Kuchnia_Amiszów.pdf

(457 KB) Pobierz
Kuchnia Amiszów-Znak jakości - czarna bryczka
Kuchnia Amiszów-Znak jakości - czarna bryczka
TYTUS MIKOŁAJCZAK
Dieta amiszy nie zmieniła się specjalnie odkąd
trafili do Stanów Zjednoczonych. Jako farmerzy są
oni przecież samowystarczalni. Jednak gdy zajęcia
i struktura społeczna amiszy zaczęła się zmieniać
w latach 70., również ich kuchnia trochę się
"zamerykanizowała".
Przez ostatnie trzydzieści lat amisze zaczęli korzystać ze
sklepów spożywczych, kupując bardziej przetworzone
jedzenie. Większość z nich amiszy pije napoje gazowane
i je chipsy do posiłków. Te zmiany spowodowały pewne
niezwykłe ograniczenia w niektórych osiedlach, np. do
niedawna w jednym z miast w Indianie biskup amiszy
zabraniał robić zakupy w sklepach z elektronicznymi
skanerami kodów paskowych. Członkowie wspólnoty
zaopatrywali się więc w sklepie z ręcznie obsługiwaną
kasą. Dopiero zamknięcie sklepu, skłoniło biskupa do
zmiany edyktu.
Jedzenie amiszy zwykle nie było przyprawiane, jednak
niektóre wspólnoty zaakceptowały używanie przypraw.
Takie popularne w Ameryce dania, jak pizza, powoli
wkradły się do ich menu. Ponieważ amisze nie mają
telefonów, by zadzwonić po dostawę pizzy, robią je sami. Pizze te są pieczone w opalanych
drewnem piecach i dostosowane do gustów każdej rodziny, mają smaczne, chrupkie, domowe
ciasto i świeże składniki. Częściowo amisze zaadoptowali współczesne jedzenie w swojej kuchni. W
ich przepisach można znaleźć takie składniki, jak galaretki owocowe czy marshmallows (pianki
żelowe). Nie stronią oni także od gotowych sosów, czy makaronu, co nie znaczy, że nie mają na nie
własnych przepisów [ patrz niżej ].
Ponieważ amisze nie mają elektryczności, stosują inne
sposoby przygotowania i przechowywania jedzenia. W
ich kuchniach znajdują się piece na drzewo i naftę,
zamiast piekarników, a zamrażarki na sztaby lodu, lub
lodówki turystyczne, zamiast zwykłych lodówek.
Podobnie nie mogą korzystać z robotów kuchennych,
mikserów, czy innych urządzeń. Powszechne wśród nich
są jednak naczynia ze stali nierdzewnej.
Owoce i warzywa ze swoich ogrodów Amisze wekują lub
mrożą na zimę i z reguły przechowują słoiki w
piwnicach. Wśród Amerykanów dużą popularnością
cieszą się owe amiszowe przetwory (różne rodzaje
dżemów czy korniszony), warzywa i owoce, które
uprawiają, a także mięso z ich farm (kurczaki,
wieprzowina czy wołowina). Synonimem dobrej jakości
jest znaczek z czarną bryczką, co oznacza produkt
zdrowy i bez konserwantów. W wielu sklepach znajdują
się stoiska z produktami amiszy, które są co prawda
nieco droższe, ale za to zdowe i smaczne.
Na śniadanie: zupa kawowa i pon hoss
W skład tradycyjnego śniadania amiszy wchodzą zwykle smażone ziemniaki, ser, jajecznica i zupa
kawowa. Ta ostatnia to mieszanina kawy, śmietany, cukru i tostowego chleba. Poranek jest zawsze
pracowity, gdyż jeszcze przed śniadaniem należy wykonać wiele prac w obejściu i w domu. Dzień
1
2094146.012.png 2094146.013.png 2094146.014.png
zaczyna się z reguły o czwartej rano, a
śniadanie jest naprawdę obfite. To
istotny posiłek, podczas którego
spotyka się cała rodzina, zanim
rozejdzie się do różnych zajęć.
W święta albo weekendy poranki są
wolniejsze. Raz w roku w Święta
Bożego Narodzenia na wielkie śniadanie
zbiera się cała rodzina i spędza cały
dzień razem. W domu roznosi się
zapach cynamonowych bułeczek czy
pieczonych jabłek. Jednym z ulubionych
przysmaków są domowe herbatniki. W
czasie takiego śniadania przeciętna
rodzina amiszy zjada ponad
sześćdziesiąt jaj i kilka bochenków
domowego chleba.
Chętnie jadane jest też pon hoss ,
przygotowywane zwykle po świniobiciu.
Jest to zagęszczany mąką wywar z
kości wieprzowych z odrobiną domowej
roboty kiełbaski wątrobianej. Doprawia
się go solą i pieprzem. Schłodzony tnie
się na plasterki i smaży na patelni. Wiek świni determinuje czy pon hoss jest odpowiednio wilgotny
czy też zbyt suchy.
Lekki obiad: kanapki i sałatki
Amisze jedzą obiad (w ich dialekcie
dinner ) około południa i obfitą kolację
wieczorem. Południowy posiłek jest
chwilą wytchnienia, przerwą w dniu,
która pozwala odpocząć przed
popołudniową pracą. Ze względu na
wczesną pobudkę, południowy posiłek
jest koniecznością. Jest on lekki
(ponieważ zbyt dużo jedzenia może
powodować senność) nie znaczy to
jednak, że mniej sycący.
Na szybki obiad często składają się
kanapki z pomidorem, sałatą, serem
czy kiełbasą. Je się też różne sałatki.
Dzieci biorą swój obiad do szkoły w
pudełku, a farmerzy wracają do
domów. Wyjątkiem są obiady weselne,
lub te w czasie przerw przy wznoszeniu
stodoły, czy innej wspólnej pracy.
Wtedy posiłki składają się z pełnych
dań, które zazwyczaj serwowuje się na
kolację.
Szczególne są także obiady po
niedzielnych nabożeństwach. Odbywają
się one co drugi tydzień w jednym z domów w danej wspólnocie. Przed nabożeństwem częstuje się
małe dzieci ciasteczkami, krakersami, precelkami czy cukierkami. Po nabożeństwie natomiast
wszyscy spożywają zwykle szynkę, ser, domowy chleb, paprykę i masło. Do tego podaje się różne
dżemy, przeciery owocowe i korniszony. Ulubionym dodatkiem amiszy z Indiany jest rodzaj
mieszaniny z masła orzechowego, syropu kukurydzianego i kremu marshmallow . W sezonie nie
brak pomidorów, sałaty, rzodkiewek i papryki z ogrodu. Mężczyźni i kobiety jedzą oddzielnie,
2
2094146.015.png 2094146.001.png 2094146.002.png
niezamężne dziewczyny pomagają zaś rodzinie gospodarzy w przyrządzeniu posiłku, rozkładaniu
naczyń i myciu po obiedzie. Często rodzina gospodarzy zaprasza chętnych na pozostanie do
wieczora. Wtedy serwuje się wieczorny posiłek.
Obfita kolacja: mięso i yummasetti
Kolacja to czas, kiedy wszyscy zbierają się po
ciężkim dniu. W północnej Indianie noc zapada
szybko, dlatego je się przy świetle lampy naftowej.
Przed jedzeniem rodzina najpierw przystępuje do
modlitwy. Jednym z ulubionych dań na kolację są
ziemniaki „w koszulkach” w śmietanie. Ponadto
grillowany kurczak, gulasz wołowy, szynka, duszone
mięso i warzywa. Kolacja to zawsze wesoły, rodzinny
posiłek, przy śpiewach i rozmowie. Po kolacji dzieci
chodzą na spacery. To też jest czas, gdy amisze
zwykle piszą listy (przy braku telefonów jest to
podstawowy środek komunikacji).
W letnie, gorące wieczory zwykle jadane są kotlety
wieprzowe, kurczaki albo grilowana wieprzowina.
Kurczak jest zwykle marynowany. Typowa marynata
składa się z octu jabłkowego, stopionego masła oraz
soli i pieprzu. Amisze jedzą także hamburgery,
robione z okruchów krakersowych, jajek, cebuli i
świeżej, mielonej wieprzowiny. Natomiast zimą na kolację zwykle serwowane jest yummasetti . To
dosyć skomplikowane danie. Przyrządza się je z makaronu, grzanek, smażonej mielonej wołowiny i
zupy grzybowej oraz rosołu, które układa się w żaroodpornym naczyniu warstwami i zapieka z
serem w piecu.
Gdzie zjeść w amiszowym stylu?
Na terenie Amish Country znajduje się wiele restauracji i barów, które serwują tradycyjne
amiszowe dania. Najsłynniejszą i zapewne najlepszą restauracją w Shipshewana jest Blue Gate
Restaurant . Jest to jedna z największych restauracji w Indianie - właściciele twierdzą, że może tam
na raz zmieścić się 600 jedzących. Można tam spróbować potrwa amiszy i
menonitów w domowym stylu. Są
to między innymi: soczysta
wołowina, przygotowana według
tradycyjnego przepisu i pieczona w
naturalnym sosie; gruby, domowy
makaron, który dodawany jest do
różnych dań, jak zupy czy
kurczak; grillowana pierś z
kurczaka, podawana wraz serem
cheddar, pomidorami i cebulą;
liczne sałatki i kanapki. Do
obiadów dodaje się domowego
wypieku chleb, masło jabłkowe i
orzechowe. Ulubione dania
śniadaniowe to omlety z
dodatkiem bekonu, szynki,
kiełbasy i sera, czy francuski tost
robiony ze słodkiego cynamonowo-
jabłkowego chleba. Przy restauracji jest piekarnia, gdzie można kupić ponad 20 rodzajów ciast.
Jako ciekawostkę, można podać, że toaleta Blue Gate Restaurant jest nominowana do nagrody
America's Best Restroom (czyli najlepszej toalety Ameryki). Ta wyjątkowa ubikacja to działo
rzemiosła artystycznego. Składa się ona z 18 kabin w stylowo zaprojektowanym wnętrzu, z
pięknym oświetleniemj i świeżo ściętymi kwiatami.
3
2094146.003.png 2094146.004.png 2094146.005.png 2094146.006.png
Przy drodze stanowej nr 20 (na trasie z Elkhart w kierunku Shipshewana, przy skrzyżowaniu z
drogą nr 13) znajduje się restauracja Das Dutchman Essenhaus . Ta największa rodzinna
restauracja w Indianie może pomieścić aż 1100 klientów. Można tam zjeść pieczonego kurczaka,
kruchą wołowinę czy soczysty stek z prawdziwymi puree z ziemniaków obficie polanymi domowym
sosem pieczeniowym. Do dań dodawane jest domowe pieczywo, różne sałatki ze specjalnymi
dressingami, kukurydza i fasola
szparagowa, chleb z masłem
jabłkowym i
wyrabiane domowym sposobem
masło orzechowe. Na śniadanie
poleca się tutaj amiszową
jajecznicę z tostem, omlet serowy,
czy tosty z owocami i bekonem,
szynką i kiełbaską. Także i tutaj
znajduje się piekarnia, która
oferuje 29 różnych rodzajów ciast.
Przy restauracji jest pensjonat i
centrum konferencyjne, farma z
wiatrakiem i stawem, pole do
mini-golfa i inne atrakcje.
W skansenie Amish Acres w
Nappanee, także znajduje się
Restaurant Barn (dosłownie
restauracyjna stodoła). Polecanym jest tutaj tzw. Threshers Dinner , czyli „obiad młocarzy”. Nazwa
powstała na cześć amiszy-młocarzy, którzy zbierali się razem w okresie żniw i młócili zboże. Byli to
przyjaciele, sąsiedzi i rodzina z okolicy. Wspólnej pracy towarzyszyły obfite posiłki. Obecnie Amish
Acres celebruje tą tradycję już nie raz do roku, ale codziennie. Obowiązuje tu zasada „szwedzkiego
stołu”, wśród wielu potraw znajduje się gar zupy fasolowej z szynką, pieczywo, świeże, żółte masło,
wyrabiane na miejscu masło jabłkowe, sezonowe przysmaki, sałatka z kapusty, fasola szparagowa
z mięsem wędzonym, wołowina z makaronem. Do tego serwuje się dania główne, jak pieczony
indyk, pieczony kurczak, wędzona szynka pieczona w jabłeczniku czy pieczona na chrupko
wołowina. Na każdą osobę przypada też jeden deser, jak świeże ciasto z owocami czy pudding
waniliowy.
Śniadanie w naczyniu żaroodpornym
8 kromek pszennego chleba, pokruszone
6 jaj
2 kubki mleka
1 cebula, pokrojona w kostkę
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki musztardy
½ kg pokruszonej dużej kiełbasy,
smażonej lub suszonej
½ kg startego sera colby, cheddar
lub podobnego
¼ kubka margaryny lub masła
Podgrzać piec do 160°. Włożyć
chleb na dno wysmarowanego
tłuszczem naczynia
żaroodpornego. W oddzielnej
misce rozbić jajka, dodać mleko,
cebulę, sól i musztardę. Położyć
kiełbasę i ser na chleb. Dodać do
tego margaryny i polać mieszanką
z jaj. Piec przez 45 minut do godziny, aż stanie się złoto-brązowe.
Makaron amiszy
4
2094146.007.png 2094146.008.png 2094146.009.png
3 kubki mąki pszennej
3 jajka
3 łyżeczki wody
1/8 łyżeczki soli
Wsyp mąkę do małej miski i zrób otwór w środku. Wrzuć jajka, wodę i sól do otworu. Wyrób ciasto,
podziel je na dwie połowy. Rozwałkuj ciasto, tak cienko jak to tylko możliwe, około 1,5 mm
grubości. Lekko obsyp ciasto mąką. Rozwałkuj w kształt podłużnego prostokąta. Potnij prostokąt w
długie pasy o szerokości ok. 12 mm. Odłóż paski do wysuszenia. Podobnie postąp z drugą częścią
ciasta. Potem odstaw makaron do wyschnięcia przez godzinę, a potem odwróć go i pozostaw do
wyschnięcia na dodatkową godzinę. Makaron powinien wysychać przez tydzień, codziennie należy
go odwracać, by równo wysychał.
Dressing do sałatki
1 jajko
1 łyżeczka i jeden kubek wody
2/3 kubka mąki
2 łyżeczki musztardy
2/3 kubka cukru
½ kubka jabłecznika
¾ kubka oleju roślinnego
1 łyżeczka soku z cytryny
W małej misce, lekko roztrzep jajko z łyżeczką wody. W
rondlu zmieszaj mąkę, musztardę i cukier i rozgnieć
widelcem grudki. Wymieszaj razem z kubkiem wody,
jabłecznikiem, olejem i sokiem cytrynowym. Podgrzej
na średnim ogniu przez minutę, stale mieszając.
Dressing stanie się gęsty. Dodaj mieszankę z jajka i
kontynuuj gotowanie około minuty, mieszając stale, aż
dressing stanie się gęsty. Zdejmij z ognia, przykryj i
schłodź. Dressing można trzymać w lodówce przez wiele
tygodni.
Sałatka z ziemniaków
3 jajka ugotowane na twardo, schłodzone
3 kubki ugotowanych, pokrojonych w kostkę i
schłodzonych ziemniaków ze skórkami
¾ kubka dressingu do sałatki
1 ½ łyżeczki żółtej musztardy
2 łyżeczki jabłecznika
¼ małej cebuli, dobrze posiekanej
¾ kubka cukru
1 łyżeczka soli
½ kubka posiekanego selera naciowego
2 łyżeczki mleka
Obrać jajka i rozgnieść je w dużej misce. Dodać ziemniaki, dressing, musztardę, jabłecznik, cebulę,
cukier, sól, seler naciowy, mleko i dobrze wymieszać.
5
2094146.010.png 2094146.011.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin