ZIAŁA I WARZYWA DLA GOŁĘBI POCZTOWYCH(2).docx

(208 KB) Pobierz

       

                                           

 

 

                     

 


Zioła

 PORADY I PRAKTYKA STOSOWANIA

 



Babka lancetowata [ Plantago lanceolata ]

http://fijak.gorzowwlkp.pl/images/ziola/min/min_sr_STA_1438.JPG

Zawiera glikozydy, irydoilowe, substancje śluzowe i pektynowe, garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne, związki krzemu i cynku. Wyciągi z liści stosowane w stanach zapalnych dróg oddechowych, przewlekłych i pod ostrych nieżytach przewodu pokarmowego, pomocniczo w chorobie żołądka .Ma również działanie wykrztuśne oraz przeciwskurczowe, szczególnie na mięśnie gładkie górnych dróg oddechowych, oraz bakteryjne. Liście zbieramy w okresie kwitnienia rośliny. Zrywamy je z ogonkami tuz przy ziemi, suszymy w cieniu lub przewiewnych miejscach bądź ogrzewanych do 40 stopni. Nasiona i susz z babki są składnikami herbatek na pierzenie i kondycję.

Herbatka

Dwie łyżki drobno pociętych liści zalewamy 2 szklankami wrzątku pozostawić do naciągnięcia, pijemy po ostygnięciu.

Dwie łyżki dobrze pokruszonych, wysuszonych liści zalać dwoma szklankami wrzątku. Odstawić pod przykryciem na kilkanaście minut. Dokładnie odcedzić. Taka porcje wypić w ciągu dnia. Przy dolegliwościach dróg oddechowych można solidnie osłodzić miodem.

Papka z liści

Świeże liście babki lancetowate lub zwyczajnej myje się i rozwałkowuje na desce wałkiem do ciasta. Uzyskaną papkę przykłada się na chore miejsce.


Syrop [ oczyszcza krew ze szkodliwych produktów ]

1:4 kopiaste garście umytych liści przekręcić przez maszynkę do mięsa. Do otrzymanej papki dolać trochę wody ,tak aby papka nie przywierała do naczynia oraz dodać 300 gram. cukru i 250 gram miodu pszczelego. Postawić naczynie na małym ogniu i ciągle mieszając gotować aż powstanie gęsta ciecz, którą przelewa się na gorąco do słoików i przechowuje w lodówce.

Sok

Zemleć 300 gram liści, świeżej babki, dodać 300ml.zimnej przegotowanej wody i ogrzewać doprowadzając do wrzenia. Sok zlać do butelek. Przechowywać w lodówce. Stosować jedną łyżkę soku na litr wody.

 



Mniszek lekarski [ Taraxacum officinale ]

http://fijak.gorzowwlkp.pl/images/ziola/min/min_sr_STA_1450.JPG

Działa odtruwająco, oczyszczająco i wzmacniająco na organizm. Substancje czynne znajdujące się w mniszku pobudzają działanie wątroby i nerek dlatego jest on stosowany do leczenia schorzeń , w których należy usuwać toksyny z organizmu. Korzenie mniszka jedzone na surowo lub suszone i użyte do przygotowania herbatki ,mają działanie oczyszczające, wspomagające trawienie, działają napotnie i moczopędnie. Rozrzedzają krew i są uważane za doskonały środek przeciw zagęszczeniu krwi.

Syrop z mniszka

Zebrać około 350 kwiatów mniszka. Kwiaty rozłożyć cienko na płótnie aby wyszły czarne robaki. Potem włożyć do garnka i zalać 1,5 litra wody .Podgrzać powoli najlepiej nie dopuszczając do wrzenia przez pół godziny. Następnie przecedzić, solidnie odcisnąć i dodać 1,5-2 kg. Cukru oraz wyciśnięty sok z jednej cytryny. Ewentualnie trochę kwasku cytrynowego. Ponownie ustawić na ogniu i gotować wolno na małym ogniu kolejno 2 godziny. Co pewien czas oziębiać i sprawdzać konsystencje syropu. Nie morze być ani za gęsty ani za rzadki, bo wtedy może skwaśnieć. Syrop zlać do słoików i odstawić w ciemne suche miejsce

Herbatka z mniszka

Jedną kopiastą łyżeczkę od herbaty korzeni zalać ¼ l. zimnej wody. Następnego dnia ogrzać do
wrzenia i przecedzić.

Jedna łyżka ekstraktu z mniszka na dwa litry wody raz w tygodniu. Napój ten stymuluje prace
Prace gruczołów i oczyszcza krew. Powoduje wzrost formy, korzystnie wpływa na funkcje hormonalne
u rozpłodowców.

 



Pokrzywa zwyczajna [ Urtica dioica ]

http://fijak.gorzowwlkp.pl/images/ziola/min/min_sr_STB_1445.JPG

Cała roślina ma właściwości lecznicze. W fitoterapii wykorzystywana jest jako środek ‘’czyszczący krew’’
Ze względu na jej właściwości usuwania chlorków oraz mocznika z krwioobiegu. Wykazuje także działanie ściągające, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne. Może być stosowana w terapii stanów zapalnych dróg moczowych i przewodu pokarmowego. Jest również pomocna w leczeniu chorób reumatycznych oraz jako lek moczopędny. Działa osłaniająco na skórę np. podczas pierzenia ptaka.

Herbatka

Jedna łyżka suszonej pokrzywy na jeden litr wody. Zalać wrzątkiem i zostawić do naciągnięcia


Krwawnik [ Achillea millefolium ]

http://fijak.gorzowwlkp.pl/images/ziola/min/min_sr_STA_1443.JPG

Krwawnik działa przeciw krwotocznie, zatrzymuje niewielkie krwawienia w przewodzie pokarmowym. Krwawnik znosi stany skurczowe mięśni jelit, dróg żółciowych i moczowych.
 


Czosnek [ Allium ursinum ]

http://fijak.gorzowwlkp.pl/images/ziola/min/min_sr_IMG_1509.JPG



Jest to naturalny antybiotyk o dużej sile działania bez skutków ubocznych. . Ma bardzo szerokie spektrum działania. U gołębi podawanie
soku i olejku czosnkowego działa stymulująco na procesy przemiany materii, pomaga
W wydalaniu substancji szkodliwych. Działa grzybobujczo i bakteriobujczo.

Preparat czosnkowo cebulowy

5 dużych czosnków
5 dużych czerwonych cebuli
0,7 l octu jabłkowego
0,5-1 litra miodu spadziowego
Wszystkie składniki razem wymieszać

Olej czosnkowy

Obrać 25 dkg. czosnku drobno posiekać zalać litrem oleju [ słonecznikowy, sojowy – najlepiej z pierwszego tłoczenia ] Wszystko razem wymieszać zlać do ciemnych butelek i odstawić w ciemne miejsce na 2-3 tyg.

Na drogi oddechowe

Jedna duża główka czosnku, 50 g. wódki. Łupinę czosnku, [ skórkę główki ] i ząbki drobno posiekać
I zalać alkoholem. Używać 20 kropli na jeden litr wody dwa razy dziennie przez okres 4-5 dni, dwa dni przerwy i znowu podać.

Sok

Pół kilograma czosnku rozgnieść i zmiksować z jednym litrem ciepłej wody, dodać 200 g. glukozy
Włożyć do lodówki po 24 godz. Przelać do butelek z ciemnego szkła. Przechowywać w suchym oraz
ciemnym miejscu.
Podawać jedną łyżeczkę na jeden litr wody lub dwie łyżeczki na jeden kilogram karmy.

Nalewka

10 dkg. czosnku na pół litra wódki. Czosnek rozdrobnić zalać wódką i odstawić na dziesięć dni
Często potrząsać. Po dziesięciu dniach zlać do butelek i przechowywać w ciemnym suchym
miejscu.

Okres pierzenia

Jeden litr octu jabłkowego, pół kg. Miodu i 20 dkg. czosnku .Ocet podgrzać do temperatury 20
stopni. Dodać miód, i drobno posiekany czosnek ciągle mieszając. Całość włożyć do ciemnego i
chłodnego miejsca, a po dziesięciu dniach przecedzić i zlać do butelek z ciemnego szkła.
Podawać jedną łyżkę stołowa na jeden litr wody codziennie w czasie pierzenia. Później możemy
podawać jeden dwa razy w tygodniu.

 



Nagietek lekarski [ Calendula officinalis ]



Kwiat nagietka pobudzają czynności wydzielnicze ,zwiększają ilość soku żołądkowego, zwiększają ilość żółci i ułatwiają jej przepływ do dwunastnicy.
Mogą być polecane w nieżytach żołądka i jelit. A także w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Ponadto nagietek ma właściwości przeciw zapalne i przeciwbakteryjne. Regularne picie herbatki oczyszcza krew, pobudza krążenie wzmacnia wzrok.

Herbatka

Cztery łyżki suszu z nagietka zalać jednym litrem wody.

 


Bez czarny [ Sambucus nigra ]

http://fijak.gorzowwlkp.pl/images/ziola/min/min_sr_IMG_1766.JPG

Ma działanie rozkurczowe przeczyszczające usuwające z organizmu toksyny i produkty przemiany materii. Wykorzystać możemy cała roślinę. Zwiększa odporność na choroby zakaźne. Stosuje się
Przy przeziębieniach i chorobach górnych dróg oddechowych.

Herbatka

Dwie łyżki rozdrobnionej kory zalać litrem wody odstawić do naciągnięcia ,wywar pomaga pozbyć się z
Organizmu nadmiaru wody i powoduje poprawę składu soków trawiennych.

Kwiat bzu ,garść kwiatu zalać litrem wody odstawić do naciągnięcia na 20 minut.

Syrop

Zerwać około 30 dorodnych czystych rozwiniętych e pełni baldachów.
Kwiaty ułożyć w garnku i zalać powoli wrzącym syropem z cukru lub miodu.
Sporządzając go wcześniej z litra wody i kilograma miodu lub cukru. Syrop doprawić do smaku
Kwaśnym sokiem z porzeczek, wiśni lub jednej cytryny. Można też dodać do smaku odrobinę
Bardzo silnego naparu z mięty lub melisy. Odstawić na dobę Potem przelać do szklanych
Butelek lub słoików. Przechowywać w suchym ciemnym i niezbyt ciepłym miejscu.

Napój oczyszczający

Zerwać 5-6 średniej wielkości w pełni rozwinięte baldachy czarnego bzu. Oderwać
Zielone łodyżki. Kwiaty umieścić w garnku i zasypać dwoma szklankami cukru.
Dodać sok z cytryny. Wszystkie surowce zalać 5 litrami letniej przegotowanej wody.
Wymieszać i odstawić na 6-7 dni potem odcedzić i zużyć od razu. Napój można
kilka dni przechowywać w lodówce.

Dojrzałe owoce bzu możemy podawać w całości ,całe kiście.
Sok z bzu razem z miodem jest skutecznym środkiem na nieżyt górnych dróg oddechowych.

 


Podbiał liście [ Tussilago tartara ]

Są cenionym lekiem przy przeziębieniach ,anginach, zapaleniach błon śluzowych jamy ustnej oraz
W zapaleniach krtani .Związki czynne w liściach podbiału działają rozkurczowo na mięśnie gładkie oskrzeli i ułatwiają przepływ powietrza w drogach oddechowych .Doskonały jest sok z liści.

Sok

Sok z podbiału wyciska się w sokowirówce ze świeżych umytych liści.

Herbatka

Dwie duże łyżki stołowe podbiału liści i kwiatów zmieszać razem w jednakowych ilościach i zalać wrzątkiem. Odstawić na 20 minut do naciągnięcia.

 


Rumianek pospolity [ Matricaria chamomilla ]

Zawiera pewne ilości rozpuszczonego olejku eterycznego i dzięki temu działa przeciw zapalnie na błony śluzowe i skórę, działa wiatropędnie, przeciw bólowo, uspokajająco. Zapobiega wzdęciom.

Herbatka

Jedną łyżkę stołową rumianku zalać jednym litrem wody odstawić na 20 minut do naciągnięcia.

Olej rumiankowy

Butelkę napełniamy luźno po szyjkę świeżymi zebranymi w słońcu kwiatami rumianku
Zalewamy tłoczonym na zimno olejem z oliwek. Olej musi zakryć kwiaty. Butelkę dobrze
Zamknąć i pozostawić na słońcu przez 14 dni. Potem olej przechowuje się w lodówce.

 


Szałwia lekarska [ Salvia officinalis ]

Hamuje rozmnażanie się wielu rodzajów bakterii i toksyn bakteryjnych. Ma doskonałe właściwości przeciwzapalne. Stosowana zewnętrznie jak i wewnętrznie. Jest korzystna w leczeniu chorób wątroby przebiegających z upośledzonym wytwarzaniem żółci lub po toksycznym uszkodzeniu wątroby. Pomaga w oczyszczeniu krwi likwiduje biegunki. Sprzyja usuwaniu śluzu z narządów oddechowych.

Herbatka

Jedną dużą łyżkę stołową szałwi zalać jednym litrem wody. Zaparzyć i odstawić o naciągnięcia.

 


Mięta pierzowa [ Mentha piperita ]

http://fijak.gorzowwlkp.pl/images/ziola/min/min_sr_IMG_1513.JPG

Zawiera olejek mentolowy, który rozluźniając mięśniówkę przewodu pokarmowego łagodzi
Jej skurcze i przeciwdziała wzdęciom. Właściwości przeciw skurczowe mięty są również wykorzystywane do uśmierzania objawów często spotykanego zespołu nadwrażliwego jelita,
Czyli bólu brzucha i biegunki, występujących na przemian z zaparciem oraz niestrawnością.
Mentol i olejek miętowy wspomagają trawienie, pobudzając wydzielanie soków trawiennych
I żółci.

Herbatka

Jedna łyżka stołowa mięty na trzy litry wody.

Napar

Liść mięty, korzeń łopianu, kora dębu, kłącze pięciornika, liść orzecha włoskiego ,anyż
Stosować przy problemach jelitowych.

 



Róża dzika

http://fijak.gorzowwlkp.pl/images/ziola/min/min_sr_IMG_1768.JPG



Stosowana jest jako surowiec witaminowy. Dzięki dużej zawartości witaminy C.
Może być wykorzystywana jako źródło tej witaminy w leczeniu przeziębień.
Owoce zawierają taninę, glukozę, tamują krwawienie działają moczopędnie i oczyszczająco.
Stosujemy przy ogólnym osłabieniu, nieżytach dróg trawiennych, stanach pobudzenia nerwowego, glistach.

Napar

30 owoców zalać trzema litrami wody. Gotować dwie minuty, odcedzić i podawać do picia
Doskonale działa jako regulator przemiany materii.

 


Kminek [ Carum carvi ]

Ma działanie przeciw skurczowe, moczopędne, wiatropędne, rozgrzewające oraz pobudzające czynności trawienne żołądka i jelit. Łagodnie zwiększa wydzielanie żółci. Stosujemy go również przy pasożytach jelitowych, śluzie w gardle oraz zapaleniu górnych dróg oddechowych. Poprawia trawienie.

Napar

Jedna łyżeczka na litr wrzącej wody, zaparzyć i zostawić do naciągnięcia

Herbatka na drogi oddechowe

Jedna łyżka stołowa zmielonego czarnego kminku
Jedna łyżeczka korzenia lukrecji
Pół łyżeczki anyżu
Jedna łyżka stołowa rumianku
Składniki wymieszać zalać dwoma litrami wody odstawić na 15 minut do naciągnięcia
Odcedzić i podawać przez 6-10 dni.

Syrop na drogi oddechowe

Jedna łyżeczka zmielonego czarnego kminku
Dwie łyżki stołowe miodu
Jeden ząbek czosnku
Czosnek zgnieść, dodać miód i czarny kminek wszystko razem wymieszać.
Podawać jedną łyżeczkę syropu na litr wody lub kilogram karmy.

 


Cebula [ Allium cepa ]

http://fijak.gorzowwlkp.pl/images/ziola/min/min_sr_IMG_1501.JPG

Cebula pomaga utrzymać zdrowie i długowieczność. Działa wzmacniająco, bakteriobójczo,
pobudza popęd płciowy wspomaga nerki, wątrobę, pomaga w schorzeniach górnych dróg oddechowych. Działa przeciw robakom.

Biegunka

Garść łupin z cebuli gotować przez 10 minut w litrze wody podawać do picia aż do ustąpienia
dolegliwości.

Trzy cebule gotować w litrze wody przez dwie godziny. Po ostygnięciu podać do picia
Cebula hamuje proces pierzenia.

Jedna średnia cebula czerwona utarta i moczona dwanaście godzin w 5 litrach wody, podawać
Do picia jeden raz w tygodniu skutecznie hamuje wypadanie lotek. Sok można podać na pokarm.

Syrop na drogi oddechowe

Pokroić dwie cebule posypać cukrem najlepiej trzcinowym po 2 dniach gdy wytworzy się syrop
możemy stosować podając jedną łyżkę na dwa litry wody.

 


Chrzan

http://fijak.gorzowwlkp.pl/images/ziola/min/min_sr_IMG_1484.JPG

Chrzan poprawia trawienie, pomaga na nerki, drogi oddechowe, wątrobę i nerwy.

Drogi oddechowe

250 ml .spirytusu 90 % , dwa średnie korzenie chrzanu , 1 pietruszka. Wszystko zetrzeć na drobno
zalać spirytusem. Po dziesięciu dniach zlać do butelek z ciemnego szkła. W sezonie lotowym
podawać dwa ml. Na jeden litr wody przez dwa dni.

 


Por

 

http://fijak.gorzowwlkp.pl/images/ziola/min/min_por.jpg

 

Diała jako odtrutka, oczyszcza krew. Syrop działa na drogi oddachowe. Łatwostrawny, wzmacnia nerwy. Podawać na surowo drobno pokrojony i lekko osolony. Korzonki oczyszczone i zmiksowane z mlekiem są polecane przeciw robakom. Jest doskonałym uzupełnieniem pokarmu od jesieni do wiosny.

 


Cykoria



Zawiera związki pobudzające wątrobę do produkcji żółci, a żołądek do produkcji soku żołądkowego
Co poprawia trawienie i przyswajanie pokarmów. Cykoria jest źródłem wielu mikroelementów.
Poprawia przemianę materii, pobudza apetyt, działa przeczyszczająco, regulująco, wzmacniająco.
Wykorzystujemy cała roślinę korzenie oraz liście.

Napar

Zebrać 70 gram liści zalać jednym litrem wody. Podawać dwieście ml. na jeden litr wody
przez kilka dni do ustąpienia dolegliwości.

Odwar z korzeni

Zebrać 30 g. korzeni zalać litrem wody gotować dziesięć minut. Podawać dwieście ml .na
jeden litr wody.

 


Marchew

http://fijak.gorzowwlkp.pl/images/ziola/min/min_sr_IMG_1489.JPG

Marchew zawiera witaminy A, B1, B2, B6,PP, H, E, K, P, olejki eteryczne, enzymy, lecytynę.
Pobudza system immunologiczny, reguluje prace jelit, zatrzymuje biegunki, oczyszcza krew.
Sok z marchwi działa wzmacniająco 200 ml. na 1 litr wody.

 


Kapusta

http://fijak.gorzowwlkp.pl/images/ziola/min/min_sr_IMG_1497.JPG

Kapusta jest bogata w sole mineralne , witaminy E, C, zawiera czynniki wzrostu, wzmacnia, reguluje.
Oraz daje odporność na działanie bakterii chorobotwórczych. Sok oraz świeże liście mają działanie podobne do antybiotyków. 200ml. świeżego soku z kapusty na 5 litrów wody, można podawać na pokarm.

 


Pietruszka

http://fijak.gorzowwlkp.pl/images/ziola/min/min_sr_IMG_1492.JPG

Wykorzystujemy cała roślinę. Zawiera duże ilości witaminy C i prowitaminy A. Posiada działanie wzmacniające poprawia trawienie, niszczy pasożyty jelitowe oraz biegunki.

Pasożyty

Nać pietruszki, korzeń selera, fiołek trójbarwny gotować trzy minuty w 0,2l wody. Pozostawić na 15 minut do naciągnięcia.

Biegunki

25g. korzeni pietruszki, 1g skórki pomarańczowej, 1g skórki grejfrutowej gotować w jednym litrze wody aż pozostanie pół litra wody. Po wystygnięciu podać do picia.

Odwar

25 dkg. pietruszki z dodatkiem kory dębowej podawać w ilości 200ml. na litr wody aż do ustąpienia dolegliwości.

 


...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin