ZAPIEKANKA WARZYWNA.doc

(22 KB) Pobierz
ZAPIEKANKA WARZYWNA

ZAPIEKANKA WARZYWNA

Składniki:

·         20 dag grubszego makaronu — rurek lub wstążek

·         15 dag brukselki

·         por

·         marchew

·         2 szklanki mleka

·         2 cebule

·         2 ząbki czosnku

·         jajko

·         2 łyżki startego sera (np. tylżyckiego lub warmińskiego)

·         masło

vegeta, imbir w proszku, nać pietruszki, sól, pieprz

 

Wykonanie:

 

Żaroodporne naczynie wysmarować masłem i włożyć do niego ugotowany makaron. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zrumienić na reszcie masła i dodać do makaronu. Warzywa obrać i opłukać. Marchew pokroić w plastry, por na dwu centymetrowe kawałki. Brukselkę, marchew i por ugotować na parze na pół miękko, wyłożyć na makaron i wymieszać. Mleko doprawić vegetą, imbirem, solą, pieprzem, dodać natkę, wymieszać z roztrzepanym jajkiem i wlać do makaronu. Posypać startym serem i zapiekać 25 — 30 min. w piekarniku w temp. 180° C.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin