Składniki na 30 porcji:- 15 dag mąki - 4 jajka - 10 dag cukru pudru - po 10 dag rodzynek, suszonych moreli, fig, orzechów i migdałów - 2 łyżki dżemu wiśniowego - 1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej - 1 suchy wafel - lukier - płatki migdałowe i owoce do dekoracji
Sposób wykonania:1. Rodzynki, morele oraz figi opłucz i namocz w ciepłej wodzie, dokładnie osącz. Morele i figi pokrój na kawałki. Migdały namocz w ciepłej wodzie, obierz ze skórki. Posiekaj razem z orzechami. 2. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem. Białka ubij na sztywną pianę. Połącz z masą żółtkową, przesianą mąką, dżemem, bakaliami i skórką pomarańczową. 3. Ciasto przełóż do formy wyłożonej waflem. Piecz ok. 20 min w 180 st. C. Ostudzony mazurek polukruj, posyp płatkami migdałowymi, ozdób owocami.
margoblack