Składniki:
· 50 dkg białej kapusty,
· 50 dkg mięsa mielonego – wieprzowego i wołowego,
· szklanka kaszy manny,
· 2 jajka,
· łyżka wegety,
· olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Kapustę cienko poszatkować, lekko osolić, docisnąć i pozostawić na 40 min., żeby puściła sok. Następnie kapustę odcisnąć, przełożyć do większej miski, dodać mielone mięso i kaszę mannę (nie gotowaną), wbić całe jajka, lekko rozmieszać. Do masy wsypać wegetę. Jeżeli chcemy, żeby potrawa była ostrzejsza, można dosypać trochę ostrej papryki lub chili.
Przyprawione mięso z kapusty starannie rozmieszać do uzyskania gładkiej masy. Z mięsa formować spore, owalne kotlety. Rozgrzać na patelni olej i lekko je obsmażyć z obydwu stron, pilnując, żeby się nie rozleciały. Następnie przełożyć do emaliowanego garnka i zalać sosem pomidorowym. Dusić jeszcze 20-30 min.
Ninoczka115