Grzanki z wędliną
Składniki:
bułka paryska (po 4-5 kromek na osobę)
1-2 łyżki masła
15 dag pieczarek
parówki (4-5 sztuk) lub 15 dag szynki w plasterkach
25 dag ostrego żółtego sera (gouda)
3 pomidory
2 łyżeczki oregano
sól
pieprz
ponadto:
sałatka z pomidorów
lub zielona sałata mieszana i Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy WINIARY
(przygotowany wg przepisu na opakowaniu)
Włącz piekarnik, by nagrzał się do temperatury 200°C. Pieczarki i pomidory umyj, i potnij je na plasterki. Ser również pokrój na plastry, parówki na owalne krążki po skosie, a bułkę paryską na kromki, które cienko posmaruj masłem.
Na każdej kromce połóż kolejno: kilka plasterków lekko posolonych pieczarek, kilka plasterków parówki (lub plasterek szynki), plasterek sera i plasterek pomidora. Wierzch posyp szczyptą pieprzu i oregano.
Ułóż grzanki na płaskiej, wyłożonej folią aluminiową blaszce do ciasta, wstaw do piekarnika i zapiekaj, aż ser zacznie się topić, a spód grzanki się zrumieni (około 10 minut).
W czasie zapiekania grzanek przygotuj sałatkę z pomidorów (zieloną sałatę mieszaną).
Ninoczka115