Grzanki ze starego chleba
Składniki:
Dwie kromki czerstwego chleba1 jajkoSzczypta soliOliwaKetchup
Jak przyrządzić:
Wbijamy jajko do głębokiego talerza, dodajemy szczyptę soli i mieszamy widelcem, aż żółtko połączy się z białkiem. Maczamy kromkę chleba z jednej i drugiej strony i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smarzymy na małym ogniu, aż się zarumienią. Idealnie smakują z ketchup?em.
Chrupiące tosty serowe Składniki:
8 kromek chleba tostowego 2 jaja kurze całe 2/3 szklanki bułki tartej niecałe 1 małe opakowanie parmezanu startego chyba 40g 4 plasterki mozzarelli lub goudy
1.Bułkę tartą mieszamy z parmezanem. Maczamy kromkę chleba tostowego w roztrzepanych jajkach, kładziemy na panierce, następnie układamy na niej ser zółty i kolejną umaczaną w jajku kromkę chleba. Wszystko razem zapanierowujemy. 2.Tak samo postępujemy z kolejnymi kromkami chleba. Smażymy na średnim ogniu i koniecznie nagrzanej patelni, aż tosty uzyskają złoty kolor. Przed podaniem kroimy na 2 trójkąty.
Jajka jakich jeszcze nie jedliscie :)Składniki:
na 1 porcje:-skibka chleba- 1 jajko- szczypiorek- masło
w srodku chleba wycinamy dziurke w ksztalcie kola ( ja zawsze robilem to kieliszkiem od koniaku ale można też nozem jak kto woli), tak przygotowany chleb podsmazamy na masle na patelni zeby byl chrupiacy z obu stron, nastepnie to przygotowanej dziury wbijamy jajko i smazymy calosc tak, jakbysmy robili jajo sadzone :) podawac z keczupem albo majonezem oraz szczypiorkiem zielonym :) smacznego
Bliny
30 g drożdży400 g mąkii mąki3 jajkaokoło 2 szklanek mlekapól kostki masła1 łyżka cukruduża szczypta soli
Drożdże, 1/3 łyżki cukiru, odrobine soli i 2 łyżki mąki rozpuścić w 2 -3 3 łyżkach ciepłej i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Następnie jajka rozdzielić na białka i zółtka, a z białek ubić sztywną pianę Mąkę wsypać do dużej miski, wlać ciepłe mleko, żółtka, roztopione i wystudzone masło, cukier, sól, a na koniec przygotowany wcześniej zaczyn. Dokładnie wymieszać, delikatnie połączyć z pianą z białek, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na dwie godziny. Na dwóch małych patelniach rozgrzać tłuszcz i smażyć małe placuszki - każdy z dwóch łyżek ciasta, z obu stron na złoty kolor. Serwować z kawiorem, śledziami, wędzonym łososiem, korniszonami, kaparami, kwaśną śmietaną, które podawać w małych miseczkach.
Racuszki jabłkowe
1/2 kg jabłek2 szklanki mąki1 jajko1 szklanka mleka (może być kwaśne)1 łyżeczka sody oczyszczonej2 łyżki cukru1/2 łyżeczki cynamonuolej
Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce lub pokroić w cienkie plasterki. Z pozostałych składników zrobić ciasto, dodać jabłka. Smażyć na oleju średnie placuszki.
Placki ziemniaczane z pieczarkami
dwa duże ziemniakijedno jajko sóloliwa do smażenia15 dkg pieczarekmała cebula śmietana kremówkasól i pieprzoliwa do smażeniagęsta zakwaszana śmietanagałązka pietruszki
Pieczarki omyć i pokroić, cebulę pokroić w kostkę i smażyć na oliwie, dodać pokrojone pieczarki i podsmażyć, doprawić sola i pieprzem, pod koniec smażenia dodać śmietanę kremówkę. Ziemniaki 0brać, zetrzeć na tarce, odsączyć sok dodać roztrzepane jajko, posolić i usmażyć na oliwie dwa placki ziemniaczane Placek wyłożyć na talerz, na placek wyłożyć usmażone pieczarki, przykryć drugim plackiem, polać gęstą, zakwaszoną śmietaną, udekorować pieczarką usmażoną w całości i gałązką pietruszki. Smacznego
Bagietka z grilla
1 niespieczona bagietkamasłoposiekana natka pietruszkitarty serdrobno posiekany czosnek
Bagietkę przekroić wzdłuż na połowę, a potem na pożądanej długości porcje. Masło rozetrzeć dokładnie z czosnkiem. Każdy kawałek bagietki posmarować masłem czosnkowym, posypać natką pietruszki i tartym serem. Zapiekać na gorącym grillu, przykryte tackami do grillowania, aż ser się rozpuści.
karczek z grilla
4 płaty karczkuprzyprawa do grillasólpieprzpaprykaczosnek
Mięso umyć, naczosnkować. Zostawić na ok. 10min. Następnie posolić, dać pieprz oraz posypać papryką. Grillować przez około 40 min.
Jajka w sosie koperkowym
8 jajekok 0,4 mlekapół kostki rosołowej1-2 łyżeczka masłapół pęczka koperku2 łyżeczki mąka
Jajka ugotować na pół miękko i obrać ze skorupki SOS: koperek umyć i drobno posiekać, mleko wlać do rondla dodać kostkę, koperek i masło. Podgrzać aż rozpuści się kostka i masło. Następnie podbić dwoma łyżeczkami mąki i podgrzewać na małym ogniu, aż zacznie gęstnieć. Gdy sos będzie gotowy włożyć do niego ugotowane, obrane jajka. Najlepiej podawać z młodymi ziemniakami.
Kotlety jajeczne
9 jajekok 8 dkg bułka tarta do masy i dodatkowo do panierki1 pęczek szczypiorkuolej do smażeniasól i pieprz
Ugotować na twardo 8 jajek i drobno pokroić. Następnie dodać do nich surowe jajko, bułkę tartą, posiekanym szczypiorkiem i wyrobić z nich masę . Całość doprawić solą i pieprzem. Uformować okrągłe kotleciki. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
morela11