1. Cel i zakres:
Celem procedury jest określenie zasad szkolenia pracowników firmy. Procedura obowiązuje wszystkie osoby objęte systemem HACCP.
2. Dokumenty związane:
Procedura - P.4.3. Procedura zapisów związanych z systemem zarządzania HACCP
Procedura - P.4.8.2. Procedura komunikacji z Zespołem HACCP
Procedura - P.4.8.3. Procedura weryfikacji systemu HACCP
Załącznik - Z.4.1.2.4 Rejestr pracowników
3. Definicje:
Zgodne z definicjami zawartymi w Księdze HACCP.
4. Odpowiedzialność
Przewodniczący zespołu HACCP – odpowiedzialna za organizację szkoleń, opracowywanie planów szkoleń, prowadzenie szkoleń lub ich zlecanie, ocenę skuteczności;
Zastępca przewodniczącej zespołu HACCP – odpowiedzialni za dokumentowanie szkoleń;
5. Postępowanie:
Rodzaje szkoleń wewnętrznych:
- szkolenia wprowadzające – ich celem jest zapoznanie nowych pracowników z ogólnymi zasadami pracy w firmie,
- szkolenia podstawowe – zapoznanie pracowników z podstawowymi wymaganiami systemu HACCP, GMP z uwzględnieniem specyfiki firmy,
- szkolenia uzupełniające – utrzymanie odpowiedniej wiedzy pracowników na temat bezpieczeństwa wytwarzanych i wprowadzanych do obrotu produktów oraz zasad systemu HACCP,
- szkolenia specjalistyczne – przygotowanie pracowników do wykonywania określonych zadań,
Nowi pracownicy przed przystąpieniem do pracy podlegają szkoleniu wprowadzającemu. Następnie w ciągu trzech miesięcy odbywają szkolenie podstawowe.
Członkowie zespołu HACCP są systematycznie szkoleni w ramach szkoleń uzupełniających. Szkolenia takie odbywają się przynajmniej raz w roku.
Szkolenia specjalistyczne przeprowadzane są w razie zaistnienia takiej konieczności.
Szkolenia wewnętrzne organizuje i prowadzi przewodniczący zespołu HACCP. Każde szkolenie jest odnotowywane w rejestrze pracowników (Z.4.1.2.4).
Szkolenia mogą być prowadzone przez zewnętrznych konsultantów.
Powyższa procedura nie ma zastosowania przy szkoleniach, które obowiązują z mocy prawa.
iziabelka2