KURCZAK PO WŁOSKU.txt

(1 KB) Pobierz
KURCZAK PO W�OSKU

rodzaj dania: DANIA MI�SNE
kuchnia: KUCHNIA W�OSKA
liczba os�b: 6
trudno��: �atwe

Sk�adniki:
4 du�e filety z kurczaka
czosnek granulowany
rozmaryn
100 g mozarelli
s�l
pieprz

Sos
2 cebule
2 puszki pomidor�w bez sk�rki (najlepiej krojone)
2 �y�ki koncentratu pomidorowego
wywar z kury (kostka roso�owa rozpuszczona w szklance gor�cej wody)
2 �y�eczki oregano
2 �y�eczki cukru (lub wi�cej do smaku)
s�l, pieprz

Przygotowanie:
Filety z kurczaka obsypa� sol�, pieprzem, czosnkiem i rozmarynem. Usma�y� z dw�ch stron na z�oty kolor. Mo�na pokroi� po usma�eniu na dwie lub trzy cz�ci i prze�o�y� do naczynia �aroodpornego.Cebul� pokroi� w drobn� kostk� i usma�y� na oleju pozosta�ym po sma�eniu filet�w. Doda� pokrojone pomidory z puszki razem z zalew�, wywar z kurczaka, cukier, oregano i koncentrat pomidorowy. Dusi� wszystko kilka minut ci�gle mieszaj�c, a� sos zg�stnieje. Nast�pnie polewamy sosem usma�one filety w naczyniu. Zakrywamy wszystko foli� aluminiow� i wstawiamy do piekarnika na ok. p� godziny. Przed podaniem zdj�� foli� i na ka�dy kawa�ek piersi po�o�y� plasterek mozarelli. Zapieka� jeszcze przez kilka minut a� ser si� rozpu�ci.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin