Potrawka chili, niebiaΣski duet-zrazy.doc

(23 KB) Pobierz
Potrawka chili

Potrawka chili

 

ˇ 20 dag ryżu

ˇ sól, pieprz

ˇ 2 ząbki czosnku

ˇ 2 cebule

ˇ 20 dag marchewki

ˇ 20 dag selera naciowego

ˇ 2 (małe) puszki fasoli czerwonej

ˇ 1 (duża) puszka pomidorów bez skórki

ˇ 1 pęczek oregano

ˇ 3 łyżki oleju

ˇ 70 dag mielonego mięsa

ˇ 1 szklanka rosołu (rosół z kostki Winiary)

ˇ kminek

ˇ chili

 

Ryż gotować ok. 20 minut w osolonej wodzie. Czosnek i cebulę posiekać. Marchewki i seler pokroić. Rozgrzać olej i przyrumienić na nim cebulę i czosnek. Dodać mięso, smażyć go na dużym ogniu około 10 minut. Przyprawić solą i pieprzem.

 

Dodać warzywa, pomidory i rosół. Przyprawić kminkiem, oregano i chili, dusić około 20 minut. Na końcu dodać fasolę, podgrzać, ponownie przyprawić. Podawać z gorącym ryżem.

 

 

 

Niebiański duet – zrazy

 

ˇ 4 kotlety schabowe bez kości
ˇ 2 duże piersi kurczaka
ˇ 4 grube plastry sera żółtego
ˇ 4 plastry boczku
ˇ papryka w proszku
ˇ papryka czerwona i żółta
ˇ musztarda
ˇ serek topiony
ˇ przyprawa do mięsa Winiary

Kotlety schabowe ubić tłuczkiem na cienkie plastry. Oprószyć przyprawą i odstawić na chwilę na bok. Filety z kurczaka rozciąć na połowę i lekko stłuc (nie mogą się rozpadać). Również posypać przyprawą.
Plasterki boczku posypać z dwóch stron papryką w proszku (słodka lub pikantna – do wyboru). Schab posmarować grubo serkiem topionym i obłożyć popaprykowanym boczkiem. Do środka włożyć kawałek żółtej papryki. Zwijać w rulonik i spinać w poduszeczkę trzema wykałaczkami.
Filety z kurczaka posmarować cienko musztardą. Na każdy filet położyć plaster sera żółtego i kawałek czerwonej papryki. Spiąć trzema wykałaczkami w poduszeczkę, żeby ze środka nie wypływał nam sos.
Zrazy obsmażyć ze wszystkich stron na oleju lub oliwie. Schabowe obsmażamy trochę dłużej. Podlać wywarem i poddusić, żeby doszły.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin