· 300 g makaronu Pełne Ziarno
· 1 podwójna pierś z kurczaka
· 200 g pieczarek
· 1 żółta papryka
· 1 mała cukinia
· 200 g śmietanki 18%
· 1 małe opakowanie przecieru pomidorowego
· 1 mała puszka kukurydzy
· 200 g żółtego sera
· zioła prowansalskie, oregano, słodka i ostra papryka, sól i pieprz
1. Makaron ugotować al dente. Pierś z kurczaka umyć, oczyścić z błonek i pokroić w kostkę. Warzywa umyć i pokroić. Kurczaka podsmażyć na patelni, dodać pieczarki i paprykę, dusić 5-10 minut. Dodać cukinię i odsączoną kukurydzę, sól i pieprz do smaku. Dodać przecier pomidorowy i śmietankę, przyprawić do smaku.
2. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dno wyłożyć makaron, na to sos warzywny i starty żółty ser. Zapiekać 20 minut w temp 180 st.
bogna6316