Botanika-trawy.pdf

(44 KB) Pobierz
21714431 UNPDF
Trawy
Najważniejsza dla ludzi i wielu gatunków zwierząt (roślinożerców) grupa roślin,
dostarczająca mąki (skrobi) i paszy. Trawy dzięki swej dużej płodności porastają całą
powierzchnię lądową Ziemi nawet w miejscach gdzie mogą one zdobyć choćby odrobinę
wilgoci.
Wybrane gatunki traw
Alang–Alang
Alfa
Beckmannia
Bliźniaczka (psia trawka)
Cytronela
Drżączka
Grzebienica
Izgrzyca
Kłosownica
Kłosówka (trawa miodowa)
Konietlica (owsik złocisty)
Kostrzewa
Kupkówka
Lisi ogon
Manna
Mietlica
Miotła zbożowa
Mohar (proso węgierskie)
Mozga
Okolcz (trawa pampasowa)
Oleander
Ostnica (halfa, esparto)
Owies głuchy
Owsica omszona
Owsik wyniosły
Palczanka
Palusznik
Perłówka
Perz
Piaskownica
Psiząb
Rajgras
Rozplenica
 
Sitowie
Sorgum
Stokłosa
Śmiałek
Tomka
Trzcina
Trzęślica modra
Turówka
Turzyca
Tymotka
Wełnianka
Wetyweria ostródowata
Wiechlina (wyklina)
Włosokwiat
Włośnica
Wyczyniec
Wydmuchrzyca
Żubrówka
Życica
Trawy uprawne – zbożowe
Palusznik krwawy (proso krwawe)
Proso
Pszenica
Karłowata (zbitokłosa)
Orkisz (szpelc)
Perska
Płaskura
Polska
Samopsza (mochnatka)
Szorstka (angielska)
Twarda (makaronowa)
Zwyczajna
Pszenżyto
Ryż
Sorgo (dochna)
Szarłat (amarantus)
Telebon
Trawa abisyńska (miłka, teff)
Żyto
Ber (czumiza, gomi)
Durra (sorgo murzyńskie)
Dżugara
Fonio (ryż głodowy)
Gaolian (kaolin, sorgo
japońskie)
Gryka (hreczka, tatarka)
Jęczmień
Orkisz (płaskur)
Karask (ryż niemiecki)
Grzywiasty
Komosa kwinoa (ryż
peruwiański)
Kukurydza
Manna
Manneczka (korakan,
dagussa, ragi, proso
afrykańskie)
Ostruda (zyzania, ryż
wodny, ryż indiański)
Owies
Pajza (proso japońskie,
chwastnica zbożowa)
Trawy o szczególnym znaczeniu
Trzcina cukrowa cukrowiec lekarski – 5–6 m wysokości i 5 cm grubości, wypełniona
miękiszem zawierającym do 20% sacharozy, z której otrzymuje się cukier. Uprawiana w
całej strefie międzyzwrotnikowej dostarcza około 60% światowej produkcji cukru.
Bambus – zróżnicowana wielkością i grubością trawa (największy do 40 m wys. i 20–25
cm średnicy. Żyje nawet do 100 lat. Służy do produkcji wędzisk, naczyń, mebli,
materiałów budowlanych. Bardzo młode pędy jadane są jako jarzyna.
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin