Mazurek z daktylami.doc

(129 KB) Pobierz
Mazurek z daktylami

Mazurek z daktylami

Mazurek z daktylami

Składniki na ciasto kruche

·         35 dag mąki pszennej

·         50 g cukru pudru

·         20 dag masła

·         1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany

·         2 żółtka

Wszystkie składniki wyrobić. Owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć na dno blachy o wymiarach 25 x 25 cm - tym razem użyłam mniejszej formy, by zrobić ozdobny wałeczek z ciasta (blacha powinna być wcześniej wyłożona papierem do pieczenia). Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC. Ostudzić.

Wałeczek z ciasta: dowolny, pozostały kawałek ciasta dzielimy na 2 części i każdą z nich rolujemy (jak na kopytka). Łączymy razem i splatamy wokół siebie. Pieczemy razem ze spodem.

Składniki na masę daktylową (lub z innych suszonych owoców):

·         1,5 szklanki suszonych daktyli

·         1 jabłko obrane, wydrążone, pokrojone na kawałki

·         2 łyżki soku z cytryny

·         pół szklanki wody

* do kwaskowych owoców np. żurawiny - można dodać cukru

Wszystkie składniki umieścić w garnuszku, zagotować i pogotować pod przykryciem 5 minut, aż z owoców zrobi się pulpa. Zmiksować blenderem. Przestudzony lub ciepły mus wyłożyć na upieczony spód. Wyrównać, ozdobić.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin