Karp po żydowsku.doc

(22 KB) Pobierz
Karp po żydowsku, w galarecie

Karp po żydowsku, w galarecie

 

Składniki:

·         1 kg oczyszczonej ryby

·         1 kg cebuli

·         10 dag rodzynek

·         10 dag migdałów i orzechów

·         1 marchewka

·         głowy i ogony z karpi przeznaczonych do usmażenia lub łyżeczka żelatyny, sól, pieprz

·         cukier i vegeta

Przygotowanie:

·         Gotujemy wywar z głowy i ogona ryby, marchewki, 2 cebuli, vegety (na ok. 1,5 l wody). Następnie odcedzamy wywar.

·         Pozostałe cebule kroimy w kostkę, zalewamy połową wywaru i gotujemy do miękkości.

·         Rybę kroimy w dzwonka, zalewamy drugą połową wywaru i gotujemy około 20 minut, aż będzie miękka (ale nie rozgotowana). Następnie wyjmujemy ją i układamy na półmisku.

·         Łączymy wywar, w którym gotowała się ryba, z wywarem z cebulą i miksujemy. Dodajemy rodzynki oraz sparzone i posiekane migdały. Całość cukrzymy, pieprzymy i solimy do smaku. Tak przygotowanym płynem zalewamy ułożone na półmisku dzwonka ryby, po czym odstawiamy je w chłodne miejsce do zastygnięcia (najlepiej na noc).

Smacznego!

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin