Składniki na ciasto:
· 125 ml mleka
· 60g masła
· 10g drożdży instant
· 60 ml ciepłej wody
· 375g mąki
· 3/4 łyżeczki soli
· 45g cukru
· 1 jajko
Dodatki smakowe:
· 60g rodzynek
· 60g sułtanek
· 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
· 45g bazowego cukru
· 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
· 1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
· starta skórka z jednej cytryny
Masło rozpuść w ciepłym mleku, drożdże w ciepłej wodzie. Mąkę połącz w misce z solą i cukrem. Dodaj do niej rozpuszczone w mleku masło i rozpuszczone drożdże. Wbij całe jajko. Wyrób ciasto rękoma. Powinno to trwać ok. 10 min., aż ciasto będzie odchodziło od ścianek naczynia i rąk. Odstaw do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce, na ok. godzinę.
W tym czasie przygotuj masę bakaliową. W rondelku skarmelizuj cukier. Dodaj do niego wszystkie dodatki smakowe. Zamieszaj.
Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz około 30 minut w temp. 175°C (piekarnik powinien być podgrzany).
bogna6316