Stampot - brukselka z pulpetami
Składniki:
0,5 kg - zmielonego mięsa wieprzowo – wołowego,
1 - mała sucha bułka namoczona,
3 – jajka,
0,5 kg – brukselki,
25 dag - pomidorów obrane ze skórki i posiekane,
1 – cebula,
1/2 szklanki śmietany,
2 - łyżki oleju,
2-3 - łyżki startego sera GOUDA,
sól, pieprz,
gałka muszkatołowa,
szczypta ostrej papryki,
masło i bułka tarta do wysmarowania naczynia
Brukselkę zagotowujemy w garnku niezbyt mocno.
Do miski wrzucamy mięso, dodajemy odsączoną bułkę i 1 jajko, drobno posiekaną cebulę, solimy i pieprzymy oraz dodajemy świeżo startą gałkę muszkatołową,
całość wyrabiamy na jednolitą masę na pulpety, przed formowaniem ich namoczyć dłonie w wodzie łatwiej się formuje i mięso nie przylega i smażymy je na oleju ze wszystkich stron.
Brzegi brytfanny smarujemy dokładnie masłem i obsypujemy dokładnie z każdej strony bułką tartą,
Twardawą brukselkę odcedzamy na łyżce i wykładamy brytfannę i dodajemy odsączone z tłuszczu klopsy i następnie dodajemy pomidory, aby równomiernie wszystko pokryło.
Starty ser - holenderski ze śmietaną kwaśną i 2 jajkami przyprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem dokładnie wymieszamy i pokrywamy wierzch potrawy i na wierzch obsypujemy odrobiną ostrej papryki lub chilli i wkładamy do piekarnika w temp. 150-180°c, pieczemy przez 30 min.
Kotlety schabowe w winie
4 kotlety schabowe
4 ząbki czosnku
0,5 szklanki czerwonego wina
1 pęczek tymianku
2 jaja
1 szklanka bułki tartej
sól, pieprz
Plan:
Kotlety rozbić tępą stroną noża, wrzucić do miski.
Dodać posiekany czosnek, nieco tymianku, pieprz i wino.
Wymieszać i marynować mięso minimum 40 minut.
Wyjąć mięso z marynaty, posolić, panierować w jajku i bułce tartej.
Smażyć na oliwie.
eb56