Przechowywanie wina.pdf

(93 KB) Pobierz
694607783 UNPDF
Przechowywanie wina
Właściwe przechowywanie wina ma dosyć istotne znaczenie dla jego jakości.
Nie jest żadną tajemnicą iż to właśnie wtedy często zostaje dodatkowo
wzbogacony jego aromat.
W przypadku gdy nie utrwalimy wina przed jego przechowywaniem, w trakcie
leżakowania może dojść do całkowitej zmiany smaku i klarowności wina. Są dwa
główne sposoby utrwalania wina, zasiarkowanie i pasteryzacja .
Zasiarkowanie wina realizuje się poprzez dodanie do niego prosiarczynu
potasu w ilości nie większej niż ok. 2g na 10l wina, należy pamiętać aby później
dokładnie odfiltrować takie wino na sicie wyłożonym watą.
Znacznie lepszą metodą jest jednak pasteryzacja wina. Polega ona na
rozgrzaniu uprzednio rozlanego do butelek wina do temperatury około
70 stopni. Taki zabieg należy wykonywać przez około 30 minut. Przy
pasteryzacji wina należy pamiętać iż pod wpływem wzrostu temperatury będzie
ono zwiększało również swoją objętość, dlatego też tak istotne jest aby nie
napełniać butelek do pełna ale zostawić około 3 cm przestrzeni w butelce. Wzrost
objętości pasteryzowanego wina może spowodować wypchnięcie korków z
butelek dlatego też nie warto ich lakować przed tym procesem. Właściwie
przygotowane butelki z winem należy wstawić do wysokiego naczynia z wodą,
tak aby były one niemal całkowicie w niej zanurzone, a następnie stopniowo
podgrzewać wodę do temperatury ok. 70 stopni. Potem utrzymujemy tą
temperaturę przez około 30 minut
a następnie zostawiamy całość pozwalając na swobodne wystudzenie.
Gdy mamy już pewność że nasze wino po kilku tygodniach leżakowania nie
zmieni nagle drastycznie swoich walorów, możemy szczelnie zakorkować butelki i
ułożyć je w ten sposób aby znajdujące się w butelce wino stykało się z korkiem.
Korek pod wpływem wina napęcznieje zwiększając szczelność butelki oraz
wzbogaci aromat wina. Optymalną temperaturą przechowywania wina jest
temperatura w granicach 10 stopni. Najlepiej gdy leżakujące wino nie ma
bezpośredniego dostępu światła. Czas leżakowania jest różny dla poszczególnych
gatunków win.
Jak i gdzie przechowywać wino
Postępować z tym szlachetnym trunkiem trzeba bardzo ostrożnie
również przed jego podaniem. Oto kilka praktycznych rad...
Jeśli uznamy, że wino warte jest pieniędzy, które na nie wydajemy, powinniśmy
zapewnić mu odpowiednie warunki do leżakowania. Najlepszym miejscem do
przechowywania wina są nienarażone na wibracje, ciemne piwnice o
odpowiedniej wilgotności i stałej temperaturze. Niestety, niewielu miłośników
wina może pozwolić sobie na zapewnienie swoim trunkom owych idealnych
warunków dojrzewania. Aby przechowywane w naszych domach wina zachowały
jak najdłużej zdrowie, powinniśmy pamiętać o następujących zasadach:
Optymalna temperatura do przechowywania wina wynosi 12 stopni
Cesjusza . Zbyt wysoka temperatura przyspiesza dojrzewanie wina i skraca
okres jego przydatności do spożycia, natomiast zbyt niska (poniżej 7 stopni)
spowalnia proces dojrzewania i dłużej trzeba czekać na osiągnięcie optymalnych
walorów smakowych i zapachowych. Najbardziej szkodliwe dla wina są jednak
wahania temperatury (wszelkie zmiany temperatury powinny odbywać się bardzo
powoli) - jeśli zapewnimy więc swojej piwniczce stałą temperaturę, to może ona
wynosić nawet 18 stopni Celsjusza - nie będziemy się wtedy musieli martwić o
kondycję i zdrowie naszych win. Należy pamiętać o tym, że wina białe są
zazwyczaj dużo delikatniejsze od czerwonych i bardziej wrażliwe na zmiany
temperatury oraz temperatury wysokie - dlatego większości z nich nie należy
przechowywać dłużej niż rok w temperaturze powyżej 18 stopni. Zarówno w
piwnicy jak i w klimatyzowanych szafach zimne powietrze, jako gęściejsze,
znajduje się najniżej. Dlatego też wina, które wymagają niższej temperatury
serwowania lepiej trzymać na niższych półkach.
Pomieszczenie, w którym przechowujemy wino powinno być ciemne.
Światło przyspiesza dojrzewanie wina i wywołuje niekorzystne zmiany
smakowe i zapachowe, wytwarzając w winie związki siarki . Jest to tzw.
efekt "smaku światła" Szczególnie wrażliwe na światło są wina musujące
oraz wina stare. Pod żadnym pozorem nie należy stosować światła
jarzeniówek i lamp halogenowych! Nieprawdą jest również, że kolorowe szkło
butelki całkowicie chroni wino przed szkodliwym wpływem światła. Najlepsze
do oświetlenia piwniczki z winem są zwykłe żarówki o mocy poniżej 60W. W
piwnicy ze starymi winami najlepiej używać świeczek.
Wilgotność powietrza nie powinna przekraczać 50%. Idealna wilgotność
powinna wynosić ok. 70-75%. Wilgotność przekraczająca 75% sprawia, że
etykiety pleśnieją i odklejają, się, wilgotność poniżej 50% jest wprawdzie
dobra dla etykiet, ale bardzo niekorzystna dla korków, które wysychają i
skracają potencjalną długość życia wina. Jeśli piwnica jest zbyt wilgotna,
najlepiej wysypać podłogę żwirem i zainstalować odpowiednią wentylację.
Jeśli piwnica jest zbyt sucha, należy nawilżyć powietrze, ustawiając pojemnik
z wodą. W tym przypadku żwirowa podłoga również jest godna polecenia,
bowiem jej systematyczne polewanie wodą ułatwia utrzymanie właściwej
wilgotności.
Pomieszczenie, w którym przechowujemy wino powinno być wolne od
wibracji i mocnych zapachów. Nie należy w nim przechowywać produktów o
agresywnych zapachach (np. psująca się cebula, kiszona kapusta, produkty
ropopochodne, farby, lakiery, etc.), gdyż przenikają one do środka butelki.
Podczas czyszczenia półek, ścian i podłogi w piwnicy najlepiej wybrać łagodne
środki czyszczące o możliwie neutralnym zapachu.
Pomieszczenie, w którym przechowujemy wino powinno mieć również
odpowiednią wentylację. Wino przechowywane w dusznym i zatęchłym
pomieszczeniu może nabrać nieprzyjemnego aromatu i smaku. Cyrkulacja
powietrza w piwniczce powinna być jednak bardzo łagodna.
Jeśli nie dysponujemy piwnicą o naturalnej niskiej temperaturze i właściwej
wilgotności, można stworzyć piwnicę sztucznie chłodzoną i nawilżaną. Bardzo
ważny jest wtedy dobór odpowiedniej izolacji. Najlepszym materiałem
izolacyjnym jest warstwa poliuretanu (o grubości 7-8 cm). Jest to materiał
bezzapachowy i nie pochłaniający wilgoci (w przeciwieństwie np. do waty
szklanej), dzięki czemu stanowić będzie doskonałą izolację w piwniczce.
Butelki należy przechowywać w pozycji leżącej, tak aby korek miał przez
cały czas kontakt z winem i był wilgotny. Zabezpiecza to korek przed
wyschnięciem i zapewnia szczelne zamknięcie butelki.
Optymalny czas przechowywania wina zależy od wielu czynników (winnica,
szczep winorośli, zastosowana technologia produkcji, sposób dojrzewania
stosowany przez producenta, rocznik, warunki transportu i przechowywania u
dystrybutora, etc.). Mitem jest powiedzenie, że wino "im starsze tym lepsze". W
rzeczywistości większość wytwarzanych dzisiaj win powinno zostać spożyte zaraz
po wyprodukowaniu lub w przeciągu pierwszych dwóch lat swego życia. Sporo
win nieźle wytrzymuje próbę czasu i nadaje się do picia po pięciu czy dziesięciu
latach od wyprodukowania, ale niewiele z nich naprawdę zyskuje w procesie
dojrzewania. Większość win jest zdecydowanie lepsza w młodości niż po kilku czy
kilkunastu latach przebywania w butelce. Zbyt długie leżakowanie wina częściej
prowadzi do rozczarowań niż do satysfakcji, dlatego warto pamiętać o złotej
zasadzie, że "lepiej wypić wino za wcześnie niż za późno". Dla zabezpieczenia się
przed zbyt długim przechowywaniem wina dobrze jest prowadzić w piwniczce
rejestr win, notując ewolucję każdego wina obserwowaną w trakcie otwierania
kolejnych butelek z danej partii.
Rozwiązania zastępcze (jeśli nie posiadamy piwnicy odpowiedniej do
przechowywania wina):
1. specjalna, klimatyzowana szafa na wina, z regulowaną temperaturą i
wilgotnością
2. stojak na wina - jeśli wina przeznaczymy do stosunkowo szybkiego
spożycia
3. oryginalne drewniane skrzynki od producenta (jeśli wina przeznaczymy do
stosunkowo szybkiego spożycia)
Należy unikać przechowywania wina w lodówce dłużej niż kilka dni - szkodliwe
wibracje i zbyt niska temperatura spowodują, że wino straci aromat i będzie mdłe
w smaku. Nie należy również przechowywać win zbyt długo w kartonowych
pudłach - środki chemiczne używane do ich produkcji mogą mieć bardzo
negatywny wpływ na wino, ponadto kartony niszczą się szybko pod wpływem
wilgoci.
O leżakowaniu
Okres dojrzewania, czyli leżakowania wina, jest bardzo różny i waha się w
granicach od 3 miesięcy do kilku lat w zależności przede wszystkim od typu wina
(słabe czy mocne), temperatury leżakowania, stopnia zetknięcia z powietrzem
itd. Wina lekkie dojrzewają szybko i nie mogą być długo leżakowane, gdyż tracą
po pewnym czsie przyjemny smak, a jednocześnie bardzo łatwo ulegają
zepsuciu. Wskutek małej ilości alkoholu nie są one chronione przed zakażeniem
przez szkodliwe drobnoustroje, dlatego też muszą być przechowywane w niskiej
temperaturze w dobrze zasiarkowanych i pełnych naczyniach, do których dostęp
powietrza jest minimalny. Wina takie w ciągu 2-3 miesięcy są dojrzałe do
spożycia i nie nadają się do dłuższego przechowywania. Podczas leżakowania
ociąga się je raz lub najwyżej dwa razy. Do tej grupy win należą również wszelkie
wina jabłkowe, bez różnicy typu, które na ogół nie powinny być długo
leżakowane i przeznaczone są z reguły do szybkiej konsumpcji (zwykle w okresie
1 roku). Wina stołowe muszą już leżakować dłużej, tj. od 6 miesięcy do 2 lat.
Wina mocne, deserowe wymagają znacznie dłuższego okresu leżakowania,
przeciętnie nie mniej niż 2 lata, a często muszą leżakować w ciągu 3 do 5 lat.
Wina takie obciąga się kilka razy, co najmniej 3-krotnie. Pierwszy obciąg
przeprowadza się po zakończeniu fermentacji do słabo zasiarkowanego naczynia
zaopatrzonego w rurkę fermentacyjną (w naczyniu tym wino w dalszym ciągu
słabo fermentuje). Następnego obciągu dokonuje się po 6-9 miesiącach, a
trzeciego po 1,5 roku - już do mocniej siarkowanych naczyń. Wino ściągane
systematycznie znad osadu pobiera pewne ilości tlenu z powietrza, co stanowi
konieczny warunek prawidłowego postępu procesu dojrzewania. Najlepsze efekty
widoczne są przy leżakowaniu w temperaturze 10-12°C. Do leżakowania wina
używa się przeważnie gąsiorków i balonów, czasem beczek dębowych.
Nastawiliśmy wino. Gdy zakończy się fermentacja i trunek dojrzeje, czyli
nabierze niepowtarzalnego smaku i aromatu, przelejemy go do butelek. Teraz
musimy zadbać, by jego jakość nie pogorszyła się w trakcie przechowywania. W
wyklarowanym winie bowiem zachodzą jeszcze różne procesy chemiczne
zmieniające smak i zapach. Stwórzmy takie warunki, aby te zmiany były
korzystne.
Wino bardzo łatwo chłonie obce zapachy. Tak więc przelanie go do czystych
butelek, pozbawionych wszelkich zapachów, to prawie połowa sukcesu. W
usunięciu nieprzyjemnej woni, wyczuwalnej czasem nawet w czystych
butelkach, pomoże soda. Sypiemy pół łyżeczki, wlewamy szklankę ciepłej
wody i odstawiamy na 1-2 godziny, po czym wylewamy i dokładnie płuczemy.
Zlewając wino do butelek, zachowujemy około 1 cm wolnej przestrzeni
między korkiem a powierzchnią płynu. Butelki zatykamy długimi
naturalnymi korkami.
Umieszczamy trunek w chłodnej ciemnej piwnicy lub - w ostateczności - w
spiżarni, ale również chłodnej i zaciemnionej. Optymalna temperatura
przechowywania wina wynosi 10-123/4C. Dopuszczalne są wahania w granicach
5-183/4C.
Jeśli korki zalakujemy, wówczas butelki mogą stać na półkach, ale jeśli
zrezygnujemy z lakowania, powinniśmy je położyć na specjalnych półkach
(najlepiej w zamykanej szafce) lub na stojakach. Zanurzony w płynie korek nie
wysycha i tym samym dobrze chroni wino przed dostępem powietrza,
niekorzystnie zmieniającego smak trunku.
Niewielki zapas wina (zarówno domowego wyrobu, jak i markowego) możemy
przechowywać w lodówce. W najnowszych typach lodówek są już nawet
montowane odpowiednio wyprofilowane plastikowe półki, umożliwiające
położenie kilku butelek wina.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin