Golabki siekane.doc

(521 KB) Pobierz
Gołąbki siekane

Gołąbki siekane

 

Składniki:

·         50 dkg białej kapusty,

·         50 dkg mięsa mielonego – wieprzowego i wołowego,

·         szklanka kaszy manny,

·         2 jajka,

·         łyżka wegety,

·         olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Kapustę cienko poszatkować, lekko osolić, docisnąć i pozostawić na 40 min., żeby puściła sok. Następnie kapustę odcisnąć, przełożyć do większej miski, dodać mielone mięso i kaszę mannę (nie gotowaną), wbić całe jajka, lekko rozmieszać. Do masy wsypać wegetę. Jeżeli chcemy, żeby potrawa była ostrzejsza, można dosypać trochę ostrej papryki lub chili.

Przyprawione mięso z kapusty starannie rozmieszać do uzyskania gładkiej masy. Z mięsa formować spore, owalne kotlety. Rozgrzać na patelni olej i lekko je obsmażyć z obydwu stron, pilnując, żeby się nie rozleciały. Następnie przełożyć do emaliowanego garnka i zalać sosem pomidorowym. Dusić jeszcze 20-30 min.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin