Ogórki kwaszone małosolne.doc

(59 KB) Pobierz
Ogórki kwaszone małosolne

Ogórki kwaszone małosolne

 

Składniki

·         2 kg ogórków

·         1/2 łyżki nasion kopru

·         5 ząbków czosnku

·         3-4 łyżki soli

·         listek laurowy

·         kilka liści z winogron

·         kilka ziaren pieprzu

·         szczypta szałwi i cząbru

Opis przygotowania

Zagotować wodę z solą, pieprzem i listkiem laurowym, ostudzić. Ogórki dokładnie umyć, jeśli są zabrudzone ziemią, namoczyć je na 30 min w zimnej wodzie, a następnie umyć. Ogórki ułożyć ciasno, w kamiennym garnku lub dużych słojach, przekładając pokrajanym czosnkiem, umytymi listkami winogron i posypując szałwią, cząbrem i koprem. Zalać ostudzoną osoloną wodą. Ogórki kwaszone małosolne lekko przycisnąć, przykryć płótnem, pozostawić w ciepłym miejscu.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin