Cynamonowe gwiazdki z cytrusową nutkąok. 50 sztuk250 g mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody1 łyżeczka cynamonu90g brązowego jasnego cukru100g zimnego masła1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy1 duże jajko, rozdzielone na żółtko i białkoDo posypania wierzchu:2 łyżki cukru1/2 łyżeczki cynamonuWymieszać w misce mąkę z proszkiem, sodą, cynamonem i brązowym cukrem. Wetrzeć do mąki masło w kawałeczkach. Dodać soki cytrusowe, żółtko i tylko tyle białka ile potrzeba do wyrobienia ciasta (zostawić resztę białka do posmarowania ciastek). Zagnieść ciasto. Włożyć kulę ciasta zawiniętą w folię spożywczą co najmniej na 1 godz. do lodówki. Nagrzać piekarnik do 190ºC. Wałkować ciasto na grubość ok. 0,5cm. Wycinać gwiazdki, smarować ich wierzch lekko ubitą resztką białka, układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Piec aż będą złociste, przez ok. 8-12min w zależności od wielkości ciasteczek.
margoblack