Roladki wieprzowe, kotlety siekane z pieczarkami.doc

(28 KB) Pobierz
Roladki wieprzowe

Roladki wieprzowe

 

4 grube kotlety schabowe bez kości,

½ czerwonej papryki,

½ zielonej papryki,

12,5 dag mozzarelli,

1 łyżeczka ostrej musztardy,

sól, pieprz, mąka, olej,

zioła do sosów Kamis,

1 łyżeczka masła,

2 łyżki śmietany,

 

Mięso umyć, osuszyć i każdy kotlet rozkroić na jeden płat, czyli przeciąć na pół na całej powierzchni, ale nie do końca. Rozłożyć, rozklepać tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Oczyścić papryki i pokroić razem z mozzarellą w kosteczkę. Wymieszać całość z musztardą, doprawić delikatnie solą i mocniej pieprzem. Ułożyć na każdym płacie mięsa ¼ nadzienia i zwinąć roladki. Roladki oprószyć mąką i obsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Gdy będą zrumienione, przełożyć do rondelka, zalać zawartość patelni szklanką wody, wymieszać i przelać przez sitko do mięsa. Dodać zioła do sosów, po czym dusić ok. 30 minut. Masło wymieszać z łyżeczką mąki i dodać do sosu. Pogotować chwilkę i wlać zahartowaną uprzednio śmietanę. Wymieszać i doprawić. Podawać z ziemniakami i sałatką.

 

Kotlety siekane z pieczarkami

 

30 dag mielonej wołowiny,

20 dag mielonej wieprzowiny,

1 cebula,

1 czerstwa bułeczka,

1 szkl. mleka lub wody,

1 jajko,

sól, pieprz, bułka tarta, tłuszcz do smażenia.

Farsz:

20 dag pieczarek,

1 cebula,

sól, pieprz, olej,

2 łyżeczki masła,

 

Oczyścić pieczarki i pokroić w talarki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelnię wlać niewielką ilość oleju, dodać masło i wrzucić cebulę. Gdy się lekko zrumieni dodać pieczarki. Całość odparować i delikatnie podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem i odstawić do wystygnięcia. Bułkę namoczyć w mleku lub wodzie i odcisnąć. Cebulę obrać i drobno posiekać. Wymieszać mięso z cebulą, bułką, jajkiem i przyprawami. Całość wyrobić na pulchną masę, uformować 8 kotletów. Najlepiej jest to robić na folii spożywczej. Rozłożyć na niej mięso w formie cienkich plastrów, nałożyć łyżkę farszu, po czym zwinąć jak zwykłe zrazy. Zawijane. Dokładnie zakleić z każdej strony. Uformowane kotlety panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu - na niezbyt silnym ogniu. Pod koniec smażenia kotlety przełożyć do wysmarowanej masłem formy żaroodpornej, na każdym położyć odrobinę masła i zapiekać w temp. 200° C ok. 10 minut.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin