Składniki:*2 średnie golonki*2 marchewki*2 pietruszki*1 seler*0.5 l piwa jasnego*1 kostka rosołowa*4 ząbki czosnku*przyprawy:majeranek, tymianek, pieprz, sól, papryka słodka i ostra
Przygotowanie:Golonki dokładnie umyć. Natrzeć obficie solą i pieprzem, następnie przyprawami. Ząbki czosnku obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Powtykać w golonki. Zalać piwem i odstawić na najlepiej 2h.Następnie golonki wraz z wywarem, w którym się moczyły przełożyć do garnka. Golonki powinny być przykryte prawie w całości, jeśli piwa jest za mało dodać wody. Gotować na wolniutkim ogniu przez około 2h, pod koniec dodać pokrojone w słupki warzywa. Pod koniec wyciągnąć mięsko i podsmażyć na patelni, aby miały chrupiącą skórkę. Pozostały wywar gotować na większym ogniu, aby wyparował i zgęstniał. Jeśli będzie za rzadki, radzę zabielić go odrobiną mąki i ewentualnie śmietaną.Golonki wyłożyć na talerz, polać sosem i podawać z ziemniaczkami puree. Pyszne!!!UWAGA!!!Golonki naprawdę trzeba gotować 2h, inaczej mięsko nie będzie mięciutkie i trzeba pamiętać, aby gotowały sie na wolnym ogniu!!Nie polecam podsmażania golonek na początku przed gotowaniem, ponieważ skóra kurczy się wtedy i całość nie wygląda apetycznie.
eborysek