Składniki:
· 1 sprawiony karp (ok.1,5-2 kg)
· 200 ml śmietany kremówki
· 0,5 kostki masła
· 1 cebula
· 0,5 szklanki octu
· 3 łyżki tartego chrzanu
· 5 ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
· sól, cukier, plasterki cytryny
·
Przygotowanie:
· Karpia należy dokładnie umyć od środka. Na zewnątrz tylko krótko opłukać tak, aby nie uszkodzić skóry i śluzu.
· Ocet zagotować, polać nim karpia (jego skóra zabarwi się wtedy na niebiesko).
· Cebulę pokroić w krążki.
· Do rondla wlać 2 l wody, osolić ją, dodać cebulę, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, zagotować.
· Karpia umieścić na drucianej podkładce lub sitku i włożyć do wywaru (ryba nie powinna dotykać dna rondla). Podgrzewać 30 minut, nie dopuszczając do wrzenia.
· Ryba jest gotowa, gdy płetwa grzbietowa daje się łatwo oddzielić.
· Śmietanę ubić, wymieszać z chrzanem, doprawić solą i cukrem. Karpia przełożyć na półmisek, udekorować śmietaną i plasterkami cytryny.
· Masło stopić, przelać do sosjerki, serwować do ryby.
bogna6316