Składniki na ciasto kruche
· 35 dag mąki pszennej
· 50 g cukru pudru
· 20 dag masła
· 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
· 2 żółtka
Wszystkie składniki wyrobić. Owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć na dno blachy o wymiarach 25 x 25 cm - tym razem użyłam mniejszej formy, by zrobić ozdobny wałeczek z ciasta (blacha powinna być wcześniej wyłożona papierem do pieczenia). Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC. Ostudzić.
Wałeczek z ciasta: dowolny, pozostały kawałek ciasta dzielimy na 2 części i każdą z nich rolujemy (jak na kopytka). Łączymy razem i splatamy wokół siebie. Pieczemy razem ze spodem.
Składniki na masę daktylową (lub z innych suszonych owoców):
· 1,5 szklanki suszonych daktyli
· 1 jabłko obrane, wydrążone, pokrojone na kawałki
· 2 łyżki soku z cytryny
· pół szklanki wody
* do kwaskowych owoców np. żurawiny - można dodać cukru
Wszystkie składniki umieścić w garnuszku, zagotować i pogotować pod przykryciem 5 minut, aż z owoców zrobi się pulpa. Zmiksować blenderem. Przestudzony lub ciepły mus wyłożyć na upieczony spód. Wyrównać, ozdobić.
margoblack