8 jaj ugotowanych na twardo1 jajo surowe100 g majonezu100 g chudego jogurtu1 łyżeczka cukru1 łyżeczka ostrzej musztardy1 łyżeczka soku z cytrynysólBiały pieprz4 łyżki posiekanych przypraw: koperek, pietruszka, szczypiorek, rzeżucha2 łyżki mąki3 łyżki bułki tartejolej do smażenia
Ugotowane i ostudzone jajka obrać.Z jogurtu wymieszanego z cukrem, musztardą i sokiem z cytryny przyrządzić majonez. Doprawić do smaku i dodać do niego posiekane zioła.Surowe jajko roztrzepać z solą. Ugotowane i obrane jajka panierować w mące, surowym jajku i bułce tartej. Jajka chwilę schłodzić, aby panierka dobrze przylgnęła.Do rondla wlać 6-centrymetrową warstwę oleju i rozgrzać. Jajka ostrożnie włożyć do rozgrzanego oleju i usmażyć na złoty kolor. Usmażone jajka wyjąć łyżką cedzakową i osączyć na pergaminie.
bogna6316