Bologneze smaczny i tani, ryż po meksykańsku.doc

(24 KB) Pobierz
Bologneze smaczny i tani

Bologneze smaczny i tani  

 

40 dag biodrówki

30 dag pieczarek

duża cebula

500 ml kartonik przecieru pomidorowego

sól, pieprz, ostra i słodka sproszkowana papryka

olej do smażenia

suszone zioła: oregano, bazylia

wywar instant - około 1 litra 

 

Biodrówkę zmielić i usmażyć szybko na dużym ogniu, przyprawiając je na koniec. Mięso przełożyć do miseczki.

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoto na odrobinie oleju. Dodać do niej pokrojone w plastry pieczarki, posolić je, popieprzyć i udusić.

Dodać mięso, wlać przecier pomidorowy, połowę wywaru, wsypać zioła do smaku i gotować na małym ogniu kilka godzin, w razie potrzeby uzupełniając wywarem.

Gotowy, gęsty i aromatyczny sos podawać do makaronu spagetti. Najlepiej wszystko posypane drobno startym parmezanem.

 

 

Ryż po meksykańsko 

 

2 torebki ryżu paraboiled

puszka czerwonej fasoli

około 15 dag kukurydzy z puszki po osączeniu (3/4 puszki)

duża cebula

4 parówki wiedeńskie

sól, chili, ostra papryka

olej do smażenia 

 

Ryż ugotować w osolonej wodzie.

Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć, dorzucić pokrojone w półplasterki albo ćwierćplasterki parówki i podsmażyć razem z cebulą. Kiedy parówki i cebulka się zrumienią i podduszą dorzucić kukurydzę, fasolę, ryż, chili i wszystko dokładnie wymieszać na patelni.

Można podawać na sucho, ale zdecydowanie lepsze jest z jakimś czerwonym sosem. Można przyrządzić go na przykład ze szklanki wody, którą zagotowujemy w rondelku, rozpuszczamy kawałek kostki rosołowej, mieszamy z kilkoma łyżkami gęstego sosu meksykańskiego Hainza, łyżeczką sosu sojowego, odrobina soli i łyżeczka mąki ziemniaczanej, która zagęści sos. 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin