PN-60/B-40150 PIECE KAFLOWE MIESZKANIOWE
Klasyfikacja i wytyczne stosowania 1. Wstęp
1.1. Przedmiot normy. Przedmiotem normy jest klasyfikacja oraz wytycznestosowania pieców kaflowych przeznaczonych do ogrzewania izb mieszkalnych.
1.2. Określenia
1.2.1. Piec stały jest to piec wybudowany na własnym fundamencie bez możliwości przenoszenia go w całości lub w częściach.
1.2.2. Piec przenośny jest to piec, który można w całości, przenosić na dowolne miejsce i przez podłączenie do komina uczynić zdatnym do użytku.
Piec przenośny może być wykonany w obramowaniu stalowym (rys. 8) lub na wewnętrznym szkielecie stalowym w narożnikach kaflowych (rys. 9).
1.2.3. Piec bezkanałowy lub komorowy (rys.1) jest to piec jednozwrotny,w którym gazy spalinowe z komory paleniskowej przechodzą przez dyszą do komory spalań, skąd opadają do kanału zbiorczego, a stąd uchodzą do komina.
1.2.4. Piec wachlarzowy (rys.2) jest to piec wielozwrotny, który ma jedenkanał wznośny z paleniska, przedzielony w pewnych odstępach przegrodami poziomymi (wachlarzami). Gazy spalinowe w tych piecach unoszą się z paleniska w górę kanałem wznośnym obiegając wszystkie przegrody i uchodząc w górze do komina.
1.2.5. Piec kanałowy jednozwrotny jest to piec, który poza kanałem wznośnym z paleniska ma jeden lub kilka kanałów opadowych (rys. 3, 6, 7). W piecach tych gazy spalinowe unoszą się z przestrzeni paleniskowej w górę, a następnie pod sklepieniem pieca przechodzą do opadowego kanału, z którego przez kanał zbiorczy uchodzą do komina. Kanał opadowy może być podzielony pionowymi przegrodami tworzącymi kilka kanałów opadowych, które, mogą otaczać palenisko z jednej, dwóch lub trzech stron.
1.2.6. Piec kanałowy wielozwrotny jest to piec mający kilka kanałów wznośnych i opadowych (rys. 4 i 5). W piecach tych gazy spalinowe wznoszą sięz przestrzeni paleniskowej w górę, a następnie pod sklepieniem pieca przechodządo kanału opadowego, z którego kolejno szeregiem kanałów wznośnych lub poziomych (leżących) i opadowych przechodzą do komina.
1.2.7. Piec z dolnym ogrzewaniem jest to piec kanałowy wielozwrotny, w którym gazy spalinowe wprost z paleniska kanałem opadowym przechodzą w dół,skąd wznoszą się kanałem pionowym pod sklepieniem i kanałami opadowymi przechodzą do kanału zbiorczego w połowie pieca, a stąd uchodzą do komina (rys. 5).
1.2.8. Cokół jest to dolna część pieca stałego, wystająca lub cofnięta w stosunku do korpusu pieca.
1.2.9. Korpus pieca jest to zasadnicza część pieca zawierająca palenisko orazwszystkie kanały.
1.2.10. Wieniec pieca jest to część tworząca górne zakończenie pieca.
1.2.11. Multiplikatory są to boczne działowe ścianki paleniska zbudowanez dwóch zasklepionych z góry ścianek szamotowych z powietrzną przestrzenią między ściankami. Wnętrze multiplikatora jest połączone za pomocą dwóch otworów w górze i w dole każdego multiplikatora tylko z ogrzewanym pomieszczeniem (rys. 10), ściany multiplikatora zaś zbudowane są w ten sposób, by ściśle odgrodzić wnętrze multiplikatora od otaczającego go obiegu gazów spalinowych. Zadaniem multiplikatora jest powiększenie powierzchni grzejnej pieca o powierzchnię odpowiadającą dwom bocznym ściankom pieca oraz szybsze i bardziej równomierne ogrzewanie pomieszczenia przez wzmożony ruch powietrza.
1.2.12. Piec z jednym multiplikatorem jest to piec kanałowy jednozwrotny,z jednym kanałem opadowym przegrodzonym od paleniska ścianką działową w postaci multiplikatora (rys. 6).
1.2.13. Piec z dwoma multiplikatorami jest to piec kanałowy jednozwrotnyz wbudowaniem pośrodku szerszej strony pieca paleniskiem, które ma dwie boczne ścianki działowe w postaci multiplikatorów (rys. 7).
1.3. Przykład oznaczenia klasyfikacyjnego stałego pieca kanałowego jedno- zwrotnego o powierzchni ogrzewalnej 5,61 m2, stosowanego w przypadku braku norm przedmiotowych:
1.4. Normy związane
PN-56/B-03406 Centralne ogrzewanie. Obliczanie strat ciepła pomieszczeń.
2. Klasyfikacja pieców
2.1. Rodzaje pieców. W zależności od sposobu wykonania piece dzielą się na:
S — piece stałe,
P — piece przenośne
2.2.Typy pieców. W zależności od konstrukcji pieca dzielą się na:Km — piece bezkanałowe lub komorowe
W — piece wachlarzowe
Kj — piece kanałowe jednozwrotne,
Kw — piece kanałowe wielozwrotne
Do — piece z dolnym ogrzewaniem
M1 — piece z jednym multiplikatorem (kanałowe jednozwrotne)
M2 — piece z dwoma multiplikatorami(kanałowe jednozwrotne)
2.3. Klasyfikacja pieców według pojemności cieplnej. W zależności od pojemności piece dzielą się na:
a) piece o małej pojemności utrzymujące ciepło przy jednorazowym napaleniu do 8 godzin (piece przenośne),
b) piece o średniej pojemności, utrzymujące ciepło przy jednorazowym napaleniu od 9 do 18 godzin
c) piece o dużej pojemności, utrzymujące ciepło przy jednorazowym napaleniu od 19 do 24 godz.
Dopuszczalna temperatura powierzchni grzejnej pieca
3.1. Temperatura w piecach o średniej i dużej pojemności cieplnej. Temperatura na całej powierzchni stałego kaflowego pieca. o średniej pojemności mierzona po dwóch godzinach od chwili zapalenia w piecu, w piecach zaś o dużej pojemności mierzona po czterech godzinach od chwili zapalenia w piecu, nie powinna przekraczać 80°C.
3.2. Temperatura w piecach o małej pojemności. Temperatura na całej powierzchni pieca o małej pojemności, mierzona po jednej godzinie od chwili zapalenia w piecu, nie powinna przekraczać 90 °C.
4. Obliczenie powierzchni grzejnej pieca
4.1. Sposób obliczania. Powierzchnię grzejną pieca oblicza się przez zsumowanie powierzchni bocznej pieca [(a + b) * 2*h] i powierzchni sklepienia pieca (a • b) rys. 11) oraz ewentualnie powierzchni oblicowania połączenia pieca z kominem.
4.2. Sposób obliczania powierzchni grzejnej w piecach z multiplikatorami.
W piecach z multiplikatorami do powierzchni grzejnej, obliczonej jak w 4.1 dochodzi powierzchnia dwóch bocznych ścianek każdego multiplikatora, licząc od podstawy multiplikatora do wierzchu zasklepienia go.
Szerokość bocznych ścianek multiplikatora liczy się zmniejszoną o 10 cm ścianki multiplikatora są wmurowane w ściany pieca na głębokość 5 cm).
Oznaczenie wymiarów
pieca
Linie ze strzałkami obrazują schematycznie obieg spalin w poszczególnych piecach od paleniska (P) do wylotu do przewodu kominowego (K)
Rodzaje pieców
Typy pieców
Wymiary zewnętrzne
Objętość całkowita
Powierzchnia ogrzewalna
Objętość masy pieca
Wskaźnik p/Vm
Wydajność cieplna przy opalaniu raz na dobę
...
diabolic