orzechowo-owocowe batoniki.doc

(27 KB) Pobierz
Orzechowo-owocowe batoniki

Orzechowo-owocowe batoniki

Składniki na 25 sztuk:

·         2½ szklanki grubo posiekanych orzechów (laskowe, włoskie,  ziemne, migdały, pistacje ...)

·         ½ szklanki pestek słonecznika i dyni

·         1½ szklanki rodzynek,  suszonej żurawiny, wiśni, moreli, daktyli...

·         1½ szklanki drobnych płatków owsianych ( mogą być  błyskawiczne)

·         1½ szklanki ryżu preparowanego

·         ¼ szklanki zarodków pszennych

·         ¼ szklanki sezamu, siemienia lnianego

·         ¾ szklanki miodu naturalnego (4-5 łyżek)

·         ½ kostki masła (100g)

·         1 łyżka ekstraktu z wanilii

·         1 tabliczka gorzkiej czekolady 70% kakao (100g)

Wykonanie:

Orzechy i pestki lekko podsuszyć w piekarniku nagrzanym do 180°C, przez 15 minut, rozłożyć na blachę cienką warstwą, od czasu do czasu przemieszać. Suszone owoce rozdrobnić na mniejsze kawałki i  wymieszać z pozostałymi suchymi składnikami, orzechami i pestkami, w jedne większej misce.

Miód, masło, czekoladę podgrzewać do całkowitego połączenia sie składników, zagotować, zalać gorącym roztworem suche składniki, dobrze wymieszać. Masę wyłożyć między dwa arkusze pergaminu, dobrze docisnąć, uformować blok o grubości ok. 2,5 cm, schłodzić minimum 1 godzinę w lodówce, pokroić na mniejsze kawałki. Batoniki można przechowywać w lodówce przez dłuższy czas.

Smacznego:-)

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin