Piersi z kurczaka z morelami Składniki:2 piersi z kurczaka10-15 dag suszonych moreliprzyprawy
Rozbić piersi i przyprawić wg uznania. Pokroić w cienkie pasy o szer. 3 cm, położyć morele i zawinąć i spiąć wykałaczką. Roladki ułożyć na sicie Cudu Kuchennego. Zagotować w garnku ok. 2,5 l wody, dodać 2-3 kostki rosołowe. Zalać roladki, przykryć i odstawić na 30 min.
Zupa czosnkowa3-4 kostki rosołowe1 filet kurczaka - pokrojony w kostkę posypany wcześniej Vegetą1 główka czosnku zmiażdżonego1/3 makaronu malmamała marchewka, kawałek selera - starte na grubych oczkachpęczek posiekanej natki pietruszkipieprz do smakucałość zalać wrzątkiem w CUDZIE bez sita, po 30 - 35 minutach odkryć i wlać 200 ml śmietany. Gotową zupę wlewać do talerzy z utartym żółtym serem lub grzankami.
biszkopt z shakera:4 łyżki wody100 g cukru3 jajkacukier waniliowyskładniki "potrząsać" w shaker, Az utworzą piankę. Następnie dodać:100 g cukru1/2 paczuszki proszku do pieczenia4 łyżki oliwyi znowu wszystko razem dobrze "wytrząść". Piec 15 min.
PączkiSkładniki: 4 szklanki mąki 7 dag drożdży 2 łyżki cukru 2 jaja 1 1/2 szklanki ciepłego mleka 1/2 kostki margaryny 1/2 szklanki cukru pudru powidła 1 kieliszek spirytusu olej do smażenia Mąkę wsypać do miski. Do Mix-Maxa wbić jajka, dodać 2 łyżki cukru, rozdrobnione drożdże, ciepłe mleko i rozpuszczoną ciepłą margarynę - wymieszać. Wylać na mąkę do miski. Miskę zamknąć, odpowietrzyć i wymieszać składniki. Wstawić miskę do ciepłej wody - musi sie otworzyć 3 razy - "pyknąć" - za każdym razem ponownie zamknąć i odpowietrzyć. Ciasto rozwałkować wycinać krążki. Można już w tym momencie dodać powidła lub po usmażeniu nadziać powidłami końcówką dekoratora. Mix-Max to taki "szejkera" również z Tupperware ale można drożdże i pozostałe składniki rozmieszać mikserem w jakimś innym naczyniu. Drożdże nie muszą rosnąć.
ciasto drożdżoweskładniki:5 dag drożdży,1 szk. mleka,2 łyżki oleju (lub rozpuszczonego masła),2-3 łyżki cukru,1 cukier waniliowy,3 szk. mąki pszennej,2 żółtka,1/2 łyżeczki soli,w misce TUPPERWARE zasypać drożdże cukrem i pozostawić do rozpuszczenia, następnie wbić żółtko, dodać cukier waniliowy i sól, wszystkie składniki wymieszać, do całości wlać ciepłe mleko z tłuszczem, wsypać mąkę,następnie paroma kolistymi ruchami miską wyrobić ciasto, wstawić miskę do ciepłej wody, gdy pokrywa się otworzy ponownie ją zamknąć (powtórzyć tę czynność 2x), ciasto jest gotowe po około 25-30 minutach,PIZZAskładniki:3 dag drożdży,1 płaska łyżeczka soli,1 łyżka oleju,1 żółtko,3 szk. mąki,1 szk. mleka,1 łyżeczka cukru,ciasto wyrabiamy tak samo jak ciasto drożdżowe,SOS DO PIZZYskładniki:1 puszka pomidorów,1 łyżeczka oregano,1 łyżeczka bazylii,1 łyżeczka soli czosnkowej,1 łyżeczka oleju,składniki umieścić razem w małym naczyniu i zmiksować, surowe ciasto wyłożone na blaszce posmarować sosem,następnie nakładać na nie plastry szynki, cebulkę, pieczarki, itd. na końcu przykryć startym żółtym serem, piec około 40-50 minut,kruche ciasteczkaskładniki:3 szkl. mąki krupczatki,1 margaryna,1 szkl. kwaśnej śmietany,2 żółtka,wszystkie składniki połączyć w misce TUPPERWARE, następnie wyrobić łyżką w misce, później kilkoma okrężnymi ruchami miski, ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować, wykrawać ciasteczka foremkami, gotowe ciasteczka posmarować białkiem, posypać je zwykłym cukrem i siekanymi orzechami, piec w nagrzanym piekarniku,
pączki karnawałoweskładniki:4 szkl. mąki,7 dkg drożdży,2-4 łyżki cukru,2 jajka,21/2 szkl. mleka,1/2 kostki margaryny,1/2 szkl. cukru pudru,powidła do nadzienia,1 kieliszek spirytusu,olej do smażenia,mąkę wsypać do miski i zrobić dołek, rozpuścić drożdże w 1/2 szklanki mleka i dodać 1 łyżkę cukru, wlać w dołek,wbić jaja, wlać ciepłą margarynę, miskę zamknąć i wymieszać ciasto kolistymi ruchami, odstawić miskę do wyrośnięcia ciasta, ciasto rozwałkować na grubość około 2 cm, wyciąć koła szklanką, najlepiej smażyć puste pączki, a potem dopiero nadziewać,kluski na parzeskładniki:1/2 kg mąki,3 dkg drożdży,1 szkl. mleka,2 jajka,1/2 łyżeczki soli,2-3 łyżki cukru,wyrobić ciasto jak drożdżowe, następnie rozwałkować ciasto na grubość około 2 cm, wykrawać szklanką koła,parować kluski nad parą i pod przykryciem,piernik z jabłkamiskładniki:1 kostka margaryny,2 szkl. mąki,1 szkl. cukru,2 łyżki płynnego miodu,1 płaska łyżeczka miodu,1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,4 rozgotowane jabłka bez skórki (gniazda),4 jajka,przyprawa do pierników,margarynę rozpuścić i ostudzić, następnie wlać do miski, kolejno dodawać pozostałe składniki, miskę zamknąć,kolistymi ruchami wymieszać ciasto, przełożyć ciasto do formy, i upiec, gotowy placek polać polewą i ozdobić bakaliami,ciasto mleczneskładniki:1 kostka margaryny,1 1/2 szkl. cukru,1 1/2 szkl. mleka,4 szkl. mąki,1 łyżeczka sody,1 łyżeczka proszku do pieczenia,2 łyżki kakao,1-2 łyżki dżemu,2-3 jajka,1 łyżka cynamonu,margarynę i cukier zagotować z mlekiem i ostudzić, wlać mleko do miski, następnie dodać mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem, następnie dodać dżem, zamknąć miskę, i kolistymi ruchami wymieszać ciasto, następnie dodać jajka i jeszcze raz wymieszać, piec około 30-40 minut,KACPEREKskładniki:3/4 szkl. mąki,1/2 szkl. cukru,6 żółtek,sok z 1 cytryny,3 łyżki cukru pudru5 dkg orzechów włoskich zmielonych30 dkg dżemu morelowego3 białkakilka płatków migdałowychżółtka utrzeć w shakerze z cukrem, dodać sok z cytryny, białka ubić na sztywno, do miski wsypać mąkę, orzechy, żółtka i pianę z białek, zamknąć miskę i kolistymi ruchami wymieszać ciasto, przelać je do średniej tortownicy piec około 35 minut, po upieczeniu przekroić je na 3 krążki przełożyć je dżemem, posmarować też boki ozdobić je migdałami,CIASTO NIEDZIELNE Z OWOCAMIskładniki:2 1/2 szkl mąki tortowej,1 szkl cukru6 jajek1/2 szkl oleju1 łyżeczka proszku do pieczeniaaromat migdałowy50 dkg owoców sezonowychubić białka w shakerze, dodać cukier oraz żółtka dalej ubijając, wlać do miski ubite jajka, stopniowo dodawać olej oraz 1/2 szkl wody, następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia, miskę zamknąć i kolistymi ruchami wymieszać ciasto, przelać je do formy, a na wierzchu ułożyć owoce piec około 40 minut w temp 180 stopniZEBRAskładniki:2 1/2 szkl mąki5 jajek2 szkl cukru1 szkl. gazowanego napoju pomarańczowego,1/2 szkl. oleju sojowego,2 łyżki proszku do pieczenia,2 łyżki kakao,aromat,oddzielić białka od żółtek, następnie ubić w shakerze białka na pianę, a gdy będzie sztywna, dodać cukier i żółtka,do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, olej, napój i aromat, miskę zamknąć i kolistymi ruchami wymieszać ciasto,następnie podzielić je na 2 części, do jednej części dodać kakao, a do drugiej – 2 łyżki mąki i wymieszać, do formy wlewać łyżką na przemian raz jasne raz ciemne ciasto,MAKOWIEC BEZ MĄKIskładniki:25 dkg maku,1 szkl. cukru,8 jajek,3 łyżki bułki tartej,aromat migdałowy,mak sparzyć i zmielić trzykrotnie, oddzielić białka od żółtek, następnie ubić w shakerze pianę z białek, przelać do miski,żółtka ubić w shakerze z cukrem. przelać do miski, do składników w misce dodać mak, bulkę tartą i aromat,masę lekko wymieszać kolistymi ruchami, przelać do formy, piec około 40 minut, po upieczeniu polać makowiec dowolną polewą,BUŁECZKI BEZ PRACYskładniki:2 jajka,2 szkl. mąki,1 szkl. cukru,1 szkl. śmietany,2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,aromat waniliowy,rodzynki i smażona skórka pomarańczowa,w misce połączyć wszystkie składniki, następnie zamknąć miskę i wymieszać ciasto kolistymi ruchami,odstawić miskę, gdy miska się otworzy ponownie zamknąć ją, czynność powyższą powtórzyć 3 razy, następnie formować bułeczki, i piec 10 minut w nagrzanym piekarniku, BABKA GOGOskładniki:6 jajek,tyle cukru ile wynosi waga 6 jaj,tyle mąki ile ważą 4 jajka,tyle masła ile ważą 2 jajka,cukier waniliowy,1 łyżeczka proszku do pieczenia,oddzielić białka od żółtek, następnie białka ubić w shakerze, dodać cukier i dalej ubijać, do miski wsypać mąkę, żółtka, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, stopione masło i białka z cukrem, miskę zamknąć i kolistymi ruchami wymieszać ciasto, przełożyć do formy, piec 40 minut,
PIERNIK BŁYSKAWICZNY składniki: 3 szkl. mąki, 2 szkl. kwaśnego mleka, ½ szkl. oleju, 2 łyżki dowolnego dżemu, 1 szkl. cukru, 2 łyżki kakao, 2 płaskie łyżeczki sody, przyprawa do pierników, cukier waniliowy, wykonanie: wszystkie produktu włożyć do miski, zamknąć miskę, kolistymi ruchami wyrobić ciasto, przelać do formy, piec 40 minut,
BUŁECZKI Z SEREM składniki: 25 dkg mąki żytniej, 25 dkg serka homogenizowanego, 1 jajko, ½ paczki proszku do pieczenia, 1 łyżka mleka, sól, sezam, mak, kminek, wszystkie produkty włożyć do miski, kolistymi ruchami dokładnie wymieszać, formować bułeczki, posypać wg uznania, piec około 10-20 minut w temp. 200 stopni C,
BABKA PIASKOWA składniki: 5 jajek, 1 kostka margaryny, 1 szkl. cukru, 1 szkl. mąki pszennej, 1 szkl. maki ziemniaczanej, aromat cytrynowy, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, w shakerze ubić jajka z cukrem, wlać do miski, dodać obie mąki, proszek do pieczenia, roztopioną margarynę i aromat, miskę zamknąć, kolistymi ruchami wymieszać ciasto, przełożyć do formy, piec 30-40 minut,
CIASTO RÓŻOWE składniki: 1 szkl. maki, 1 kisiel wiśniowy w proszku, 6 jajek, 1 szkl. oleju lub 1 kostka margaryny roztopionej, 1 szkl. cukru, 1 1.2 łyżeczki proszku do pieczenia, w shakerze ubić jajka z cukrem, następnie przelać do miski, dodać mąkę, kisiel, proszek do pieczenia, wlać olej lub margarynę, zamknąć miskę, kolistymi ruchami wymieszać ciasto, przełożyć do formy, piec około 40 minut,
BUŁECZKI MAŚLANEskładniki:1 kg mąki,20 dkg masła,20 dkg cukru,...
dunba