ZAPIEKANKA WARZYWNA
Składniki:
· 20 dag grubszego makaronu — rurek lub wstążek
· 15 dag brukselki
· por
· marchew
· 2 szklanki mleka
· 2 cebule
· 2 ząbki czosnku
· jajko
· 2 łyżki startego sera (np. tylżyckiego lub warmińskiego)
· masło
vegeta, imbir w proszku, nać pietruszki, sól, pieprz
Wykonanie:
Żaroodporne naczynie wysmarować masłem i włożyć do niego ugotowany makaron. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zrumienić na reszcie masła i dodać do makaronu. Warzywa obrać i opłukać. Marchew pokroić w plastry, por na dwu centymetrowe kawałki. Brukselkę, marchew i por ugotować na parze na pół miękko, wyłożyć na makaron i wymieszać. Mleko doprawić vegetą, imbirem, solą, pieprzem, dodać natkę, wymieszać z roztrzepanym jajkiem i wlać do makaronu. Posypać startym serem i zapiekać 25 — 30 min. w piekarniku w temp. 180° C.
eborysek