Naleśniki z gruszkami w sosie czekoladowym.doc

(241 KB) Pobierz

Naleśniki z gruszkami w sosie czekoladowym - składniki

Naleśniki:

25 dag mąki

2 jajka

2 szklanki mleka

1/2 torebki cukru waniliowego

5 dag masła

1 kieliszek koniaku lub innego aromatycznego alkoholu

skórka słoniny do smarowania patelni

Sos czekoladowy:

1 tabliczka gorzkiej czekolady (10 dag)

po 2 łyżeczki masła i cukru

2 łyżki mleka

oraz:

puszka gruszek w syropie lub słoik

domowego kompotu z gruszek

Naleśniki z gruszkami w sosie czekoladowym - sposób przygotowania

Przygotuj sos czekoladowy: w rondelku z grubym dnem roztop na małym ogniu czekoladę z masłem. Wlej mleko, wsyp cukier i starannie wymieszaj, aby cukier się rozpuścił. Przygotuj naleśniki: przesiej mąkę, utrzyj ją z jajkami, mlekiem i cukrem waniliowym. Wymieszaj ze stopionym i przestudzonym masłem, wlej koniak, odstaw na godzinę do napęcznienia. Rozgrzej patelnię, posmaruj ją skórką słoniny, kolejno smaż cieniutkie naleśniki. Na każdym układaj osączone i pokrojone w cienkie cząstki gruszki, składaj w chusteczki i polewaj sosem czekoladowym.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin