400osob.doc

(176 KB) Pobierz

                                                       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PROJEKT ZAKŁADU

GASTRONOMICZNEGO

 

 

 

 

 

Stołówka studencka dla 400 konsumentów

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Żywienie Człowieka

Rok IV

Projektowany budynek jest obiektem wolnostojący. Jest to stołówka studencka przystosowana do obsługi 400 konsumentów/dzień. Obiady wydawane są w godzinach od 11 do 18.

 

 

 

Przykładowy zestaw obiadowy

 

 

 

Poniedziałek

 

1.                                                                                               Zupa pomidorowa                                                             Drugie danie:

§          Wywar z kości (234g),                                                      -ziemniaki (200g)                     

§          marchew (24g),                                                                 - kotlet schabowy

§          pietruszka korzeń (3g),                                                      - wieprzowina (125g)

§          seler (6g),                                                                           - mąka pszenna (8g) 

§          por(12g),                                                                            - jaja(10g)

§          koncentrat 30% (17g),                                                        - bułka tarta(15g)

§          cukier (2,5g),                                                                      -olej rzepakowy (17g)

§          pietruszka natka ( 5,5g),                                                    -surówka z białej kapusty

§          makaron (8g),                                                                    -kapusta biała(110g)

§          szczypta pieprzu (ok. 0,5g),                                              - cebula(15g)

§          szczypta zielonej pietruszki (ok. 0,5g).                            – kompot z wiśni

                                                                                           - wiśnie (31g)

                                                                                           -cukier (15,7g)

 

 

 

 

Wtorek

 

2.                                                                                               Zupa żurek                                                                        Drugie danie:

§          Mąka żytnia (80g)                                                             -ziemniaki (200g)                     

§          Pieczarka świeża (4g),                                                      - potrawka z kurczaka

§          ziemniaki (284g),                                                              - kurczak świerzy (115g)

§          czosnek(0,4g),                                                                   - pietruszka korzeń (8g) 

§          słonina(8g),                                                                        - por(4g)

§          śmietana 18% (36g),                                                          - seler korzeń(4g)

§          pietruszka natka (1,6g),                                                     -masło śmietankowe(4g)

                                                                                           -mąka pszenna(4)

                                                                                           -surówka z marchwi i jabłek

                                                                                           - marchew(127g)

                                                                                           – jabłka (33g)

                                                                                           - kompot z gruszek:

                                                                                           -gruszki (44g)

                                                                                                       - cukier (15g)

 

 

Środa

 

3.                                                                                               Zupa ogórkowa                                                               Drugie danie:

§          Wywar z kości (248g),                                                      Pierogi ruskie                     

§          Ogórek kwaszony (40g),                                                  - ziemniaki (170g)

§          ziemniaki (112g),                                                              - jaja(4,5g)

§          margaryna miękka (5,6g),                                                 - mąka pszenna (78g) 

§          śmietanka(24g),                                                                 - ser twarogowy(45g)

§          mąka(4,8g),                                                                        - masło śmietankowe(4,7g)

§          cukier (1,2g),                                                                      -kompot z truskawek

                                                                                                 -truskawki (31g)

                                                                                           -cukier(10g)

 

 

 

Czwartek

 

4.                                                                                               krupnik z kaszy jęczmiennej                                          Drugie danie:

§          Wywar z kości (234g),                                                     -ziemniaki (200g)               

§          Kasza jęczmienna (16g),                                                  -pieczeń wieprzowa:

§          marchew (28g),                                                                 - łopatka(120g)

§          pietruszka korzeń (12g),                                                   - olej rzepakowy (7g) 

§          por(12g),                                                                           - cebula(15g)

§          seler korzeń (6g),                                                              -buraczki gotowane:

§          ziemniaki(112g),                                                               -buraki (117g)

§          margaryna (4,4g)                                                              - margaryna miekka (4,7g)

§          pietruszka natka (5,6g)                                                      -mąka pszenna (1,2g)

                                                                                                       -sok z marchwi (300g)

                                                                                           -cukier(1,8g)

 

 

 

Piątek

 

5.                                                                                                  Zupa z zielonego groszku                                             Drugie danie:

§          Wywar z kości (234g),                                                      Dorsz w jarzynach                 

§          Groszek konserwowy (172g),                                            -dorsz świerzy(100g)

§          marchew(56g),                                                                   - marchew (26g)

§          pietruszka korzeń (17,2g),                                                 - pietruszka korzeń (10g) 

§          por (22,8g),                                                                         - por(6,7g)

§          seler korzeń(12g),                                                              - seler korzeń(4,7g)

§          ziemniaki (115g),                                                               -kapusta włoska (6,7g)

§          margaryna (5,6g),                                                               -margaryna miekka(6,7g)

                                                                                                  -mąka pszenna (1,3g)

                                                                                            -ryż (80g)

                                                                                            -kompot z jabłek:

                                                                                            - jabłka (35g)

                                                                                            - cukier (12g)

 

 

Dane i obliczenia:

 

                                                                                                                                                              Wymiar rzeczywisty

1.      Część handlowa:

ü     wiatrołap (przedsionek)                                                                                                  2,25 m2

ü     hol (0,18 m2/miejsce konsumenckie)                                                                       8,25m2                                         
                            , gdzie:

Lk – liczba konsumentów (400)
R – współczynnik rotacji (7-10 dla stołówki)

ü     zespół sanitarny osobno damski i męski                                                                            å 4,5m2

(typowy złożony z muszli i umywalki => 2x[1,8 m x 0,9 m])

ü     sala konsumencka (powierzchnia)                                                                      98  m2

                                               , gdzie:

Lk – liczba konsumentów (400)
R – współczynnik rotacji (7-10 dla stołówki)

x – wskaźnik powierzchni na 1 Mk (1,2 dla stołówki)

2.      Część ekspedycyjna:

ü     zmywalnia naczyń stołowych                                                                                    13,5 m2

ü     lada                                                                                                                                  4,7 m2

3.      Część produkcyjna:

ü     przygotowalnia I (brudna):

§        warzywa korzeniowe, ziemniaki i owoc...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin