Potrawka chili
ˇ 20 dag ryżu
ˇ sól, pieprz
ˇ 2 ząbki czosnku
ˇ 2 cebule
ˇ 20 dag marchewki
ˇ 20 dag selera naciowego
ˇ 2 (małe) puszki fasoli czerwonej
ˇ 1 (duża) puszka pomidorów bez skórki
ˇ 1 pęczek oregano
ˇ 3 łyżki oleju
ˇ 70 dag mielonego mięsa
ˇ 1 szklanka rosołu (rosół z kostki Winiary)
ˇ kminek
ˇ chili
Ryż gotować ok. 20 minut w osolonej wodzie. Czosnek i cebulę posiekać. Marchewki i seler pokroić. Rozgrzać olej i przyrumienić na nim cebulę i czosnek. Dodać mięso, smażyć go na dużym ogniu około 10 minut. Przyprawić solą i pieprzem.
Dodać warzywa, pomidory i rosół. Przyprawić kminkiem, oregano i chili, dusić około 20 minut. Na końcu dodać fasolę, podgrzać, ponownie przyprawić. Podawać z gorącym ryżem.
Niebiański duet – zrazy
ˇ 4 kotlety schabowe bez kości ˇ 2 duże piersi kurczakaˇ 4 grube plastry sera żółtegoˇ 4 plastry boczkuˇ papryka w proszkuˇ papryka czerwona i żółtaˇ musztardaˇ serek topionyˇ przyprawa do mięsa Winiary
Kotlety schabowe ubić tłuczkiem na cienkie plastry. Oprószyć przyprawą i odstawić na chwilę na bok. Filety z kurczaka rozciąć na połowę i lekko stłuc (nie mogą się rozpadać). Również posypać przyprawą. Plasterki boczku posypać z dwóch stron papryką w proszku (słodka lub pikantna – do wyboru). Schab posmarować grubo serkiem topionym i obłożyć popaprykowanym boczkiem. Do środka włożyć kawałek żółtej papryki. Zwijać w rulonik i spinać w poduszeczkę trzema wykałaczkami. Filety z kurczaka posmarować cienko musztardą. Na każdy filet położyć plaster sera żółtego i kawałek czerwonej papryki. Spiąć trzema wykałaczkami w poduszeczkę, żeby ze środka nie wypływał nam sos. Zrazy obsmażyć ze wszystkich stron na oleju lub oliwie. Schabowe obsmażamy trochę dłużej. Podlać wywarem i poddusić, żeby doszły.
eb56