Wielkanocny wianek.doc

(612 KB) Pobierz
Wielkanocny wianek

Wielkanocny wianek

Składniki na ciasto:

·         125 ml mleka

·         60g masła

·         10g drożdży instant

·         60 ml ciepłej wody

·         375g mąki

·         3/4 łyżeczki soli

·         45g cukru

·         1 jajko

Dodatki smakowe:

·         60g rodzynek

·         60g sułtanek

·         2 łyżki posiekanych orzechów włoskich

·         45g bazowego cukru

·         1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu

·         1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej

·         starta skórka z jednej cytryny

Wykonanie

Masło rozpuść w ciepłym mleku, drożdże w ciepłej wodzie. Mąkę połącz w misce z solą i cukrem. Dodaj do niej rozpuszczone w mleku masło i rozpuszczone drożdże. Wbij całe jajko. Wyrób ciasto rękoma. Powinno to trwać ok. 10 min., aż ciasto będzie odchodziło od ścianek naczynia i rąk. Odstaw do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce, na ok. godzinę.

W tym czasie przygotuj masę bakaliową. W rondelku skarmelizuj cukier. Dodaj do niego wszystkie dodatki smakowe. Zamieszaj.

  

 

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłóż je na stolnicę i rozwałkuj tak, aby powstał prostokąt. Wyłóż na nie równomiernie masę bakaliową. Zwiń w roladę, a następnie połącz jej końce, aby otrzymać okrąg. Ponacinaj wałek w ok. 2 cm odstępach, a następnie otrzymane kawałki poukładaj obok siebie. Otrzymasz wianek z bakaliwoych zawijańców.

 

Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz około 30 minut w temp. 175°C (piekarnik powinien być podgrzany).

Smacznego!

                                   

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin