surówki.doc

(32 KB) Pobierz
Składniki

Składniki

KOPER WŁOSKI I POMIDORY

Składniki:

2 bulwy kopru włoskiego
2 pomidory średniej wielkości

sos:
4 łyżki oliwy
sok z połowy cytryny
szczypta cukru
sól
świeżo zmielony pieprz
kilka gałązek koperku do dekoracji

Sposób przygotowania:

Koper włoski kroję na bardzo cienkie kawałki, odrzucając jego głąb - zwykle jest bardzo twardy.
Sos przygotowuję poprzez dokładne wymieszanie wszystkich składników.
Sosem zalewam pokrojony koper i odstawiam na 10 minut.
Pomidory myję, wykrawam szypułki, kroję na ćwiartki, usuwam nasiona i sok.
Pomidory dodaję do kopru, mieszam delikatnie i dekoruję kilkoma gałązkami koperku.

 

SURÓWKA W STYLU AZJATYCKIM - BARDZO DO TEGO KOLOROWA

Składniki:

czerwona papryka
żółta papryka
zielona papryka
długi, wężowy ogórek
pół garści ziarenek słonecznika


sos:
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżki oliwy
pół łyżeczki ostrego sosu chilli
sok z połowy cytryny
świeżo zmielony pieprz
0,5 cm świeżego korzenia imbiru obranego i startego
kilka gałązek koperku do dekoracji

Sposób przygotowania:

Warzywa myję, kroję na cienkie i długie kawałki (ogórka nie obieram).
Sos przygotowuję poprzez dokładnie wymieszanie wszystkich składników.
Sosem zalewam warzywa i odstawiam na 10 minut.
W tym czasie na gorącej patelni prażę ziarenka słonecznika.
Surówkę mieszam i wrzucam na nią słonecznik. Dekoruję koperkiem.

 

SURÓWKA PO DALMATYŃSKU

Składniki:
25 dag bakłażana,
pół selera,
1 duża cebula,
szklanka obranych włoskich orzechów,
cytryna,
2-3 łyżki oliwy,
sól i pieprz,
natka z pietruszki

Wykonanie:
Oczyścić bakłażana, obrać ze skórki, pokroić w plastry, ugotować w osolonej i zakwaszonej cytryną wodzie. Odcedzić i ostudzić. Rozdrobnić orzechy. Seler obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Przygotować sos: do szklanki wlać oliwę, trochę wody i wcisnąć sok z całej cytryny, wymieszać. Przygotowane warzywa włożyć do salaterki, przyprawić i polać przygotowanym sosem. Salaterkę dekorować połówkami orzechów i natką pietruszki.

 

SURÓWKA Z PORÓW Z KALAFIOREM

Składniki:
2 średnie pory (części jasne),
1 łyżka utartego surowego kalafiora,
1 łyżka soku z pigwy lub z cytryny,
2 łyżki jogurtu naturalnego,
sól, cukier.

Wykonanie:
Pory oczyścić, dokładnie umyć, pokrajać w cienkie talarki, wymieszać z kalafiorem. Przyprawić sokiem z pigwy lub z cytryny, jogurtem, solą i cukrem.

 

CHIŃSKA SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY

Kapustę poszatkować na szatkownicy. Posolić, dodać cukier, skropić octem i dobrze wymieszać. Dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie wszystko posypać curry i skropić sosem chili i dokładnie wymieszać. Odstawić na ok. pół godziny do przegryzienia.

Surówka jest pyszna, a jeszcze lepsza następnego dnia. Polecam do wszelkiego rodzaju dań chińskich, a szczególnie do sajgonek.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin