Lekko przestudź, wyjmij z foremek, oprósz cukrem kryształem (nie pudrem!). Podawaj na ciepło.
Banoffee pie - ciasto z masą bananową - Ciasta .info
sierpień 22, 2007 at 22:23 · W kategorii: Ciasta z owocami
Banoffee pie - ciasto z masą bananową - Ciasta .infoAutor: Kulinarny Atlas Świata
- Ciasto:- 3/4 szklanki mąki- 6 łyżek zimnego masła- szczypta soli- 2 łyżki cukru- 1/2 szklanki uprażonych orzechów- 1 żółtko- olejek waniliowyMasa:- 2 puszki (po 40 dag) słodzonego mleka skondensowanego- 1/2 szklanki kremówki- 1 łyżka rumu- olejek waniliowy- 4 bananyOraz:- 3 łyżki kawy instant- 2 szklanki kremówki- 1/2 szklanki cukru
Zrób ciasto: posiekaj w blenderze mąkę z masłem, cukrem i solą. Dodaj orzechy, siekaj dalej, włączając i wyłączając blender. Gdy orzechy będą rozdrobnione, dodaj żółtko i olejek waniliowy. Siekaj, aż powstanie kruszonka. Wyklej nią formę na tartę, włóż na godzinę do lodówki. Piecz 20 minut w temp. 175°C. Zrób masę: mleko podgrzewaj na małym ogniu, często mieszając, aż zgęstnieje i nabierze złotego koloru (25 minut). Zdejmij z ognia, dodaj śmietanę, rum i wanilię. Posmaruj zimne ciasto. Gdy masa ostygnie, przykryj plasterkami bananów. Wstaw do lodówki na 2 godziny. Rozpuść kawę w łyżce wody, dodaj śmietanę i cukier, ubij. Ozdób ciasto, włóż na 2 godziny do lodówki.
Ciasto agrestowe z kruszonką - Ciasta .info
Ciasto agrestowe z kruszonką - Ciasta .infoAutor: Kinga Rudnicka
- 3/4 kg agrestuCiasto: 250 g masła- 250 g cukru (ok. 1 szklanki)- 1 opakowanie cukru waniliowego- starta skórka z 1 cytryny- 4 jajka- 100 ml mleka (niepełna szklanka)- 300 g mąki pszennej albo 200 g mąki pszennej i 100 g ziemniaczanej (w sumie 2 i 1/3 szklanki)- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.Kruszonka: 100 g mąki (2/3 szklanki)- 100 g cukru (1/3 szklanki)- 75 g masła
Łączymy składniki kruszonki i wyrabiamy ciasto, które owijamy w folię i wstawiamyna 30 minut do lodówki. Masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i startą skórką cytryny. Wbijamy jajka, stopniowo wlewamy mleko. Dodajemy proszek do pieczenia i przesianą mąkę, ciągle mieszamy. Ciasto wylewamy na natłuszczoną blachę i układamy na nim agrest. Posypujemy startą na grubej tarce kruszonką. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 st. piekarnika na około 35 minut. Doskonałe jest również z jagodami albo z mieszanką różnych owoców, np. z jagodami, agrestem i malinami.
Anetaprowadzi blogabo zycie ma smak ...
01/10/2007
Sernik budyniowiec
Bardzo fajne polaczenie sernika z budyniem czekoladowym.Ciasto mogloby byc mniej suche.Jesli ktos preferuje budyn np. smietankowy, w celu uzyskania warstwy ciemnej mozna dodac do sera kakao.- ciasto2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia½ kostki (miękkiej) margaryny½ szklanki cukru2 jajka1 żółtkoZ podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć je na prostokątną blaszkę- masa budyniowa1 litr mleka3 budynie czekoladoweUgotować budynie czekoladowe, gorące przełożyć na surowe ciasto i równo rozsmarować. Odstawić do wystudzenia.- masa serowa:½ kostki (miękkiej) margaryny½ szklanki cukru4 serki waniliowe3 jajka1 białko1 budyń śmietankowypolewa czekoladowawiórki kokosoweMargarynę i cukier - utrzec i stale ucierając dodawać na przemian serek waniliowy i żółtka. Następnie wsypać budyń śmietankowy, wymieszać. Na końcu lekko mieszając połączyć z pianą z 4 białek i równo rozłożyć na zimnym budyniu czekoladowym.Wstawić na okolo 50 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C. Po upieczeniu polać polewą i posypać wiórkami
ganiaprowadzi blogaMy cuisine
01/04/2008
Jabłecznik z kokosowo-orzechową pianką
W oryginalnym przepisie, to ciasto nazywa się "do góry nogami", bo po upieczeniu i ostygnięciu, trzeba je było odwrócić tak, aby kruchy spód znalazł się na górze. Ja postanowiłam jednak zostawić je tak, jak było upieczone, bo szkoda mi było tej delikatnej pianki. Spód natomiast nie należy do udanych i jeśli kiedyś jeszcze wrócę do tego przepisu, na pewno zrobię go inaczej - raczej starłabym ciasto na grubej tarce, zamiast wałkować na blasze. Bezpośrednio po upieczeniu, spód był kruchy, ale niestety w trakcie stygnięcia "siadł" i wygląda tak, jakby miał zakalec. A nie miał :)
Ciasto: 0,5 kg mąki
3/4 szklanki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
kostka masła (200 g)
4 łyżki śmietany
4 żółtka
cukier waniliowy
Pianka kokosowa:
4 białka
15 dag wiórków kokosowych
15 dag cukru (dałam mniej)
łyżeczka mąki ziemniaczanej
Pianka orzechowa:
15 dag mielonych orzechów
4 jajka
łyżka bułki tartej
łyżka mąki pszennej
15 dag cukru
Masa jabłkowa:
kilogram jabłek
10 dag cukru
galaretka agrestowa
cynamon, rodzynki
Zagnieć ciasto, włóż je na jakiś czas do lodówki.
Jabłka obierz, zetrzyj na tarce i smaż przez 15 minut z cukrem. Dodaj galaretkę, cynamon i rodzynki, zostaw masę do ostygnięcia. Ciasto rozwałkuj na blasze, wyłóż na nie masę jabłkową. Białka ubij z cukrem, dodaj kokos i mąkę. Gotową masę wyłóż na jabłka. Białka ubij z cukrem, dodaj żółtka, zmielone orzechy, bułkę, mąkę i proszek. Wymieszaj dokładnie i wyłóż na masę kokosową. Piecz ok. 50 minut w 180 stopniach. Gotowe ciasto polej polewą czekoladową.
evenkaprowadzi blogaArabeska
03/02/2008
Amerykańskie La Pasionate
Pod taką właśnie nazwą znalazłam przepis na stronie Czarnej Oliwki i pomimo sprzecznych opinii na jego temat , postanowiłam go wypróbować. I co mi z tego wyszło ? - lekko gliniaste , odrobinę piernikowe , trochę kokosowe ciasto. Mnie osobiście nie zachwyciło smakiem , ale sądząc po komentarzach , są też i jego wielbiciele ;-)Składniki:- 2 szkl. mąki- 1/2 torebki proszku do pieczenia (dałam 1,5 łyżeczki , ale chyba lepiej dać ciut więcej)- 1 budyń waniliowy - 1 szkl. cukru- 1,5 szkl. mleka- 2 łyżki kakao- 3 jaja- 3 łyżki śmietany- 1 łyżeczka dżemu- olej do smażenia (ok.1 łyżka)- wiórki kokosowe (podobno im więcej , tym lepiej - ja dałam ok. 15 dag)W garnku z grubym dnem podsmażyć cukier (na oleju) , aż lekko się zrumieni , wsypać kakao i mieszać ok. dwie minuty , dodająć mleko i wiórki kokosowe. Poczekać , aż masa się zagotuje i odstawić do ostygnięcia. Następnie dodawać kolejno , żółtka , śmietanę , dżem , mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniem (też w proszku), dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ubitą pianę z białek. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej formy (u mnie keksowa) i piec w temp. 200 st.C. przez ok.45 minut.
Rurki z kremem
1/2 kg mąki pszennej
1 kostka masła
3/4 szklanki kwaśnej śmietany
1 szczypta soli
dodatkowo:
cukier
tłuszcz do wysmarowania rurek
Z podanych składników zagnieść ciasto, podsypując dodatkowo mąką. Schłodzić w lodówce. Ciasto rozwałkować na grubość 2 mm. Wycinać długie paski i nawijać na wysmarowaną tłuszczem formę. Gotowe rurki obtaczać w cukrze zostawiając spodnią część bez cukru.
Piec w temperaturze 200st. aż rurki nabiorą złotego koloru.
Po wystudzeniu nabijać kremem.
W moim przypadku był krem z torebki.
To zdjęcie mnie rozbawiło:)))) Stado pędzących fiutów, ot co:)))
skomentuj na blogu autora >
Przepisy w tym wpisie:
składniki:
§ mąka 1/2 kg
§ sól 1 szczypta
§ cukier
§ tłuszcz
§ śmietana 3/4 szklanki
§ desery
§ ciasta
truflaprowadzi blogaTrufla i jej kuchnia
...
malize85