Porady (DODOX) -- Gotowanie.txt

(7 KB) Pobierz
                                                                                    Gotowanie


                                                                             Przypalone ciasto

Możesz takie ciasto uratować wystarczy, że zetrzesz przy pomocy tarki spalonš warstwę, jeli przypaleniu uległ wierzch to po usunięciu spalonej warstwy polej ciasto polewš. Lepiej jednak zapobiegać przypaleniu ciasta. Dobrym sposobem jest przykrywanie piekšcego się ciasta kawałkiem folii aluminiowej lub papieru do pieczenia  najpierw pozwól aby ciasto wyrosło a potem je przykryj.Soczyste mięso
Aby pieczone mięso za bardzo nie wyschło trzeba do gazowego piekarnika włożyć płaskie naczynie z wodš.

 
                                                                              Gotowanie ryby
                                                                              ------------------

Ryba, szczególnie mrożona, będzie miała delikatny smak jeżeli ugotujesz jš z dodatkiem mleka (pół na pół z wodš).

                                                                            Pękajšcy makowiec
                                                                            ----------------------

Makowiec z ciasta drożdżowego lubi podczas pieczenia pękać, moim zdaniem w niczym to nie przeszkadza a nawet jest lepszy od takiego, który nie pęknie. Jeszcze nie jadłam dobrego i nie pękniętego. Jeli jednak chcesz aby był piękny to pamiętaj o kilku zasadach. Wszystkie produkty do ciasta muszš mieć jednakowš temperaturę, mška powinna być przesiana, ciasto wkładaj do nagrzanego piekarnika (180 stopni C). Podobno te rady pomagajš, mi jednak makowiec pęka i wszyscy się nim zajadajš.

                                                                           Wyschnięte rodzynki
                                                                           -------------------------

Wyschnięte rodzynki znów stanš się miękkie, gdy włożysz je na pół godziny do soku z cytryny.

                                                                           Gotowanie kukurydzy
                                                                           --------------------------

Jeli gotujš kukurydzę dodasz trochę soku z cytryny, ziarna zachowajš złocisty kolor.
                                                                          
                                                                               Zagęszczanie zup
                                                                               --------------------

mietanš - wymieszać mietanę z niewielkš ilociš mški, lekko posolić, połšczyć z kilkoma łyżkami zupy a następnie wlać do pozostałej zupy i zagotować. W ten sam sposób można również doprawiać zupę jogurtem naturalnym.
Żółtkami  roztrzepać żółtka z wodš (tyle łyżek wody ile żółtek), połšczyć z kilkoma łyżkami zupy. Mieszajšc zupę wlewać partiami roztrzepane żółtka. Mocno zagrzać ale nie gotować.
Przecierem  częć warzyw przetrzeć przez sito i połšczyć z zupš.
gotowanieChrupišca panierka

Jeli tuż przed zdjęciem kotleta z patelni zwiększysz na chwilę ogień to panierka będzie bardziej chrupišca.

 
                                                                            Klarowny rosół
                                                                           -------------------

Schłodzone białko jajka ubij na sztywnš pianę po czym dodaj jš do rosołu. Powoli doprowad go do wrzenia i łyżkš cedzakowš zdejmij białko z resztkami włoszczyzny i mięsa.

                                                           Usuwanie nadmiaru tłuszczu z rosołu
                                                           ---------------------------------------------

Po schłodzeniu tłuszcz zbiera się na wierzchu wywaru i bez problemu możesz go zebrać. Jeli nie masz czasu na schłodzenie to możesz użyć papierowego ręcznika, który doskonale wchłonie tłuszcz. Możesz też wrzucić do rosołu kilka kostek lodu, wokół których będzie się zbierał stężały tłuszcz.

                                                                      Sprawdzanie wieżoci jaj
                                                                      ------------------------------

wieże jajko po zanurzeniu w osolonej wodzie natychmiast opada i zostaje na dnie, niewieże unosi się w wodzie i wynurza.

                                                                                   Naleniki
                                                                                   -----------

Ciasto na naleniki należy robić z mleka wymieszanego pół na pół z wodš. Naleniki sš wtedy kruchsze i niełykowate. A gdy do ciasta dodasz mineralnš wodę gazowanš będš nadzwyczaj puszyste.

                                                                   Wskazówki dotyczšce mięsa
                                                                   ---------------------------------

Mięso przed pieczeniem należy wyżyłować, bo żyły powodujš, że mięso kurczy się, staje się twarde.

Delikatne mięso np. piersi z kurczaka łatwiej rozbijemy gdy włożymy je do torebki foliowej.

Każdš pieczeń wstawiamy do goršcego piekarnika, nigdy do zimnego.

Pieczeń nie będzie wysuszona jeli na czas pieczenia do piekarnika wstawimy garnuszek z wodš.

Gdy do mięsa mielonego dodasz startego ziemniaka kotlety mielone wchłonš mniej tłuszczu.

Nawet najtwardsze mięso zmięknie w gotowaniu i nic nie straci na smaku, jeli po odszumowaniu wleje się do garnka łyżeczkę wódki.

Jeli przed włożeniem do piekarnika przez godzinę wymoczysz mięso wołowe w malance lub kefirze, pieczeń będzie bardziej chrupišca.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jarzyny szybko oczycimy z robaków i limaków, jeli włożymy je do słonej wody na kilka minut.

Rosół będzie miał ładny kolor, jeli do garnka włożymy umytš łuskę od cebuli.

Solone ledzie będš delikatniejsze, jeli do moczenia użyjemy mleka zamiast wody.

Szczypta soli wsypana do wody, której gotujemy jajka zapobiega pękaniu skorupek, a jajka dadzš się łatwo obierać.

Ryż zachowa nieżnš biel i nie rozgotuje się, jeżeli dodamy do wody kilka kropel soku lub odrobinę kwasku cytrynowego.

Białe pieczarki - jeli umyte i pokrojone pieczarki skropisz sokiem z cytryny, nie będš ciemniały.

Zielony koperek najdłużej przechowuje się z korzonkiem, ale młoda zielona pietruszka, gdy jej nie ucišć korzonka, bardzo szybko traci wieżoć.
-----------------------------------------------------------
Pomidory i ogórki najlepiej smakujš gdy sš przechowywane w temperaturze pokojowej.

Aby truskawki były dłużej wieże najpierw je płuczemy i starannie osuszamy a następnie usuwamy szypułki.

Jarzyn nie należy moczyć w wodzie, gdyż tracš wiele cennych składników odżywczych. Przygotowujemy je bezporednio przed gotowaniem.


===============================================================
                     ====================================================
                                    ================POZDRAWIAM=================
                                                      ==============================
                                                                      =======DODOX========
                                                                                  ===========                                 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin