Dżem z czarnych porzeczek.doc
(
430 KB
)
Pobierz
Dżem z czarnych porzeczek
Dżem z czarnych porzeczek
składniki
·
1 kg
obranych z łodyżek, dorodnych czarnych porzeczek
·
2 szklanki cukru
Sposób przygotowania
Umyte i dobrze odsączone owoce zasypujemy cukrem w naczyniu, w którym będą sie smażyły, całość lekko miażdżymy, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce, najlepiej do następnego dnia.
Po tym czasie rondel stawiamy na niewielkim ogniu i smażymy, od momentu, gdy owoce się zagotują, przez 20-25 min (czas smażenia zależy od gatunku porzeczek).
Gorący dżem przekładamy do wygrzanych słoików, szczelnie zamykamy, ustawiamy w chłodnym i ciemnym miejscu.Dżemu nie musimy pasteryzować.
...
Plik z chomika:
semen2007
Inne pliki z tego folderu:
PRZETWORY.rar
(1922 KB)
Buraczki.doc
(53 KB)
Buraczki marynowane.doc
(42 KB)
Buraczki na zimę.doc
(368 KB)
Buraczki z papryką do słoika.doc
(481 KB)
Inne foldery tego chomika:
aniołek - krok po kroku
Ażurowe jajo
Boże Narodzenie
bukiet z liści
Ciasta ═════════════════
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin