Ciasto:
20 dag mąki2 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniacukier waniliowy17 dag cukrukostka margaryny lub masła4 jajapól tabliczki czekoladyaromat rumowy10 dag zmielonych orzechów laskowych10 dag zmielonych orzechów włoskich
Do nasączenia:
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej4 łyżki wody
Polewa:
tabliczka mlecznej czekoladyłyżka masła
Wszystkie składniki ciasta (odłożyć trochę mielonych orzechów do dekoracji) dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą włożyć ciasto, wstawić je do rednio gorącego piekarnika na 60 - 70 min. Po upieczeniu pozostawić w formie jeszcze przez 10 minut. W tym czasie przygotować napar z kawy i nasączyć nim babkę. W rondelku stopić łyżkę masła, dodać mleczną czekoladę i wymieszać.Wystudzona babkę oblać polewą czekoladową, a wierzch posypać zmielonymi orzechami.
bogna6316