Bounty(1).doc

(134 KB) Pobierz
Bounty

Bounty

Z przepisu Anulii. Nie napiszę, że smakuje jak popularny batonik - ale bardzo podobnie. Miekkie, smaczne. Polecam.

Składniki na biszkopt:

·         5 jajek

·         1 niepełna szklanka mąki pszennej

·         pół szklanki cukru

·         2 łyżki kakao

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa kokosowa:

·         1/2 litra mleka

·         1/2 szklanki cukru

·         20 dag masła

·         25 dag wiórek kokosowych

·         cukier waniliowy - 16 g

Polewa:

·         czekolada mleczna 100 g

·         czekolada gorzka 100 g

·         12,5 dag margaryny

Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Wylać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem prostokątnej blachy o wymiarach 20 na 35 cm i piec w temperaturze 170 - 180 stopni przez około 30 minut. Ostudzony biszkopt można nasączyć wodą z aromatem waniliowym.
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wsypać kokos i gotować do zgęstnienia masy (około 20 minut). Do gorącej masy należy dodać masło, i od czasu do czasu mieszać łyżką masę, aby masło się rozpuściło. Masę kokosową ostudzić i wyłożyć

na biszkopt.
Czekoladę połamać, dodać margarynę i całość podgrzewać na parze, aż składniki się połączą. Gotową polewą polać ciasto.

Ciasto należy schładzać w lodówce, by do końca zgęstniało i umożliwiło krojenie.

Smacznego :)

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin